background

A. Vogel Enciklopedija rastlin

Ruta graveolens

Vinska rutica

Nekoč in danes

V srednjem veku je bila vinska rutica med najbolj razširjenimi rastlinami. Rastla je na vseh vrtičkih in vrtovih, tudi samostanskih in grajskih. Vinska rutica izvira iz Sredozemlja, še najbolj pa se je prijela v Ameriki, kjer velja za priznano tradicionalno zdravilno rastlino. Tudi pri nas je bila svoj čas zelo priljubljena. Na primorskih vrtovih jo še danes pogosto zagledamo. Močan, rahlo neprijeten vonj vinske rutice odganja neželen mrčes. Vinska rutica je le rahlo strupena rastlina, ki pa lahko pri občutljivih ljudeh že pri nabiranju listov povzroči kožna vnetja. Nosečnice čaja iz listov vinske rutice ne smejo uživati, saj lahko povzroči splav.

Botanične značilnosti

Vinska rutica je odporen, zimzelen, aromatičen grmiček. Ima kratko, olesenelo korenino, iz katere poganja več vejnatih stebel, visokih do 50 cm. Listi so modrozeleni, lihopernati, nekoliko sočni in so razdeljeni v suličaste roglje. Če jih zmečkamo, imajo močan, neprijeten vonj, ki ga dajejo oljne žleze. Te so vidne kot majhne črne pike na listih. Cvetovi so majhni rumenozeleni in so združeni v sestavljene pakobule. Oprašujejo jih žuželke. Plodovi so mnogosemenske glavice. Vinska rutica cveti od junija do avgusta.

Nahajališče

Vinska rutica raste po suhih, sončnih pobočjih, na vrtovih pa se že stoletja goji kot zdravilna rastlina. Raste od Kanarskih otokov pa do vzhodne Sibirije.

Uporaba

Vinska rutica vsebuje eterično olje, čreslovine, grenčine, rutin, kumarinske snovi in alkaloide v sledovih.

Vinska rutica ima štiri učinke: pomirja, pomaga pri krčih (predvsem v prebavnem traktu in maternici), požene na vodo in zbuja tek. Poparek se v ljudski medicini uporablja pri menstrualnih težavah, premočnem bitju srca, pomirjanju živčne napetosti, težkem dihanju in vrtoglavici. Zunanje in notranje hkrati pa se uporablja pri kožnih izpuščajih, revmi in protinu. Uporablja se tudi proti zastoju krvi, krčnim žilam, flavonoidi izboljšujejo odpornost kapilarnih žil, proti srčnemu krču, slabosti v želodcu in kožnim izpuščajem.

Ali ste vedeli...

  • da v Južni Ameriki z obsežnimi farmakološkimi raziskavami poskušajo potrditi učinkovitost vinske rutice pri multipli sklerozi in kot rastlinski kontraceptiv?
  • da se vinska rutica med junijem in avgustom, ko cveti, nabira zmeraj z rokavicami, saj lahko pri občutljivih ljudeh pride do koprivnice?

Pripravila: Urška Lučev


Oficinalno

Se uporabljajo listi vinske rutice.

Družina

  • Rutaceae (rutičevke)

Ljudska imena

  • Bajrutca
  • Petoprsnica
  • Ruta
  • Vendrica
  • Verant
  • Vrtna rutica

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.