background

Jod in Kelp

Že v stari kitajski medicini, v petem stoletju pred našim štetjem, so priporočali uživanje pepela iz morskih alg. Golšavost so opisovali tudi Egipčani, stari Grki, Arabci… Iz zapiskov starih Rimljanov je razvidno, da so poznali golšavost na področju Alp, pogosto so jo povezovali s kvaliteto vode. V Evropi so cenili sol iz Tassilovih rudnikov v Hallu, ker naj bi bila zdravilna, v Južni Ameriki pa so Inki priporočali uživanje rumene soli iz njihovih solnih rudnikov. V začetku 19. stoletja je nemški znanstvenik, ki je raziskoval življenje Indijancev v Južni Ameriki, ugotovil, da sol iz Andov vsebuje veliko joda.

Leta 1811 so odkrili elementarni jod in ga povezali z obolenjem ščitnice ter povečano golšavostjo. Bolezen so opazovali predvsem v gorskih predelih, kjer se je zaradi erozije jod spiral iz zemlje in kot tak ni bil vključen v zadostni količini v prehranjevalno verigo.

V 19. stoletju se je jodiranje soli pričelo v Franciji, sledile so še druge države. Leta 1864 je Avstroogrska uvedla obvezno jodiranje soli. Priporočali so jo predvsem ljudem, ki so živeli v predelih, kjer je bila razširjena golšavost. V teh predelih so zabeležili povečano število različnih obolenj, ki so bila povezana z razvojem organizma. Otroci so zaostajali v rasti, bili so umsko prizadeti, pogosto se je pojavljal t.i. »kretenizem«.

Kot smo že rekli, se jod nahaja v ribah (sardele, skuše, losos), vendar pa uživanje teh ni priporočeno v prevelikih količinah, saj te žal danes lahko vsebujejo težke kovine. Jod se kopiči tudi v rastlinah in sicer v špinači, ohrovtu, koruzi, polnovrednih žitih, jabolkih in hruškah.
Največ joda pa je v morskih algah, zato jih priporočajo kot dodatek k prehrani. Lahko jih dodajamo kot začimbo prikuham, solatam in zelenjavnim juham ali pa jih uživamo v obliki tablet.

Na naši geografski širini ljudje uživamo premalo joda, ker redkeje jemo morske sadeže in ribe. Umetno jodiranje kuhinjske soli nam pomaga, da redkeje zbolimo za golšavostjo.

Predvidevamo, da vrsta zaužitega joda vpliva na to, kako ga telo prenaša. Jod organskega izvora (pridobljen iz rjavih morskih alg, lišajev, vodne kreše, bršljana in morskih rib) naj bi se v primerjavi z anorganskim, kemično čistim kalijevim jodidom (s katerim v veliki večini primerov jodirajo kuhinjsko sol) v telesu lažje presnavljal.

Tablete Kelp so prehransko dopolnilo iz rjavih morskih alg in so bogat vir naravnega joda.

Uporabljamo jih, kadar imamo težave s povečano ščitnico, ki je posledica pomanjkanja joda.

Ocene

Ocena:

30.09.2019

“Zelo mi je všeč "Jod in Kelp", ker ste podali informacije, ki jih drugje ne razkrivajo.”

Jorsana

Odgovor A.Vogel: Hvala za vaše mnenje, veseli smo, da ste v prispevku našli koristne informacije.

Kelp tablete

Tablete Kelp so prehransko dopolnilo iz rjavih morskih alg. Jod je mikroelement, ki je v naši …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel