Jogurt je precej drago živilo in v primeru, da ne uživamo navadnega, tudi zelo sladko. Če jogurt kupimo, je naša slika nad tem, kar zaužijemo, precej popačena. Ker gre za izjemno koristno živilo, ga uživajmo redno, samega, skupaj s kosmiči, kot preliv na solati in podobno.
Mleko segrejemo skoraj do vretja, nato pa ga pustimo, da se ohladi na 40-45 stopinj. Takrat vanj vmešamo en lonček navadnega jogurta, premešamo in mešanico vlijemo v dva steklena kozarca za vlaganje kumaric. Pokrijemo ju s pokrovčkom, nato pa ju ovijemo v toplo brisačo ali odejo, ki bo čim dlje zadržala toploto. Pustimo ju na pultu, pozimi lahko tudi na ali ob radiatorju približno en dan. V tem času kozarcev ne premikamo in ju ne stresamo. Tako ustvarimo slasten in precej trd jogurt. Preden ga zaužijemo, ga za nekaj časa postavimo v hladilnik.
Če želimo sadni jogurt, lahko vanj narežemo koščke svežega sadja in sladimo z medom ali drugim naravnim sladilom. V jogurt se lepo poda tudi cimet, doma pa lahko pripravimo tudi slasten vanilijev jogurt. Zanj potrebujemo navaden domač jogurt, nekaj prave vanilije (ne umetnega vanilin sladkorja) ter sladilo (npr. agavin sirup). Če smo poleti skuhali kakšen sirup za redčenje ali marmelado, lahko to vmešamo tudi med jogurt. Možnosti je zares veliko.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.
Spomladi so alergije v polnem razmahu.
Dom, poln zelenja, vanj ne vnaša le lepote, temveč poskrbi tudi za zdravje.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.