background

Naravna zdravila iz svežih zelišč

Sveža zelišča

Čim bolj sveža in čista je sveža zel, toliko boljše in obstojnejše je zdravilo. To je osnovna misel Alfreda Vogla (1902-1996), enega najpomembnejših pionirjev naravnega zdravljenja v 20. stoletju. že v zgodnjem otroštvu se je od staršev in starih staršev naučil, kaj je zdravilna rastlina ter da je treba poznati in zlasti ceniti njene zdravilne sestavine. V tridesetih letih prejšnjega stoletja je imel v Teufnu AR (Švica) prakso kot zdravilec in je za svoje bolnike sam pripravljal zdravila. Kmalu je spoznal, da so najbolj zdravilne tiste tinkture, ki jih je pripravil iz sveže nabranih biološko pridelanih zelišč. V naslednjih 30. letih je povpraševanje po naravnih zdravilih A.Vogel tako naraščalo, da mu proizvodnja v Teufnu ni bila več kos. 1963 je ustanovil Bioforce AG v Roggwilu (kanton urgau, Švica) in podjetju določil stroge smernice za gojenje zelišč, pripravo in kakovost zdravil. Vsak izdelek iz svežih zelišč podjetja A.Vogel mora vsebovati po možnosti popoln, nepopačen spekter delovanja sveže zeli.

300 ton svežih zelišč letno

Bioforce pridela letno 300 ton svežih zelišč, kar ustreza masi treh lokomotiv. Požete zeli predelajo najkasneje v 24 urah. Kljub kontrolirano biološkemu gojenju opravljajo naključne kontrole, če morebiti zelišča ne vsebujejo strupov iz okolja, npr. težkih kovin. Nato sledi proizvodnja naravnih zdravil A.Vogla: sveže zeli mehansko zmeljejo in napolnijo v posodo iz kromovega jekla, kjer jih zmešajo z mešanico pitnega alkohola in vode. Začne se maceracija, najprizanesljivejša metoda ekstrakcije, s katero optimalno izluščijo in konzervirajo aktivne sestavine vsake zeli. Na koncu maceracije se tekočina (tinktura) iztisne in loči od trdih ostankov rastlin, tako imenovanih tropin. Tropine se kompostirajo, tinktura pa se po nadaljnjih testih v laboratoriju napolni v ogromne posode. Ta pratinktura je »mati« vseh naravnih zdravil A.Vogel. Je temelj za tekoča zdravila in za tablete ali kapsule.

Visoka vsebnost učinkovin

Trikrat dnevno po 20 kapljic - je najstarejši način jemanja tekočega zdravila A.Vogla, denimo kapljic Echinaforce® za odpornost proti gripi. Vendar obstajajo že dolgo tudi tablete, ki omogočajo popolnoma diskretno jemanje zdravila z nevtralnim okusom. Ravno zaradi tega dejstva so se v Bioforce v šestdesetih letih odločili, da izdelajo poleg tekočih zdravil tudi tablete iz svežih zelišč. Pogoj je bil, kot ga je Alfred Vogel sam formuliral: - pripraviti najboljšo kakovost zdravil iz svežih zelišč z največjo vsebnostjo aktivnih učinkovin.

Korak od pratinkture do tablet je bil na samem začetku vse prej kot enostaven. Josef Gehrig, dolgoletni vodja oddelka »Tekoče oblike« v Bioforcu, se spominja: »Problem je bil v tem, kako iz pratinkture izločiti alkohol, da se pri tem učinkovine ne bi zgubile ali spremenile. Vsaka naslednja predelava pratinkture pomeni normalno izgubo dragocenih sestavin.« Po številnih poskusih je Alfredu Voglu s sodelavci končno 1971 uspelo z izjemno prizanesljivim postopkom izparevanja izdelati prvo tableto iz svežih zelišč, ki je ustrezala njegovim predstavam o kakovosti. To je bil temelj za današnji posebej nežen in samo nekaj sekund trajajoč postopek izparevanja.

Kakovost, učinkovitost in čistost

Po izparevanju alkohola je naslednji pomemben korak proizvodnja tablet. Koncentrat iz svežih zelišč se zmeša z naravno pomožno substanco za tablete (celuloza/laktoza), nato se masa pazljivo posuši in v stiskalnici za tablete pravilno oblikuje: namreč v tablete, ki so najbolj primerne za peroralno jemanje. Zadnji korak v proizvodnem procesu so značilne rjave stekleničke, ki jih s pomočjo elektronskega štetja napolnijo s tabletami. Stekleničke imajo žig kakovosti, kar uporabniku potrjuje, da je dobil naravno zdravilo A.Vogel iz svežih zelišč, ki ima najboljšo in vedno enako kakovost, učinkovitost in čistost.

Echinaforce® kapljice

Echinaforce kapljice so zdravilo rastlinskega izvora, namenjeno spodbujanju delovanja imunskega …
Več

Salvisan® pršilo

Salvisan pršilo vsebuje ekstrakt sveže zeli in korenine škrlatne ehinaceje (Echinacea purpurea) …
Več

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Potovalna lekarna - vnetje sečil

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da v potovalni lekarni ne bo manjkalo naravnih pripravkov za obvladovanje težav s sečili (in še čim).

Tega ne pozabite ...

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so bolezni ožilja, kot so krčne žile, zapnenje arterij, tromboze, itd., prisotne večinoma v »industrijsko razvitem« svetu?

Stanje žil - odraz našega življenja

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel