background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Dišeči sezamovi kupčki

  • Čas:
  • Srednje zahtevno
  • 2 pekača
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • 2 pekača

Pozimi diši po prazničnem pecivu, ki riše nasmeh v srcu. Čudovito je, ko se tega opravila lotimo skupaj z družino, prijatelji.

Sestavine

  • 100 g sezama
  • 100 g polnozrnate pirine moke
  • 100 g javorovega sirupa
  • 100 g rozin
  • 80 g prosene moke 
  • 50 g tahinija
  • 50 ml malinovega sirupa
  • 40 g sezamovega olja
  • 40 g kandirane pomarančne lupinice
  • 1 žlica svežega limonovega soka
  • 1 čajna žlička vinskega kamna (ali pecilnega praška)
  • ½ čajne žličke nastrgane limonine lupinice
  • po ¼ žličke mletih muškatnega oreščka, janeževe zvezde, kardamoma in ingverja

  1. Rozine operemo in jih namočimo za vsaj pol ure. Dodamo še ščepec soli.
  2. Semena sezama na suho prepražimo na ponvi, da se rahlo obarvajo.
  3. Obe vrsti moke pomešamo z vinskim kamnom in ohlajenimi prepraženimi semeni sezama.
  4. V sezamovo olje vmešamo tahini in vse začimbe. Nato dodamo še malinov in javorov sirup, limonin sok, sesekljane kandirane pomarančne lupinice in odcejene rozine.
  5. V tekočo zmes dodamo suhe sestavine in vse skupaj premešamo v gladko testo. Pokrito naj na hladnem počiva 30 min.
  6. Pekač obložimo s papirjem za peko. Testo zajemamo z žlico in ga polagamo pekač. Po vrhu vsak kupček nekoliko sploščimo z mokro žlico.
  7. Pečemo približno 20 minut pri 180 stopinjah Celzija, da se zlato zapečejo.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.

Za vsako bolezen rožca raste

Arnika - dragocenost, ki vse bolj izginja

Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.

S spoštovanjem do te svete rastline

Vitamin D: kako zadostiti potrebam in se obvarovati pred oksidativnim stresom zaradi UV-žarkov?

S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?

Koliko je ravno prav?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam