Slastna čokoladna stvaritev z veliko zdravega kakava. Brez peke, a kljub temu vse prej kot hladna, saj vsebuje dobršno merico zimskih začimb, ki grejejo od znotraj.
Za tortno dno v mešalniku drobno zmeljemo oreščke in bučna semena. Proti koncu mletja dodamo še kruh. Predenemo v posodo, v mešalniku pa posebej zmešamo še datlje, kokosovo olje in začimbe. Nato obe masi z rokami zmešamo v enotno, homogeno zmes.
Torti model s premerom 20 cm namastimo z oljem in vanj naložimo pripravljeno testo. Naredimo tudi 3-4 cm visok rob s testom, dno pa naj bo enakomerno debelo. Dvignjen rob testa lahko po želji okrasimo s pokovko iz bele kvinoje. Nato testo postavimo v hladilnik.
Olupimo sladki krompir in ga narežemo na manjše koščke. Kuhamo približno 10 minut v rahlo osoljeni vodi, nato gladko pretlačimo. Indijske oreščke medtem v zmogljivem blenderju zmeljemo v čim bolj gladko maslo. Dodamo pire iz sladkega krompirja, kakav, javorjev sirup in vaniljo in vse skupaj zmešamo v gladko kremo.
Za čokoladni ganache segrejemo kokosovo olje, ki mu dodamo javorjev sirup. V tem raztopimo čokolado, nato pa zmes nekoliko ohladimo.
Sedaj iz hladilnika vzamemo testo, odstranimo obod in v testo napolnimo nadev, ki ga nato prelijemo z nekoliko ohlajenim ganache prelivom.
Po vrhu poljubno okrasimo.
Avtorica recepta: Katharina Külmer
Vir: www.avogel.ch
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.
Spomladi so alergije v polnem razmahu.
Dom, poln zelenja, vanj ne vnaša le lepote, temveč poskrbi tudi za zdravje.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.