Recept za priljubljeno sladico nam je posredovala naša bralka. Preizkusite ga tudi vi.
Riž preberemo, operemo in odcedimo. Zakuhamo ga v vrelo osoljeno mleko. Vre naj 20 minut in ne sme se prismoditi. Kuhan riž ohladimo.
Jabolka operemo in odcedimo. Zrežemo jih na krhlje, ki jih očistimo in olupimo ter zrežemo na listke. Zrezana jabolka stresemo v kozico, dodamo 4 žlice vode, 5 žlic Stevie v prahu, 10 dkg sladkorja, limonino aromo, jih pokrijemo in dušimo do mehkega. Jabolk ne mešamo, skrbimo le, da se ne prismodijo. Mehka jabolka ohladimo in rahlo premešamo. Maščobo penasto umešamo, dodamo 8 dkg sladkorja, vanilijin sladkor in postopoma 6 rumenjakov. Mešamo pridno, da dobimo gosto in naraslo kremo. Beljake stepemo v trd sneg in vanj postopoma vtepemo sladkor v prahu. Pekač namažemo z margarino in potresemo z drobtinicami. V ohlajen riž zamešamo kremo, damo polovico mase v pekač in jo poravnamo. Za naslednjo plast damo vso količino jabolk, ki jih poravnamo. Na jabolka damo drugo plast riža in jo tudi poravnamo. Površino enakomerno prekrijemo z beljakovo peno. Rižev narastek z jabolki pečemo pol ure pri 180-200 stopinj C in pazimo, da se pena ne zažge. Pekač smemo napolniti do 3/4.
Pa dober in sladek ter zdrav jesenski dober tek želim!
Dodatek uredništva:
Prepričani smo, da je gospa Novak uporabila same kakovostne sestavine. Nekaj drobnih namigov pa vednarle dodajamo:
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.