background

Vzroki za kamne v sečilih

Kaj so ledvični ali sečni kamni?

Ledvični ali sečni kamni so produkt zlepljanja različnega odpadnega materiala (mineralov, kot je kalcij in drugih, fibrin, amonijak, cistein, sečna kislina, odmrle celice sluznice, vnetna sluz, …), ki se kopiči v sečilih. Nastanejo lahko v nekaj tednih ali nekaj mesecih. Običajno jih ne čutimo, dokler se ne začnejo premikati bodisi iz ledvic v mehur ali iz mehurja po sečnici navzven.

Glede na sestavo kamnov ločimo štiri glavne vrste – kalcijeve, struvitne, uratne in cistinske. Prvi so zastopani v kar 80 %. Od kalcijevih kamnov pa v 60 % povzročajo težave kalcij-oksalatni kamni. Kamne sečil običajno zdravijo le, če povzročajo težave. Ena od naravnih metod obvladovanja težav z njimi je tudi uživanje naravnega rastlinskega zdravila Rowatinex. Ker pa je vedno bolje preprečiti kot zdraviti, je v izogib ponovnemu bolečemu napadu ledvičnih kamnov dobro vedeti, s čim vse njihovo nastajanje spodbujamo, in te dejavnike tudi odpraviti.

Kaj spodbuja nastajanje kamnov v sečilih?

Kronična dehidracija

Ledvice imajo poglavitno nalogo pri čiščenju krvi. Skoznje se v eni minuti prefiltrira liter krvi. Odpadne snovi gredo preko sečil ven iz telesa, čista kri pa nazaj v obtok. Dnevno tako ledvici izločita liter do dva seča, polnega odpadnih produktov. Kadar pijemo premalo, je seča malo in je bolj koncentriran. Posledica tega je tudi neravnovesje med odpadnimi kemikalijami, kar omogoča zlepljanje odpadnih produktov in nastajanje kamnov. Da bi se temu izognili, je med drugim dobro dnevno zaužiti vsaj 2 do 2,5 litra vode. Ob povečani psihični in fizični aktivnosti pa toliko več.

Določena hrana in prehranski dodatki

Poleg nezadostnega pitja vode, nastajanje neravnovesja v odpadnih kemikalijah v seču in s tem tvorbo kamnov pospešuje tudi preveč ali premalo določene hrane. Npr. pretirano uživanje mesa in druge beljakovinske hrane poveča nivo sečne kisline in zmanjšuje pH urina, zaradi česar se lažje ustvarjajo kamni. Nadalje veliko uživanje jedi, ki vsebujejo oksalate, brez da bi sočasno uživali še s kalcijem bogate jedi, prav tako lahko v sečilih pospešuje nastajanje kamnov in sicer tki. kalcij - oksalatnih kamnov. Oksalatov npr. veliko v telo vnesemo z uživanjem čokolade, kakava, rabarbare, jajčevcev, rdeče pese, fižola, črnega čaja, orehov, lešnikov, malin, industrijsko predelanega mesa (razne salame, šunke…) itd. Po drugi strani tudi pomanjkanje določenih živil v prehrani lahko spodbuja nastajanje določene vrste kamnov. Npr. uživanje citrusov (oz. sok limone, pomaranče …) poveča prisotnost citratov v urinu, kar je dobro, saj ti preprečujejo vezavo kalcija z oksalati ali fosfati in posledično preprečuje tvorbo kamnov. Njihovo nastajanje pa lahko pospešuje tudi obilno jemanje določenih prehranskih dodatkov – npr. kalcija, vitamina D itd. Za preprečevanje nastajanja novih kamnov bo torej dobro prilagoditi tako prehrano kot tudi jemanje dodatkov. Pred tem pa je seveda dobro ugotoviti, kateri kamni se nam v sečilih sploh tvorijo.

Kronično vnetje ledvic

Ledvični kamni lahko s premikanjem poškodujejo tkiva ledvic in povzročijo vnetje in sekundarno bakterijsko okužbo. Možna pa je tudi obratna pot, kjer kronična ledvična bakterijska vnetja ustvarijo pogoje za nastanek tki. struvitnih ledvičnih kamnov. Bakterije, ki proizvajajo encim ureazo (npr. proteus, klebsiela, stafilokok, pseudomonas …) so odgovorne za nastanek teh kamnov. Razlog je v tem, da encim ureaza razkraja sečnino in s tem omogoča zlepljanje magnezija, amonijaka in fosfatov v kamen. V izogib nastanku ledvičnih kamnov je torej potrebno čim prej poskrbeti tudi za obvladovanje kroničnih vnetij sečil, pri čemer nam lahko pomaga tudi naravno rastlinsko zdravilo Canephron.

Presnovne bolezni

Med presnovne težave, ki lahko spodbudijo nastanek kamnov v sečilih, sodi npr. putika. Gre za kombinacijo motene presnove protina in premajhno količino izločenega urina, kar vodi v nastanek tki. uratnih kamnov.

Nekatera zdravila

Kamne v sečilih lahko povzroča tudi jemanje določenih zdravil. Med njimi so npr. določeni diuretiki, ki povečajo nivo natrija, klora in kalija v urinu, s čimer se poveča možnost za nastanek kalcijev kamnov. Nadalje nastajanje različnih vrst kamnov v sečilih povzroča tudi uživanje kortikosteroidov, zdravil za terapijo astme in kroničnega bronhitisa, antacidov, aspirina, odvajal, zdravil za ščitnico itd. Ni torej odveč poiskati ustreznejšo terapijo osnovne težave, posebej še če ste nagnjeni k nastajanju kamnov v sečilih.

Kroničen stres

Ne le tradicionalne celostne medicine (npr. Tradicionalna kitajska medicina), tudi konvencionalna medicina vse bolj z raziskavami ugotavlja, da kroničen psihičen stres lahko vodi v nastanek ledvičnih kamnov. Tako več študij razkriva, da pogosteje za ledvičnimi kamni obolevajo ljudje, ki so pod večjim psihičnim stresom (npr. zaradi finančne borbe za preživetje, stresa zaradi hipoteke, dogodkov, ki povzročajo hude čustvene odzive - npr. izguba pristnega kontakta oz. odnosa z otrokom … ), kot tisti, katerih življenje ni tako stresno. Kako natančno kroničen stres povzroča nastanek ledvičnih kamnov, ni znano, gre pa verjetno za splet različnih posledic – med njimi so verjetno tudi zaradi stresa prisoten fizični krč ledvic in dodatna obremenitev žil ledvic zaradi s stresom povzročenega dviga krvnega tlaka in sladkorja. Če se želimo ledvičnim kamnom v bodoče izogniti, bo torej dobro čim prej obvladati tudi kroničen stres. Dovolj je namreč lahko le 2 leti kroničnega stresa in že imamo lahko težave zaradi ledvičnih kamnov.

Besedilo: Dolinar Adriana

Echinaforce® Duo tablete

Echinaforce Duo so tablete, narejene iz svežih zeli in korenin ameriških slamnikov, ki se …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Alergijsko vnetje oči

Solzenje, srbenje, rdeče oči, občutek tujka v očesu in otekle veke so najpogostejši znaki razdraženih in vnetih oči.

Kako si pomagati na naraven način?

Prehrana v obdobju menopavze

S kakovostno in raznoliko prehrano, ki bo pokrila vse telesne potrebe, boste lažje prebrodili skozi težavno obdobje menopavze.

Pomen vode in prehrane

Ali ste vedeli?

Semena črne kumine so eno najbolj dragocenih živil na planetu. Začimba, ki naj bi nas zaščitila pred vsem, razen smrtjo, pa ima med drugim tudi dokazano delovanje proti sezonskim alergijam.

Poglejmo, kako jo uporabiti ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.