background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Sladko pekoča mango-čili omaka

  • Čas:
  • Preprosto
  • 10 kozarčkov
  • Prep: min
  • Preprosto
  • 10 kozarčkov

So vaši čiliji bogato obrodili? Nekaj jih lahko posušite, nekaj pa z raznimi dodatki spremenite v okusne omake, ki vam bodo služile kot priloga raznim jedem vse leto!

Sestavine

  • 3 večji, dobro zreli sadeži manga
  • ca. 15 svežih čilijev
  • 3 rdeče paprike
  • 2 stroka česna
  • 1 skodelica svetlega trsnega sladkorja
  • 1 skodelica domačega jabolčnega kisa
  • 1 skodelica vode
  • sok in lupinica ene bio limone
  • ca. 2 zravnani jušni žlici soli

Čilije očistimo in narežemo na rezine (semena po želji dodamo v omako, če želimo večjo ostrino). Pri bolj pekočih vrstah čilija uporabimo rokavice. Zrežemo tudi mango in papriko. Vse skupaj damo v lonec, kamor dodamo tudi vse ostale sestavine.

Ko zavre, kuhamo še pol ure, nato pretlačimo s paličnim mešalnikom. Poskusimo in po potrebi dodamo sol, limono … Kuhamo še deset minut in takoj vroče polnimo v sterilizirane kozarčke. Zavijemo v odejo, dokler se ne ohladijo, nato shranimo v hladno klet.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam