A.Vogel Blog

Poleg uporabe naravnih protivnetnih in protibolečinskih zdravil iz vražjega krempeljca in arnike (npr. A. Vogel Artroforce in A. Vogel Atrogel), bolečim sklepom v hladnih mesecih lahko pomagamo tudi na sledeč način ...

Gretje v toplih mineralnih kopelih doma

Znano je npr., da topla voda deluje pomirjujoče in sproščujoče. Če pa ji dodamo še minerale (ki jih v telesu zaradi uživanja nekvalitetne hrane pogosto primanjkuje), pa takšna topla mineralna kopel ne blaži le vsakodnevni stres, ampak lahko lajša tudi vnete in boleče sklepe. Glavne komponente npr. soli magnezijevega sulfata (Epsom salt), s katero lahko pripravljamo toplo mineralno kopel doma, so magnezij in sulfati. Magnezij npr. telesu pomaga, ker blaži stres, izboljša delovanje mišic in živcev, regulira telesne encime, izboljša spanje in koncentracijo, zmanjšuje mišično vnetje, bolečine in krče itd. Sulfati pa npr. pomagajo pri čiščenju toksinov iz telesa, pomagajo pri vsrkavanju vitalnih snovi, izboljšajo tvorbo sklepnih beljakovin itd. Ker se magnezij in sulfati lahko vsrkavajo v telo tudi preko kože, nam poleg toplote vode tudi ti lahko pomagajo obvladovati bolečine v sklepih. Za pripravo tople mineralne kopeli nalijte v banjo toplo vodo in v njej raztopite dve skodelici magnezijeve soli (Epsom salt). Vanjo se potopite vsaj za 15 minut. Pripravljate pa jo lahko tudi do 3-krat na teden.

Gretje v termalnih vodah

Segrevanje telesa eno uro v termalni vodi (na 32 oC), kjer iz vode gleda le glava, lahko blagodejno vpliva tudi na boleče sklepe. Poleg umirjanja srčnega utripa, rahlega znižanja pritiska, upade tudi raven stresnega hormona kortizola, za več kot 100 odstotkov pa se poveča nastajanje in izločanje urina (Human physiological responses to immersion into water of different temperatures. Srámek P et al). Kaj to pomeni za boleče sklepe? Kortizol je hormon, pomemben za odziv telesa na stres. Ko se izloča, to pomeni dvig sladkorja v krvi, dvig krvnega tlaka, med drugim pa tudi zaviranje delovanja imunskega sistema. Zato upad kortizola ob namakanju v termalnih vodah med drugim lahko tudi imunskemu sistemu olajša delo, da ta lažje odpravlja najrazličnejše težave v našem telesu. Prav tako pospešeno nastajanje in izločanje urina pripomore k intenzivnemu čiščenju strupnin v telesu in po tej plati npr. olajša regeneracijo otečenih in bolečih sklepov.

Ugotovili so tudi, da pacientom z revmatično prizadetostjo hrbtenice (tki. ankilozirajoči spondilitis) namakanje v termalnih vodah koristi. Med drugim se jim zmanjša bolečina, izboljša fizična aktivnost, manj so utrujeni in bolje spijo (The effect of balneotherapy on patients with ankylosing spondylitis. Altan L).

Ker termalne vode prav tako vsebujejo različne minerale in druge blagodejne snovi, tudi tu ne gre le za učinke segrevanja telesa, ampak tudi za delovanje v vodi naravno prisotnih snovi. Na naš skelet in mišice npr. blagodejno delujejo termalne vode, ki vsebujejo: sulfate, bor, kalcij, železo, magnezij, natrij, kalij itd. Zato tudi v skladu s tem izbirajte, v katerih termah boste greli boleče sklepe. Denimo po mnenju prof. dr. sci. Janez Kraševec, dr. med., je topla alkalna voda (29 do 32C), ki vsebuje obilje hidrogen karbonata, kalcija, magnezija, metasilicijevo kislino, sulfata, silikata in drugih elemntov, kot je npr. meta borova kislina, primerna med drugim tudi »...za rehabilitacijsko balneološke namene...« oz povedano drugače, tudi za blaženje številnih težavah gibalnega sistema, kot so npr. kronično degenerativne bolezni hrbtenice in gibal, za okrevanje po operacijah hrbtenice, vstavljanju umetnega kolena ali kolka, nevralgijah in mnogih drugih težavah gibalnega sistema.

Kako magnezij in sulfati pomagajo bolečim sklepom, smo že zapisali. Kako pa pomagajo ostali? Bor npr. pomaga krepiti kosti, sproščati mišične krče, preprečevati nalaganje kalcija v mehka tkiva (tudi v tkiva sklepov) in tako blažiti tudi bolečine v sklepih. Železo bolečim sklepom pomaga tako, da skrbi za kvalitetno kri, preprečuje stres in utrujenost ter med drugim pomaga pri delovanju mišic. Kalij med drugim pomaga pri čiščenju telesa, torej pri izločanju toksinov. Znano je, da kadar je telo polno strupnin, lahko sklepi še bolj trpijo oz. bolijo. Natrij prav tako blagodejno deluje na naš skelet. Natrijeve soli namreč blažijo bolečine zaradi artritisa, pospešijo pretok limfe in pomagajo pri vzdrževanju ravnovesja telesnih tekočin. Tudi kalcij krepi kosti in je pomemben mineral za delovanje celotnega telesa, saj med drugim pomaga tudi v uravnavanju kislo-baznega sistema.

Gretje v savni

Podobno kakor segrevanje telesa v topli vodi, pomaga lajšati kronične bolečine zaradi denimo revme tudi pregrevanje telesa v savni (Benefits and risks of sauna bathing. Hannuksela ML et al). Ker pa je savnanje za telo podoben napor kakor izvajanje aerobnih telesnih vaj, se je potrebno savnati preudarno. Npr. 15 do 30 minut sproščujoče savne naj bi imelo enake učinke na srce in metabolizem telesa, kakor intenzivne aerobne vaje (npr. tek). Da dobrobiti savnanja (izločanje strupov z znojenjem, boljša prekrvavitev tkiv, blaženje bolečin ...) ne bi prerasle v škodo, je dobro, da se savnate, ko ste spočiti, obvezno ustrezno hidrirani in da telesu omogočite, da se pred naslednjo fazo pregrevanja v savni dodobra ohladi. Npr. 15 minutam savnanja naj sledi 15 do 30 minut ohlajanja telesa. Več o tem si lahko prberete v članku Izčrpani v terme? Da, vendar pozor!.

Besedilo: Adriana Dolinar