background

Uživanje prekomernih količin alkohola v prazničnih dneh

Slovenija sodi med sam vrh držav, kjer je uživanje alkohola družbeno sprejemljivo. Alkohol je tako prisoten na vsakem slavnostnem dogodku, družabnem srečanju, praznovanju... V mesecu decembru, ki je mesec praznovanja, obdarovanja, mesec zabav, je tudi pitje alkohola v porastu, prav  tako pa tudi akutne zastrupitve.

Akutna zastrupitev z alkoholom je posledica zaužite večje količine alkohola (koliko je ta večja količina, je odvisno od vsakega posameznika, od tega, kolikokrat in koliko popije sicer alkohola, od indeksa telesne mase, spola, jemanja zdravil...) v sorazmerno kratkem času. V tabeli so navedene koncentracije alkohola v telesu in simptomi, ki jih le ta povzroča.

Koncentracija alkohola
v telesu
Simptomi
 0,1 – 0,5 % odsotnost simptomov ali zelo blagi simptomi
 0,5 – 1,0 % zmanjšana globinska ostrina vida in daljši reakcijski čas
 1,0 – 1,5 % evforija, sprostitev »zavor« in daljši reakcijski čas
 1,5 – 2,0 % močno podaljšan reakcijski čas, rahle motnje ravnovesja in koordinacije, motnje govora
 2,5 – 3,0 % znaki paralize, grobe motnje zavesti, bruhanje
 3,5 – 4,0 % globoka koma
 4,0 – 5,0 % smrt zaradi paralize dihalnih mišic 


Kako deluje alkohol? Alkohol je zaviralec centralnega živčnega sistema. V začetni fazi sicer pride do navidezne spodbude določenih predelov osrednjega živčevja zaradi zaviranja zaviralnih mehanizmov. Posledice delovanja alkohola na organizem so motorične, senzorične in psihične motnje. Predvsem prizadete so tiste višje funkcije zavesti, ki so priučene (usmerjenost, razsodnost, samoobvladanje...). Moteni so tudi spomin, koncentracija, razumevanje in spanje. Vse te spremembe spremljajo še senzorične in motorične motnje (npr. govora, ravnotežja).

Spremembe na telesu: akutno uživanje alkohola, tudi v prekomernih dozah, kratkotrajno ne povzroča sprememb v delovanju jeter. Zaradi povečanega izločanja adrenalina v začetni fazi alkohol dvigne nivo sladkorja v krvi, kasneje pa ga lahko močno zniža. Alkohol deluje kot afrodiziak – poveča spolno poželenje, vendar pa pri moških lahko zmanjša sposobnost erekcije.

Kako (si) pomagati?

Osebi, ki je preveč popila, najprej pomagamo tako, da ji damo piti čim več vode, lahko pa ji tudi dražimo žrelo in ji tako spodbudimo refleks bruhanja. Če je oseba nezavestna ali na robu zavesti, je ne smemo siliti v bruhanje. V primeru, da oseba kaže očitne znake zastrupitve z alkoholom (bruhanje, krvav kašelj, hlastanje za zrakom, izguba zavesti, napadi, halucinacije), moramo takoj poiskati zdravniško pomoč.

»Maček«

»Maček« pravimo stanju, ko se po prekrokani noči zbudite in se počutite grozno. Glavobol, vrtoglavica, slabost, driska, žeja, bolečine v mišicah... vse to vas tare zaradi pretiravanja z alkoholom. Prvo pravilo je, da popijete čim več vode. Voda je namreč diuretik in zaradi velike količine zaužite tekočine boste veliko hodili na stranišče – strupi se bodo tako hitreje izločili iz telesa. Poleg tega je glavobol najverjetneje posledica dehidracije, zato je pomembno, da se čim prej rehidrirate. Pri dehidraciji se iz telesa izgubi tudi veliko elektrolitov in vitaminov, zato je pomembno, da jih čim prej nadomestite. Juha, zelenjava in sadje, ki vsebuje veliko vitamina C, bodo pomagali k hitrejšemu okrevanju. Lahko posežete tudi po prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo vitamin C ali pa več vitaminov in mineralov. Fruktoza, ki jo vsebuje sadje, pomaga telesu, da hitreje razgradi alkohol, ta pa se zato hitreje izloči iz telesa. Če je glavobol prehud, vzemite tableto proti bolečinam. Paracetamol ni priporočljiv zaradi vpliva na presnovo v jetrih, ostale analgetike pa lahko uporabite. Počivajte. V prihodnje pa: z glavo na zabavo, z alkoholom pa nikar pretiravati!  

Urška Lučev, mag. farm.  

Vir:
- http://sl.wikipedia.org/wiki/Alkoholizem  

Bio C tablete

Tablete za žvečenje Bio C vsebujejo naravni vitamin C iz karibskih češenj (Acerola), pridobljen …
Več

Molkosan®

Koncentrirana sirotka bogata z L + mlečno kislino.
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Prva in naravna pomoč pri športnih poškodbah

Zvini, nategi, krči mišic, boleči udarci ter vnetja prizadetih tkiv sodijo med najpogostejše športne poškodbe.

Kako si lahko pomagamo naravno?

S čim v menopavzi ni dobro grešiti?

Menopavza lahko povzroča niz neželenih težav. Če se jim želimo izogniti, je svoj pogled dobro usmeriti na krožnik oz. v kozarec.

Prehranske navade in počutje v menopavzi

Ali ste vedeli?

Modrice so mila oblika notranje krvavitve. Povzroči jih sprostitev manjše količine krvi v mehka telesna tkiva, še zlasti mišice in vezivno tkivo pod kožo.

Kako si lahko pomagamo?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel