background

Zgodba o Santasapini

Proizvodnja sirupa proti kašlju Santasapina®

Jelkine iglice vsebujejo razne učinkovine, ki se že od nekdaj uporabljajo proti prehladnim obolenjem zgornjih dihalnih poti, hripavosti, zasluzenju in kašlju. Sveži vršički navadne smreke (lat. Picea abies) tvorijo edinstveno podlago za znani sirup proti kašlju Santasapina®. 

Sirup proti kašlju Santasapina® je zelo priljubljen. Firma Bioforce ga proizvede kar 120 ton letno, 100 ton z alkoholom in 15 do 20 ton brez alkohola. Večji del jelkinih iglic, potrebnih za proizvodnjo te ogromne količine sirupa - 20 do 25 ton – je nabranih na naravnih rastiščih, z nasadov jih je samo pet ton (vendar ta količina narašča). Jelkine iglice prihajajo s Koroške (Avstrija) in iz Posarja (Nemčija), glavnih virov, ki ju uporabljamo že dolga leta. Zbiralci morajo imeti dovoljenja lastnikov zemljišč in gozdarjev.

Bioforce priporoča, naj se vršički nabirajo samo na spodnjih dveh tretjinah drevesa. Razlog: trganje vršičkov naj bi čimmanj škodilo rasti drevesa, zagotovljena mora biti dolgotrajna uporaba. Nabiranje poteka ročno zadnja dva tedna v maju in prva dva tedna v juniju. Da se nabiranje in transport, predvsem pa predelava, firmi Bioforce izplača, mora dobavitelj zagotoviti določene količine. Kot vedno pri svežih rastlinah je odločilen dejavnik čas, kajti vršički morajo prispeti v Roggwil sveži kot jutranja rosa. Pri nabiranju, med vožnjo, na carini in razkladanju šteje vsaka minuta. Čim prispe tovornjak s pošiljko v Roggwil, se zeleno bogastvo pretovori v mrežaste okvirje in pride najprej do svežega zraka. Vršičkov, ki so se med prevozom segreli in rjavo obarvali, ne sprejmejo. V sirup proti kašlju Santasapina® sodijo samo sveži, dišeči zeleni vršički! Takoj ob prispetju v Bioforce laboratorijsko osebje vzame vzorce in pregleda identiteto, stanje in čistost surovine (vsebnost težkih kovin, pesticidov, aflatoksinov) s pomočjo znanih preskusnih specifikacij. Ko vršički opravijo ta temeljit pregled, se lahko začne proizvodnja naravnega zdravila.

Sirup proti kašlju z alkoholom ali brez alkohola

Prva pomembna odločitev je, kateri sirup proti kašlju bo treba izdelati. Proizvodna postopka za sirup z alkoholom ali brez alkohola se razlikujeta v bistvenih točkah. Sledimo zapletenemu postopku, eni šarži, katere končni izdelek je sirup Santasapina® z alkoholom!
Vsebina mrežastih okvirjev se odvede na tekočem traku v napravo, kjer se material zmelje. Po stiskanju mase ostanejo iztisnjeni sok in tropine. Tropine se napolnijo v vreče in še istega dne zamrznejo pri -26°C. Ker sok iz vršičkov ni kemično stabilen, se konzervira z alkoholom in uskladišči. Glede na naročila se iz soka in tropin izdela želena količina sirupa proti kašlju.

Pri tem je recept, ki ga je sestavil Alfred Vogel in ga v različicah pozna vsaka babica, naslednji: tropine in iztisnjeni sok tvorita vedno 20 % končnega izdelka. Sestavine rastline lahko iz leta v leto nihajo, vendar ta vrednost ostane enaka. Če je v povezavi s sirupom proti kašlju govor o standardizaciji, potem je to teh 20 %. Za dejansko proizvodnjo sirupa se tropine z vodo v mešalni posodi zdaj skuhajo, stisnejo in ponovno koncentrirajo. Koncentriranemu soku, tako imenovanemu sukusu, se doda surov trsni sladkor in ponovno napravi koncentrat. Obema izvlečkoma se zatem dodajajo gost hruškov sok, med in eterična olja (med drugim olje iz jelkinih iglic), dokler vsebnost sirupa ne ustreza predpisani. Gotov okusen sirup proti kašlju Santasapina® vsebuje 3-4 % alkohola v steklenički.  

Prednost tega postopka je očitna: sirup se lahko proizvaja »po naročilu«, saj so tropine in sok vsak čas na voljo. Konkretno to pomeni, da se sirup lahko proizvaja glede na potrebe. S tem je trgu zajamčena primerna fleksibilnost, nujno pa je zanesljivo načrtovanje proizvodnje.

Posebej primerno za otroke

Brez alkohola je vse še bolj preprosto. To vsekakor velja za proizvodnjo brezalkoholnega sirupa proti kašlju Santasapina®, kajti namesto dveh proizvodnih korakov je tu potreben le eden. Vršički, ki prispejo v Bioforce, gredo skozi običajne laboratorijske preglede in se brez topila in konzervansa – alkohola - zmeljejo, stresejo v vodo in segrejejo. Nato se iztisne sok, ki je v primerjavi s sokom v alkoholu bolj koncentriran. Ta sukus je osnovni material za brezalkoholni sirup. Po zaslugi hruškovega gostega soka, medu in eteričnih olj dobi nezamenljiv okus, ki ga imajo mnogi otroci tako radi. Način delovanja obeh različic sirupa, ki se ju lahko zaužije tudi z malo toplega mleka ali čaja, je enak. Manjka še zadnji korak: gotovi sirup  – z alkoholom ali brez njega – se segreje do največ 40°C. To pa zato, ker toplota poveča pretočnost sirupa, da se lažje ustekleniči. Za posamezne države so steklenice različnih velikosti. Šele zdaj, po zadnji kontroli kakovosti, se sirup dokončno zapakira in dobavi različnim naročnikom doma in v tujini. 

Osnova za bonbone in druge sirupe

Sirup proti kašlju Santasapina® je osnova še za dva druga izdelka A.Vogel: za bonbone z istim imenom in za bronhialni sirup Drosinula. Bonbone proti kašlju Santasapina® pozna skoraj vsak otrok. Imajo odličen okus in pomagajo pri hripavosti, kašlju in katarju, pomirjevalno in blagodejno delujejo na grlo in vrat.

Santasapina® sirup

Sirup Santasapina® je pridobljen iz stisnjenega soka in izvlečka svežih smrekovih vršičkov. …
Več

Santasapina® sirup Junior

Sirup Santasapina® Junior je pridobljen iz izvlečka svežih smrekovih vršičkov. Zaradi …
Več

Santasapina® Bonboni

Bonboni Santasapina® so polnjeni z naravnim izvlečkom iz smrekovih vršičkov. Vsebujejo …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Anatomija ušesa in vnetje ušesa pri otrocih

Čeprav je res, da imajo majhni otroci še nerazvito Evstahijevo cev, pa to ne pomeni, da smo pri preprečevanju vnetja ušes nemočni.

Kako jim lahko pomagamo?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel