A.Vogel Blog

Pri nemiru, razraženosti, nespečnosti.

Za dvig telesne odpornosti.

Odišavi, prečisti in zaščiti pred virusi.

1. Pojdite na svež zrak, bodite aktivni …

Ne glede na vreme, ne glede na letni čas. Posebej pozimi vam bo to še toliko bolj dobro delo. Ne bojte se virusov, ti bodo ostali za zaprtimi vrati. Toplo se oblecite, pospešite korak, odprite oči za vse lepo. Pomaga, če greste ven brez mobitela … Slovenija je tako majhna, da tudi do bližnjega hriba ne bo daleč, čeravno morate do vznožja z avtomobilom. Potem pa le pogumno v hrib. Zna biti, da vas na vrhu pričaka celo sonce. Ko se vrnete domov, veseli in prerojeni, si privoščite skodelico toplega napitka z ameriškim slamnikom in črnim bezgom. Ta vam bo pomagal, da boste ohranili svoje zdravje vso zimo.

2. Poskrbite za dovolj v vitaminov, mineralov

Prehrana ima na razpoloženje veliko več vpliva, kot si morda mislite. Pomembni so zlasti esencialne maščobne kisline, vitamini, C, B in E ter kalcij, magnezij in cink. Ker je pozimi težje dostopati do vseh potrebnih vitaminov in mineralov, je še toliko pomembneje, da se ogibamo visoko predelanih živil, zlasti izdelkov iz bele moke, belega sladkorja, razvrednotenih maščob, aditivov in podobno. Ne pozabite na moč kislega zelja, ki ga je najbolje zaužiti surovega, motovilca, radiča in začimb, ki so pomembna zakladnica antioksidantov.

3. Šentjanževka in divji oves dvigujeta razpoloženje

Če ste si poleti nabrali šentjanževke, ne pozabite na njene moči. Pripravite si čaj, ki zvišuje razpoloženje. Pomembna je tudi redna uporaba šentjanževkinega olja, ki obenem ščiti kožo pred degenerativnimi spremembami. Najbolj znana krema Alfreda Vogla Bioforce vsebuje kar dve sončni cvetici. Posebej dragocena je pozimi, ko je koža bolj suha in pordela.

Pri nemiru in razdraženosti si lahko pomagate tudi s kapljicami iz divjega ovsa, ki jih le nakapljate v vodo, po želji sladite z medom in spijete.

4. Naj vam to toplo

Ne le da smo pozimi oblečeni topleje, za toploto lahko poskrbimo tudi od znotraj. Tudi v tem pogledu so nadvse pomembne začimbe, saj mnoge delujejo kot notranji grelec. Cimet, klinčki, ingver in še mnoge druge lahko obogatijo tople (in hladne) zimske napitke, ne pozabite pa jih dodajati tudi vsakdanji hrani.

5. Blagodejen ogenj v dnevni sobi

Čeravno nimate kamina, da bi uživali ob plapolanju in prasketanju ognja, si lahko vedno prižgete svečko. Umetno odišavljenim se je bolje izogniti, vsekakor pa lahko v izparilnik kanete nekaj naravnega eteričnega olja, ki bo osvežilo prostor, prečistilo misli in pregnalo viruse. Pozimi lahko uživamo tudi v soju solnih lučk. Še mirna in prijetna glasba v ozadju in čudovit večer je tu.

6. Povabite prijatelje

Namesto kavice v lokalu nakupovalnega centra stike negujte doma. Nič ni bolj prijetnega in sproščujočega od klepeta s srčnimi prijatelji, s katerimi lahko podelimo svoje tegobe, se poveselimo in nasmejemo. Ni pomembno, ali je dnevni prostor v popolnem redu. Zagotovo v njej nihče ne bo začutil tolikšnega kaosa kot v množici neznancev, ob bučni glasbi in tisočih dražljajih, ki ustvarjajo nervozo.

Ne veste, kaj ponuditi? Zagotovo imate še nekaj božično-novoletnih keksov in četudi ne, skuhajte jim čaj. Kaj pravite na citronkin čaj za srečo?

V enakih delih pomešamo citronko, lipo, meto in kamilico. Na skodelico vode odmerimo eno žličko čajne mešanice, jo prelijemo z vrelo vodo, pokrijemo in po desetih minutah precedimo. Uživamo v vsakem požirku.

Besedilo: Sabina Topolovec