background

Cimet

Droga je pridobljena iz lubja cimetovca, tropskega drevesa, ki zraste do 10 m visoko, a se goji na plantažah pretežno kot grm. Uvaža se največ iz Šrilanke, a tudi iz Malezije, Madagaskarja in Sejšelskih otokov.

Na Kitajskem so cimet uporabljali že 3000 let pred našim štetjem, omenjen je tudi v Bibliji. Poznali so ga Rimljani in ga uvažali iz Perzijskega zaliva. Med 16. in 18. stoletjem je v Evropi veljal za celo cenjeno in drago začimbo, ki so jo prinesli Arabci. Zanimivo je, da so v 16. stoletju Portugalci, ko so zavzeli otok Cejlon (današnjo Šrilanko), od prebivalcev otoka zahtevali davek v obliki cimeta.

Čar cimeta je zagotovo v njegovi opojni in čarobni aromi. Uporablja se v kulinariki, kozmetiki in zadnje čase tudi v prehranskih dopolnilih. Vsakodnevno se odkrivajo zdravilne lastnosti cimeta, zato je čedalje pogostejši predmet medicinskih raziskav.

Cimet vsebuje eterično olje, ki deluje dražeče in napne tkivo kože in sluznic, deluje protibakterijsko, protiglivično in protivirusno in se s pridom uporablja pri okužbah sečil in prebavil. Svetuje se tudi pri telesni oslabljenosti, pri prehladu in gripi ter raznih želodčnih težavah.

Cinamal aldehid, ena izmed učinkovin v eteričnem olju, pospešuje metabolizem znotraj celic in sodeluje pri popravljanju poškodb DNA, kar je ključnega pomena pri preprečevanju raka.

Cimet prav tako vsebuje tanine, polifenole in flavone. Tanini se s pridom uporabljajo pri težavah z diarejo in pri napenjanju. Flavoni so močni antioksidanti, ki okrepijo žilne stene in kapilare tako, da vplivajo na njihovo prepustnost. Polifenoli so lovilci prostih radikalov, poleg tega pa je snov MHCP (metilhidroksikalkon polimer) dober inzulinomimetik, torej posnema delovanje inzulina. Inzulin v telesu skrbi za znižanje sladkorja v krvi. V raziskavah so ugotovili, da ta MHCP poveča odzivnost inzulinskih receptorjev na celičnih membranah (kar je težava pri sladkorni bolezni tipa II) in s tem do dvajsetkrat poveča vnos ter neposredno izrabo glukoze. Cimet naj bi vplival na zmanjšanje vrednosti trigliceridov v krvi in posredno tudi na znižanje krvnega tlaka.

Kot je značilno za večino rastlin z zdravilnim učinkom, je tudi pri cimetu tako, da kombinacija učinkovin (torej uporaba cimeta) deluje bolje kot vsaka posamezna izolirana učinkovina.

Ali ste vedeli...

  • Da se cimet uporablja tudi za hujšanje? Njegova odlična aroma naj bi zmanjšala željo po sladkarijah. Zato vam po kosilu svetujemo okusen čaj ali kavo s cimetom namesto kosa tortice.
  • Da lahko cimet uporabljate tudi z mesnimi jedmi. Poleg tega, da jih dezinficira, kar je zlasti pomembno v deželah, kjer nimajo hladilnikov, cimet takšne jedi naredi lažje prebavljive.
  • Pred časom smo bili priča svarilom, da naj bi bil cimet zaradi vsebnosti kumarina škodljiv. Škodljivost je bila potrjena s proučevanjem sintetiziranega, izoliranega kumarina. Zato je vprašljivo, če je enako škodljiv tudi v naravni obliki. V zborniku Herbal Medicines (2007) o škodljivosti ni nikarkšnega podatka. Vsekakor je najboljša izbira ekološko pridelani cimet, saj je vsebnost kumarina v takšnem nižja kot v konvencionalnem cimetu.

Pripravila: Urška Lučev

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Poskrbimo za svoje noge še pred poletjem

Poleti noge trpijo predvsem zaradi šibkosti in preobremenjenosti venskih žil. Toda ni treba, da je tako.

Ukrepi, ki vam bodo pomagali!

Alergijsko vnetje oči

Imate rdeče, srbeče oči, ki se vam pretirano solzijo, ob tem pa vas spremljata še občutek tujka v očesu ter otekle veke? Morda vam nagaja alergijski konjunktivitis.

Tako si lahko pomagate ...

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam