background

A. Vogel Enciklopedija rastlin

Gentiana lutea

Rumeni svišč

Rumeni svišč

Zgodovina

Gentiána je latinska beseda. Po Pliniju in Dioskuridu naj bi se tako imenovala po Genthiu, zadnjem kralju ilirskega plemena Labeat, ki naj bi odkril zdravilno moč rastline. Lutea izhaja iz latinske besede lúteus, ki pomeni „rumen“. Korenino encijana so izčrpno obravnavali že Dioskurid, Plinij, Celsus in Galenos. Veljala je kot sredstvo proti ugrizom živali, proti vnetju mišic, boleznim jeter in želodca, krčem in vročini. Leonhard Fuchs piše v 16. stoletju: „Korenina in sok encijana odpravita zaprtje. Sta odlično zdravilo za vse strupe in dobro deneta bolnemu želodcu.“ Beseda encijan je dobesedni prevod latinskega imena Gentiana.

Botanične značilnosti 

Rumeni svišč je trpežna rastlina, ki lahko dočaka do 60 let. Mogočna korenina naredi v nekaj letih samo eno pritlehno listno rozeto. Iz nje se razvijejo po desetem do dvanajstem letu do enega metra visoka votla stebla, na katerih rastejo veliki široko-suličasti rjavo-zeleni listi drug nasproti drugega. Iz listnih pazduhah zraste do deset kobulastih cvetov. Zlato rumeni cvetovi so razvrščeni v cifasti kroni. Rastlina cveti od julija do septembra.

Nahajališča

Rumeni svišč je gorska rastlina in raste na gorskih travnikih na višini od 750 do 2500 m. Njegova domovina so predalpski in alpski predeli visokega sredogorja osrednje in južne Evrope in Male Azije. Rumeni svišč je edina vrsta encijana, ki jo je mogoče kultivirati v farmacevtske namene.

Predelava

A.Vogel uporablja sveže korenine večletnih divje rastočih za izdelavo alkoholne pratinkture. Za medicinske pripravke se korenine spomladi ali jeseni izkopljejo in hitro predelajo, da se prepreči fermentacija. Fermentirane korenine, ki so bolj aromatične, ampak manj učinkovite, so primerne za izdelavo encijanovega žganja in drugih grenkih likerjev.


Oficinalno

se uporablja korenika rumenega svišča

Družina

  • Gentianaceae - sviščevke

Ljudska imena

  • Cijan, encijan, gencijan, gencijana
  • Grenčica, gorčica, gorečica
  • Košutnik
  • Lecijan, licijan, lucijan
  • Srčenjak
  • Svedrc
  • Sviš, svišč, sviščel, svišel
  • Zvišč

Vsebovano v

  • A.Vogel Gastrosan (ni na voljo v Sloveniji)

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Življenjski slog pred menopavzo

S pravim načinom življenja bo težav v menopavzi manj (ali nič) ...

Vas zanima, kako?

Neprespani zaradi nočnega potenja?

Vročinski oblivi in nočno potenje so ena prvih asociacij, ko pomislimo na obdobje menopavze.

Kako si lahko pomagate?

Ali ste vedeli?

Urejen spalni ritem je pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Z daljšanjem dneva pa se spalni ritem lahko »vrže iz takta« in to ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju se nahajamo.

Spalni ritem in kako nanj vpliva daljšanje dneva?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel