background

Kako ukrepati, ko zbolimo za gripo?

Počitek in spanje

Seveda je možno, kot pravijo reklame, »Ob prvih znakih prahlada ali gripe …« zaužiti tiste čudežne sintezne protibolečinske, protivročinske … tabletke, s pomočjo katerih boste takoj imeli občutek, da je z vami vse v najlepšem redu in boste navidezno pokali od energije in tako brez utrujenosti in bolečin hiteli po dnevnih obveznostih naprej. Toda, takšni ukrepi, čeprav se nam zdi, da jih moramo uporabiti, ker ne moremo manjkati v službi in družbi, niso brez posledic. Obolenja s tem ne premagamo, ampak le potlačimo, zamaskiramo in bolni delamo naprej, ne da bi obolenje in primanjkljaj energije, zaspanost, utrujenost … sploh čutili. Še več, pogosto se takšno izčrpavanje telesa kasneje maščuje v izbitju še hujšega obolenja. Bolje si je zato vzeti si čas in čim prej telesu in oslabljenemu obrambnem sistemu ponuditi to, kar potrebuje, da se okrepi in lažje ter hitreje opravi s škodljivimi mikrobi.

Brez slabe vesti si zato ob gripi privoščite tudi dovolj počitka in predvsem spanja. To vaše oslabljene obrambne moči potrebujejo, saj vas le tako lahko resnično hitro in učinkovito pozdravijo ter polne elana vrnejo v natrpan delavnik. Raziskava vpliva spanja na imunski sistem potrjuje, da dolgotrajno pomanjkanje spanja in posledičen stres povzročata kronično vnetje nizke stopnje (kronično tiho vnetje) in pomanjkljivo delovanje imunskega sistema. Delovanje različnih funkcij imunskega sistema je namreč razporejeno skozi dnevno nočni ritem. Ko smo budni, npr. dela en del imunskega sistema in drug spi ter obratno. Z rušenjem normalnega ritma budnosti in spanja zato rušimo tudi lastno imunsko obrambo, zato je ta lahko, denimo ob vdoru virusov gripe, nepopolna ali celo nemočna.

Voda in vitalne snovi

Za dobro delovanje obrambnih moči in obnovo prizadetih sluznic (denimo grla) med obolenjem ni potrebno dnevno zaužiti le dovolj vode, ampak tudi izbrano kakovostno hrano in po potrebi prehranska dopolnila. Vode popijte vsaj 2 litra oz. nujno več, v kolikor je s potenjem zaradi vročine izgubljate veliko. Potenje ob hudi vročini lahko telesu ukrade tudi do 15 litrov vode!

Za hitrejšo regeneracijo sluznic telesu priskrbite vitamin A (jajca, korenje, listnata zelenjava …), vitamin C (citrusi, jagodičevje, brstični ohrovt, zelje, brokoli …, Dr. Steinberger Vitesse za imunski sistem, Dr. Steinberger Sok rakitovec, A.Vogel Bio-C ...), vitamin E (zelena listnata zelenjava, lešniki, mandlji, …) in cink (rdeče meso, mandlji …).

Za dobro delovanje imunskega sistema pa so poleg zgoraj omenjenih dobrodošli še vitamin D (jajca, losos, A.Vogel Balance …), vitamin B12 (govedina, piščanec, losos …), folna kislina (temnozelena listnata zelenjava, leča …) ter selen (jetrca, rakci, brazilski oreščki …), železo (rdeče meso, zelena listnata zelenjava, jajca …) in baker (avokado, jetrca …). Vsi navedeni namreč delujejo v sinergiiji in podpirajo delovanje obrambnih moči.

Ogrejte telo, če vas mrazi

Pogost spremljevalec gripe je tudi vročina. Ko telo poskuša proizvesti dovolj toplote, da uniči viruse, nas lahko neprijetno trese in mrazi. Poleg tega, da se toplo oblečemo (ne pozabite na nogavice) ali zavijemo v odejo, pomaga tudi pitje vročega ingverjevega čaja ali čaja iz lipe ali bezga.

Ne znižujte vročine, če ni potrebno

V kolikor se ob povišani telesni temperaturi (vročini) počutite dobro in ste tudi dobro hidrirani, ni potrebe zniževati vročino. Ta je namreč naš pomemebn del obrambnih moči v boju z mikrobi. Če jo po nepotrebnem znižujemo, bomo v najboljšem primeru le podaljšali čas okrevanja. V primeru zelo visoke vročine, npr. 40 – 41 oC, in slabega počutja ter dehiracije, pa seveda z nižanjem vročine ne odlašajte. Naravno se lahko ohlajate s pitjem po požirkih sveže stisnjenega soka rdeče pese, pitjem nesladkane limonade, naravne kokosove vode … z mokrimi obkladki na nogah, kopelmi in mnogimi drugimi ukrepi, ki so natančno zapisani npr. v knjigi Adijo prehladi ali Vojna ali mir z bakterijami.

Ne pozabite na izjemno moč ameriškega slamnika

Ob prvih znakih gripe pričnite uživati kakovostne izvlečke iz ameriškega slamnika, saj boste z njimi učnkovito in hitro podprli ustrezno delovanje obrambnih moči. Takšni so pripravki iz cele, sveže, ekološke rastline, namočene v ustrezno močnem alkoholu. Najdemo jih med pripravki švicarskega naturopata Alfreda Vogla (npr. A.Vogel Echinaforce tinktura ali Echinaforce PRO topli napitek).

Če z jemanjem takšnega pripravka, ki omogoča ustrezen odziv imunskega sistema in med drugim deluje še protivirusno in protibakterijsko, pričnemo takoj, ko začutimo, da nas mrazi, boli grlo, se slabo počutimo … in ga prvih nekaj dni uživamo v največjem dovoljenem odmerku (to je v primeru Echinaforce tinkture 5 x na dan 25 kapljic), lahko celo preprečimo nadaljnji razvoj obolenja. Med drugim raziskave potrjujejo, da takšen pripravek zmanjša jakost simptomov obolenja (bolečine v mišicah, grlu …), skrajša čas obolenja ter deluje tudi proti nevarnim različicam virusov gripe, kot so H3N2, H5N1, N7N7 in H1N1. Echinaforce Pro topli napitek pa celo na viruse gripe deluje enako učinkovito kot sintezno protivirusno zdravilo Tamiflu.

Ameriški slamnik torej začnite jemati takoj ob prvih znakih. Tri do pet dni ga uživajte v povečanem odmerku. Četudi se je obolenje umirilo prej, ga živajte najmanj 10 dni, saj boste tako obrambne moči ustrezno okrepili in zmanjšali verjetnost ponovnega obolenja.

Poleg uživanja ameriškega slamnika je tega dobro nanašati tudi lokalno na sluznico ust in grla. Ameriški slamnik namreč virusom, ki so prišli do sluznice, onemogoča njihovo pritrjevanje na celice sluznice, zaradi česar ti ne morejo v celico, kjer se sicer razmnožujejo in od tu širijo dalje. V ta namen lahko uporabljate tudi pršilo za grlo z ameriškim slamnikom in žajbljem A. Vogel Salvisan.

V kolikor pogosto obolevate za prehladi ali gripo, je priporočljivo dolgoročno preventivno jemanje kakovostnih pripravkov iz ameriškega slamnika. 4-mesečno preventivno jemanje dokazano za 50 % zmanjša verjetnost ponovnega obolenja in za 50 % zmanjša verjetnost za nastanek zapletov, kot so bronihtis, sinuzitis itd.

Dodatna pomoč grlu

Večkrat na dan lahko sluznici grla pomagamo z grgranjem slane vode izmenjaje z grgranjem vode, v katero smo pomešali koncentrat sirotke Molkosan v razmerju 1:1. K protimikrobnemu delovanju in hitrejšemu celjenju prizadete sluznice grla pripomore tudi srkanje čaja sleza, gorskega ali islandskega lišaja. Lahko pa si priskrbite tudi pastile iz islandskega lišaja. Zdravilne sluzi lišajev s pospeševanjem regeneracije prizadete sluznice grla pripomorejo tudi k hitremu umirjanju bolečin v grlu.

Besedilo: Adriana Dolinar

Echinaforce® Duo tablete

Echinaforce Duo so tablete, narejene iz svežih zeli in korenin ameriških slamnikov, ki se …
Več

Salvisan® pršilo

Salvisan pršilo vsebuje ekstrakt sveže zeli in korenine škrlatne ehinaceje (Echinacea purpurea) …
Več

Imate prehlad ali gripo?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

5 nasvetov za trdnejše zdravje otroka v jesenskem času

Otroci so vnovič sedli v šolske klopi. Za mnoge to pomeni čas novih prehladnih obolenj in drugih težav z zdravjem.

Kako naravno krepiti imunski sistem?

Ali ste vedeli?

Najbolj občutljivi za okužbe z virusi prehlada in gripe so predšolski otroci, ti v povprečju zbolijo 6 do 10-krat na leto. Pomagamo jim lahko tako, da ob prvih znakih obolenja ukrepamo s skrbno izbranimi naravnimi pripravki.

Preberite, kako ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.