background

Vneto grlo je običajno tudi boleče grlo

Na začetku je potrebno pojasniti, da se izraz vneto grlo lahko nanaša tudi na vneto žrelo, enako pojmovanje boleče grlo običajno pomeni bolečine v žrelu. Zaradi lažjega razumevanja v nadaljevanju ohranjamo izraz grlo.

Vneto grlo – kaj ga povzroča?


Kadar govorimo o akutnem vnetju, je lahko prizadeto celotno grlo ali pa je vnetje najbolj izraženo na delu grla. Vneto grlo povzročajo mikrobi, med njimi največkrat virusi, manj pogosto bakterije in glive. Vnetje še dodatno poslabšajo različni alergeni, dražeče snovi iz okolja ali refluks želodčne kisline iz požiralnika. Tudi fizikalne snovi, kot so prevroč ali premrzel zrak, tekočina ali hrana so lahko razlog za vneto grlo. Vneto grlo se kaže kot vnetna zadebelitev sluznice v grlu, povečano ali spremenjeno izločanje sluzi, kar je vzrok za najpogostejša simptoma akutnega laringitisa – dražeč kašelj in hripavost.

Bolečine v grlu so lahko prvi znak za vneto grlo

Boleče grlo, težavno požiranje, hripavost so pogosti simptomi, ob katerih bolniki poiščejo zdravniško pomoč. Kadar se pojavita boleče grlo in težko požiranje, gre običajno za vneto grlo oz. vnetje žrela. Boleče grlo, ki se izraža kot vnetje, je lahko tudi posledica alergije ali izcedka iz nosu. Vneto grlo se v tem primeru strokovno nanaša na vneto žrelo. Tovrstno vnetje poimenujemo faringitis.

Kako zdravimo vneto žrelo?

Kadar gre za virusno okužbo, naj bolnik uživa veliko toplih napitkov. Izmed rastlinskih pripravkov lahko jemlje zdravila za lajšanje draženja v žrelu (pršilo Salvisan, pastile Isla Mint), ki imajo tudi protivnetni učinek (npr. žajbelj, islandski lišaj). Pomembno je tudi, da se izboljša prehodnost nosu.

Pri bakterijskih povzročiteljih zdravnik predpiše antibiotik. Tudi v tem primeru lahko bolnik bolečine v grlu in druge simptome lajša s toplimi napitki in že omenjenimi rastlinskimi pripravki.

Boleče grlo je lahko tudi posledica kroničnega vnetja žrela, kadar to traja tri mesece ali več. Takrat je zelo pomembno, da ugotovimo vzrok. Ti so lahko različni, npr. draženje snovi iz okolice, dihanje na usta, kadar je nos slabo prehoden, alergije, zatekanje želodčne kisline iz želodca v žrelo ... Zdravljenje poteka na podoben način kot pri akutnem vnetju.

Bolečine v grlu po preobremenitvi organa

Boleče grlo se pogosto pojavi, kadar grlo prekomerno uporabljamo ( po koncertu, pevskem nastopu, prekomernem govorjenju,...). Takrat čutimo, da nas bolijo mišice kot po dobri telovadbi. Vneto grlo strokovno poimenujemo laringitis. Najpogostejši simptomi so bolečine v grlu, hripavost, kašelj, motnje požiranja ter težave z dihanjem.

V tem primeru bodo iz družine pastil Isla najbolj pravšnje Isla medic voice pastile, ki so namenjene prav izrazitejšim simptomom vnetja grla in ustne sluznice (draženje h kašlju, hripavost, pohrkavanje). Z njimi lahko zelo uspešno vlažimo izrazito suha usta in z njimi povezane občutke bolečega, pekočega grla, ter pri razdraženih glasilkah, ki se pogosto pojavijo po daljši in intenzivnejši rabi glasu (denimo pri pevcih, govornikih, učiteljih).

Preprečiti je bolje, kot zdraviti

Bolečine v grlu lahko preprečimo tako, da bodisi govorimo manj ali nekoliko tišje. Hripavost, ki običajno spremlja boleče grlo, ni prijetna, zato je dobro odstraniti tudi druge dejavnike, ki jo povzročajo, npr. kajenje, pozne večerne obroke ipd. Zelo pomembno je uživanje dovolj tekočine, dobrodošla so tudi sredstva za lajšanje izkašljevanja (zdravila z bršljanom, npr. Prospan), saj se na ta način bolnik lažje izkašlja in ne obremenjuje toliko glasilk. Bolečine v grlu pomagajo odpraviti tudi že našteta rastlinska zdravila za lajšanje draženja v žrelu.

Boleče grlo je lahko tudi posledica prehladnih obolenj, ki jih povzroča daljše pomanjkanje določenih hranil v prehrani. Paziti je potrebno zlasti na zadosten vnos kalcija, vitamina B12, C, A in drugih, ki jih prvenstveno zaužijte s polnovredno in raznoliko prehrano. Kadar je boleče grlo prisotno dlje časa, je morda čas, da obiščete zdravnika.

Ali so bolečine v grlu razlog za obisk zdravnika?

Ali so bolečine v grlu razlog za obisk zdravnika
Bolnik mora k zdravniku vedno, kadar so bolečine v grlu prisotne več kot sedem dni, kadar so bolečine pri požiranju tolikšne, da je skoraj nezmožen požirati slino in se mu ta cedi iz ust, kadar bolečina seva iz žrela proti ušesu, kadar ga duši in težko vdihne ali izdihne, kadar mu zmanjkuje zraka pri naporu in govoru, kadar je splošno počutje zelo slabo in je bolnik težko pokonci, če je telesna temperatura več dni višja kot 38,5°C in kadar je stanje iz dneva v dan slabše. V ostalih primerih bolečine v grlu lahko zdravite tudi sami.

Boleče grlo? Pomaga Salvisan.

Salvisan pršiloRegistrirano zdravilo v pršilu Salvisan je novo tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora, ki zdravi vnetja in bolečine v grlu, pomaga pri praskanju v grlu, težavnem požiranju in bolečinah pri govoru. Vsebuje izvlečke sveže zeli in korenine škrlatne ehinaceje in izvleček svežega lista navadnega žajblja. Ravno slednji je tisti, ki deluje protibolečinsko in zdravi boleče grlo. Inovativna kombinacija obeh dobro poznanih zdravilnih rastlin omogoča učinkovito zdravljenje, saj zdravilo deluje protivirusno, protivnetno, protibakterijsko, protibolečinsko in pomaga imunskim celicam v žrelu oz. grlu, da bolje opravijo svoje delo.

Boleče grlo – drugi naravni pristopi pri zdravljenju  – vzeto iz zakladnice Voglovih nasvetov

MolkosanAlfred Vogel, pionir naravnega zdravljenja, je veliko pozornosti namenjal toplim oblačilom, čeravno ti niso vselej v koraku z modnimi smernicami. Volnene nogavice, topli čevlji, oblačilo, ki skrbno ovije celotno telo, so zelo pomembni za ohranjanje zdravja in obrambnih moči telesa. Največ pozornosti je pripisoval toplim nogam, po potrebi tudi ponoči. Seveda pa pri tem ni imel v mislih zgolj oblačil in ali višjih temperatur v prostoru, temveč tudi redno  gibanje, ki poživi krvni obtok.

Veliko pozornosti je pripisoval tudi zdravi, uravnoteženi prehrani, v kateri ne sme manjkati zlasti kalcija. Poiščite ga v korenju, kolerabi, zeleni, repi (vse to je na voljo tudi pozimi, ko je največ obolenj), z njim pa so zelo bogate tudi koprive, sezamova semena, melasa, chia semena ter številni drugi oreščki, semena, suho sadje.

Pomembni so tudi vitamin B12 (peteršilj, kreša), vitamin C (šipek, goji jagode, rakitovec, acerola, npr. Bio C) ter vitamin A (maslo, ribje olje, regrat, koprive, peteršilj, brstični ohrovt, korenje, datlji, marelice, šipek).

Pogosto je pisal tudi o Molkosanu, ki ga lahko uporabljamo razredčenega za grgranje ali z njim premažemo obolelo ustno sluznico in tako preprečimo nadaljnji razvoj obolenja. Fermentirana koncentrirana sirotka vsebuje mlečno kislino, ki dezinficira sluznico in doseže boljšo prekrvitev tkiva.

Za boleče grlo pa je prav tako svetoval razne obloge, npr. iz zeljnih listov, gline ali hrena in skute.

Več v vsem tem si lahko preberete v njegovem priročniku Ljudski zdravnik.

Oglejte si še:

Salvisan® pršilo

Salvisan pršilo vsebuje ekstrakt sveže zeli in korenine škrlatne ehinaceje (Echinacea purpurea) ter …
Več