background

A. Vogel Enciklopedija rastlin

Rosmarinus officinalis

Navadni rožmarin

Zgodovina

Poznali so ga že stari Grki in Rimljani. Verjeli so, da prinaša srečo in ščiti pred zlimi duhovi. Uporabljali so ga kot kadilo, v starem Rimu pa so verjeli, da daje večno mladost in lepoto, zato je bil posvečen Veneri. Ime rožmarin pomeni morska rosa. Shakespeare ga je v Hamletu uporabil kot rastlino, ki vpliva na spomin (Ofelija Hamletu: »Vzemi rožmarin, ki bo dal tvojemu spominu novih moči.«). V nekaterih kulturah je še danes povezan s spominom na dogodke. Na Bavarskem namreč pletejo poročne vence iz rožmarina, medtem ko na Siciliji počastijo mrtve s polaganjem rožmarinovih vejic na grobove. V Grčiji si študenti pred izpiti prižigajo vejice rožmarina in vdihavajo njegov vonj.

Botanične značilnosti

Rožmarin je zimzelena rastlina, ki raste v obliki grma do dveh metrov visoko. Ima igličaste usnjate liste in drobne modre cvetove. Razmnožuje se s podtaknjenci. Najpogosteje se uporablja kot začimba, čeprav se je sprva uporabljal v verske in zdravilne namene.

Nahajališče

Navadni rožmarin izvira iz Sredozemlja, kjer raste divje ob morski obali. Dandanes ga najdemo na marsikaterem vrtičku, sploh na obalah Hrvaške in ob slovenski obali.

Uporaba

V italijanski in francoski kuhinji je cenjena začimba z značilno aromo, ki se odlično poda k morskim jedem, mesu in testeninam. Uporablja se tudi kot konzervans, še zlasti za meso in maščobe. Uporablja se tudi kot sestavina likerjev, na primer benediktinca.

Vsebuje eterična olja, ki delujejo proti prebavnim motnjam, ki jih spremljajo vetrovi in občutek napihnjenosti. Učinkovit je tudi pri neješčnosti, saj vzbuja apetit in spodbuja izločanje želodčnih sokov. Uporablja se kot grenčica in adstringens. Na spomin naj bi deloval tako, da spodbuja prekrvavitev možgan in tako izboljša miselno zbranost. Zvečal naj bi tudi srčno moč in povečal prekrvavitev srca. Deloval naj bi proti depresiji.

Rožmarin blaži glavobole in migrene. Deluje tudi diuretično, kar pomeni, da spodbuja odvajanje vode iz telesa. Zunanje se uporablja v obliki mazil in krem, kjer lajša revmatična obolenja ter spodbuja prekrvavitev. Prav zaradi tega naj bi spodbujal tudi rast las. Lahko je tudi sestavni del izdelkov za ustno higieno.

Pripravila: Urška Lučev


Oficinalno

se uporabljajo listi rožmarina.

Družina

  • ustnatice (Lamiacae)

Ljudska imena

  • Rožmarin
  • Pravi slovenski rožmarin

Vsebovano v:

Herbamare® Original

Zeliščna sol Herbamare® je eden bolj popularnih izdelkov Alfreda Vogla. Se sprašujete zakaj? …
Več

Preberite tudi:

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.