background

A. Vogel Enciklopedija rastlin

Mentha x piperita

Poprova meta

poprova meta

Zgodovina

Po grški mitologiji naj bi se nimfa Mintha spremenila v rastlino, kar naj bi dokazovalo, da ima poprova meta rada vlažna tla. Latinska beseda mentha in grška minthé izhajata iz enega od predindogermanskih jezikov. Oznaka vrste piperita izhaja iz novolatinske besede piperitus, kar pomeni „poprov“. Različne vrste met so stara kitajska zdravilna zelišča; sodijo med najstarejše kulturne in zdravilne rastline. Japonci uporabljajo mentol že 2000 let kot zdravilo. Ostanke mete so našli pri Abd-el-Quarnahu v egiptovskih grobovih iz časa 1200-600 pr.n.št. Dioskurid opisuje meto kot rastlino, ki dobro de želodcu; njegov sodobnik Plinij jo priporoča pri bolečinah v trebuhu in težavah z žolčem, ker „blaži bolečine želodca in prežene črevesne gliste“. Oficinalna poprova meta je trojni križanec iz treh vrst mete, kar simbolizira „x“ v latinskem imenu.

Dokumentirana zgodovina poprove mete se začne leta 1696. Angleški zdravnik dr. Eaton iz Herforda je rastlino opazoval, nakar jo je Anglež Ray opisal v  „Synopsis stirpium britannarum“ pod imenom Mentha palustris, močvirna meta. Že 1721 se pojavi rastlina pod imenom Mentha piperitis sapore v knjigi o zdravilih mesta London. Približno v istem času so jo začeli uvajati zdravniki v srednji Evropi in je postala poleg kamilice najbolj cenjena zdravilna rastlina.

poprova meta

Botanične značilnosti

Rastlina ima izrazito štirirobo, 40 do 80 cm visoko steblo, ki se zgoraj močno razveja. Temno zeleni, včasih nekoliko rdečkasti, suličasti do elipsasti in nazobčani listi rastejo drug nasproti drugega. Konce stebel krasijo klasasta rožnata do vijolična socvetja. Cela rastlina ima aromatičen vonj in okus. Cveti od junija do avgusta. Razmnožuje se izključno vegetativno s podtaknjenci in korenikami. Križanca ni mogoče razmnoževati s semeni, ker se pri tem ponavadi vrne v prvotno obliko svojih predhodnikov. Pri kultiviranih vrstah razlikujemo med močno “Mitcham-meto”, ki se goji predvsem za pridobivanje eteričnega olja, in blago “Pfälzer-meto” za pripravo čaja.

poprova meta

Nahajališče

Danes uspevajo kulture poprove mete v vseh zmernih klimatskih pasovih na zemlji. Množično jo gojijo na Balkanu. Glede tal je zelo izbirčna. Uspeva do 1000 m nadmorske višine in ima rada humusna, rahla tla ter sončne lege. Po treh letih se vsebnost njenih učinkovin bistveno zmanjša, tako da jo je treba nadomestiti z novimi podtaknjenci.

poprova meta

Predelava

Bioforce uporablja macerat iz svežih, cvetočih nadzemnih delov rastline iz kontrolirano bioloških lastnih nasadov, posušene liste in eterično olje, ki ga pridobiva z destilacijo z vodno paro. Rastlino nabirajo od junija do julija.

Poprova meta in njeno eterično olje sta primerna v številnih oblikah za notranjo in zunanjo uporabo. V Angliji, na Balkanu, na Orientu  in v Indiji uporabljajo sveže liste poprove mete kot začimbo za različne jedi. Olje se uporablja v kozmetiki, farmaciji in živilski industriji (žvečilni gumi, pastile proti kašlju, likerji itd.)


Oficinalno

se uporabljajo listi poprove mete

Družina

  • Lamiaceae
  • (= Labiatae)
  • ustnatice

Ljudska imena

  • Črna meta
  • Metica
  • Minca
  • Prava meta
  • Šmarna meta
  • Vrtna meta

Vsebovano v
Kot tinktura iz sveže rastline:

  • A.Vogel Boldocynara (ni na voljo v Sloveniji)

Kot eterično olje:

Dentaforce ustna voda

Dentaforce zeliščna ustna voda razkužuje usta, krepi dlesni in daje dolgotrajen svež dah. V …
Več

Po-Ho olje

Eterična olja so postala zelo priljubljena in se uporabljajo na različne načine. Ključna …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Življenjski slog pred menopavzo

S pravim načinom življenja bo težav v menopavzi manj (ali nič) ...

Vas zanima, kako?

Neprespani zaradi nočnega potenja?

Vročinski oblivi in nočno potenje so ena prvih asociacij, ko pomislimo na obdobje menopavze.

Kako si lahko pomagate?

Ali ste vedeli?

Urejen spalni ritem je pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Z daljšanjem dneva pa se spalni ritem lahko »vrže iz takta« in to ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju se nahajamo.

Spalni ritem in kako nanj vpliva daljšanje dneva?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel