background

Kako preprečevati širjenje okužb na sorojenca?

Poučite otroke, kako naj kašljajo in kihajo

Ker tudi s kihanjem in kašljanjem v prostor in na predmete in površine razpršimo precej mikrobov, podučimo otroke, da ne kihajo in kašljajo direktno v prostor ali v dlani. Boljše opcije so, da npr. ob kihanju ali kašljanju nastavijo pred usta komolec oziroma rokav obleke. Lahko tudi nad usta in nos dvignejo majico pri ovratniku in zakašljajo ali kihnejo pod njo. Kihajo in kašljajo lahko tudi v papirnati robec, ki ga nato zavržejo.

Pogosto naj si umivajo roke

Ker se otroci z rokami tudi pogosto dotikajo obraza (ust in nosa), kaj hitro prenesejo mikrobe na vse, česar se dotaknejo. Od tu pa seveda zdravi sorojenci z rokami mikrobe odnesejo v usta ali nos. Zato je logično, da bo širjenja mikrobov manj, če bomo otroke spodbujali k pogostejšemu in učinkovitemu umivanju rok

Lesene igrače in igra v naravi naj imajo prednost

Težko je preprečiti, da bi se otroci skupaj igrali in ker so prav igrače pogosto predmet prenosa mikrobov med otroci, jim ponudimo v igro igrače, na katerih mikrobi ne morejo obstati in umaknemo tiste, na katerih mikrobi preživijo dlje. To npr. pomeni, da plastične igrače za nekaj časa pospravimo v omaro, v igro pa jim ponudimo naravne, lesene igrače, kot so npr. lesene kocke. Za les je znano, da vsebuje antimikrobne lastnosti, zaradi česar mikrobi težje dlje časa preživijo na njegovi površini. Torej, četudi bo otrok viruse ali bakterije prenesel z rokami na lesene igrače, ti tu ne bodo dolgo obstali, saj lesene igrače iz polnega lesa mikrobov ne marajo. Plastika žal nima takšnih lastnosti. Res je, da plastične igrače lahko umijemo z vodo in milom, vendar ko na površini dobijo drobne praske, mikrobe iz njih težko učinkovito splaknemo.

Kadar je le možno pa lepe dneve izkoristimo za igro z otroci v naravi, saj je s tem prenos okužb med njimi še manjši.

Redno zračite in vlažite prostor

Otroško sobo, dnevni prostor in na sploh vse prostore, kjer se bolan otrok zadržuje, redno prezračujemo in skrbimo za pravšnjo vlago zraka. Prezračevanje bo odneslo morebitne mikrobe, ki se zadržujejo v zraku, ustrezna vlaga zraka (40-50%) pa bo pomagala, da bodo dihalne poti zdravih otrok ostale primerno vlažne in s tem bolje zaščitene pred mikrobi. Normalno vlažne sluznice dihal se namreč lažje ubranijo mikrobov kakor izsušene. Primerna vlažnost zraka bo seveda tudi bolnim otrokom pomagala k lažji regeneraciji sluznice dihal.

Otroci naj dovolj pijejo

Da bodo sluznice primerno vlažne, pa ni pomembna le ustrezna vlaga v prostoru, temveč tudi to, da otroci popijejo dovolj vode. S tem bodo tudi njihove splošne obrambne moči telesa boljše. Več o ustrezni hidriranosti telesa preberite v knjigi Telo kliče po vodi, dr. Batmanghelidja.

Aromaterapija

Razprševanje izbranih naravnih eteričnih olj v prostoru, kjer se zadržujejo otroci, prav tako pomaga preprečevati širjenje virusov ali bakterij. Eterična olja jih lahko onesposobijo že v zraku. 2-odstotna raztopina eteričnega olja evkaliptusa, razpršena v zraku, pokonča 70 % stafilokokov.

Z vdihavanjem eteričnih olj, razpršenih v prostoru, pa sluznici dihal še dodatno pomagamo v boju z njimi. Posebej dobro npr. na viruse prehlada in gripe ter mnoge bakterije delujejo evkaliptus, čajevec in poprova meta. Lahko kupite posamezna eterična olja ali pa že pripravljeno kombinacijo, kot je npr. olje Po-Ho. Ta vsebuje poleg evkaliptusa in poprove mete še brin, kumino in komarček.

Za aromaterapijo manjšega prostora nakapljamo približno 6-10 kapljic izbranega eteričnega olja v npr. vodni izparilnik. Ponovimo večkrat na dan. Lahko pripravimo tudi vodno raztopino z eteričnimi olji in z njo večkrat na dan popršimo po sobi, po igračah in ostalih površinah. Recept, kako jo pripraviti, najdete v knjigi A kot aromaterapija, avtorice Slobodanke Poštić.

Kapljico izbranega eteričnega olja lahko večkrat na dan nakapljamo tudi neposredno na ovratnik majice pod brado vsem otrokom. Vdihavanje hlapov eteričnih olj ne bo le uničevalo mikrobe, temveč bo obolelemu otroku tudi pomagalo pri okrevanju.

Podprite imunski sistem otrok z ameriškim slamnikom

Tudi zdravemu sorojencu lahko v času prehladov in gripe podpremo imunski sistem z ameriškim slamnikom. Tako bo ta v času, ko bratec ali sestrica prebolevata prehlad, gripo ali pljučnico, dodatno zaščiten, saj je dokazano, da ameriški slamnik po potrebi ojača imunski sistem, zaradi česar nas mikrobi težje obvladajo, čeprav smo dnevno z njimi v stiku.

To dokazuje klinična študija Safety and Efficacy Profile of Echinacea purpurea to Prevent Common Cold Episodes: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. M. Jawad et al, iz leta 2012, ki razkriva, da se je z jemanjem tinkture, ki vsebuje 95 % sveže zeli in 5% sveže korenine ameriškega slamnika, za več kot 50 odstotkov zmanjšalo število okužb z virusi influence, parainfluence, korona virusi in respiratornimi sincicijskimi virusi! Potrjuje tudi, da je celo neprekinjeno 4- mesečno jemanje takšnega naravnega zdravila dolgoročno varno in učinkovito. To je dobra novica za vse otroke, ki pogosto celo jesen in zimo bolehajo, saj jih lahko v tem obdobju pred okužbo zaščitimo z ameriškim slamnikom.

Za zaščito pred okužbo naj zdrav otrok, star od 4 do 12 let, v ustih raztopi 1 žvečljivo tableto trikrat dnevno. Otrok, starejši od 12 let, pa 2 žvečljivi tableti, prav tako trikrat dnevno.

Ameriški slamnik s svojimi zdravilnimi učinki tudi neposredno deluje na viruse prehlada ali gripe, saj onesposablja »roke«, s katerimi se ti pritrdijo na celico sluznice dihal, da lahko vanjo vstopijo. Zato je pomembno, da otroci tableto res prežvečijo oz. počasi raztopijo v ustih in ne zgolj pogoltnejo. Starejši otroci od 12 leta dalje pa lahko viruse, ki so se prebili do sluznice grla, tudi večkrat na dan popršijo z pršilom iz ameriškega slamnika in žajblja .

Besedilo: Adriana Dolinar

Echinaforce® žvečljive tablete

Echinaforce žvečljive tablete so zdravilo rastlinskega izvora, namenjeno spodbujanju delovanja …
Več

Santasapina® sirup Junior

Sirup Santasapina® Junior je pridobljen iz izvlečka svežih smrekovih vršičkov. Zaradi …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

5 nasvetov za trdnejše zdravje otroka v jesenskem času

Otroci so vnovič sedli v šolske klopi. Za mnoge to pomeni čas novih prehladnih obolenj in drugih težav z zdravjem.

Kako naravno krepiti imunski sistem?

Ali ste vedeli?

Najbolj občutljivi za okužbe z virusi prehlada in gripe so predšolski otroci, ti v povprečju zbolijo 6 do 10-krat na leto. Pomagamo jim lahko tako, da ob prvih znakih obolenja ukrepamo s skrbno izbranimi naravnimi pripravki.

Preberite, kako ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.