background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Rižev narastek z jabolki

  • Čas:
  • Srednje zahtevno
  • Za 12 oseb
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • Za 12 oseb

Recept za priljubljeno sladico nam je posredovala naša bralka. Preizkusite ga tudi vi.

Sestavine

  • 40 dkg riža
  • 2 litra mleka
  • ščep soli Herbamare Original
  • 1 kg jabolk
  • 4 žlice vode
  • 10 dkg sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • sok od 1 limone
  • 8 dkg surove margarine
  • 8 dkg sladkorja
  • 2 zavitka vanilijevega sladkorja
  • 6 jajc
  • limonina aroma
  • 30 dkg sladkorja v prahu

Riž preberemo, operemo in odcedimo. Zakuhamo ga v vrelo osoljeno mleko. Vre naj 20 minut in ne sme se prismoditi. Kuhan riž ohladimo.

Jabolka operemo in odcedimo. Zrežemo jih na krhlje, ki jih očistimo in olupimo ter zrežemo na listke. Zrezana jabolka stresemo v kozico, dodamo 4 žlice vode, 5 žlic Stevie v prahu, 10 dkg sladkorja, limonino aromo, jih pokrijemo in dušimo do mehkega. Jabolk ne mešamo, skrbimo le, da se ne prismodijo. Mehka jabolka ohladimo in rahlo premešamo. Maščobo penasto umešamo, dodamo 8 dkg sladkorja, vanilijin sladkor in postopoma 6 rumenjakov. Mešamo pridno, da dobimo gosto in naraslo kremo. Beljake stepemo v trd sneg in vanj postopoma vtepemo sladkor v prahu. Pekač namažemo z margarino in potresemo z drobtinicami. V ohlajen riž zamešamo kremo, damo polovico mase v pekač in jo poravnamo. Za naslednjo plast damo vso količino jabolk, ki jih poravnamo. Na jabolka damo drugo plast riža in jo tudi poravnamo. Površino enakomerno prekrijemo z beljakovo peno. Rižev narastek z jabolki pečemo pol ure pri 180-200 stopinj C in pazimo, da se pena ne zažge. Pekač smemo napolniti do 3/4.

Pa dober in sladek ter zdrav jesenski dober tek želim!

 

Dodatek uredništva:
Prepričani smo, da je gospa Novak uporabila same kakovostne sestavine. Nekaj drobnih namigov pa vednarle dodajamo:

 

  • Beli sladkor nadomestite s nerafiniranim trsnim sladkorjem ali katerim od tekočih sladil. Del sladkorja lahko nadomestite tudi s stevijo. Več kot boste dodali sladkih začimb (vanilija, cimet ipd.), manj sladkorja bo potrebnega. Najbolje, da se pri količini ravnate po svojem okusu.
  • Če uporabljate margarino, naj bo ta ekološko certificirana, pripravljena iz naravno strjenih maščob. V nasprotnem primeru je bolje uporabiti maslo, lahko tudi kokosovo olje.
  • Uporabljajte lupinico izključno ekološko pridelanih limon. Ker te niso vedno na voljo, lahko polovice že ožetih bio limon tudi zamrznete in imate lupinico tako vedno na voljo. Dovolj je, da se lupinica odtaja minuto ali dve in že jo boste z lahko nastrgali. Namesto limonine lupinice lahko uporabite tudi za prehrano certificirano limonino eterično olje. Pet kapljic nadomesti lupinico ene limone. Za najboljši okus tako lupinico kot eterično olje vedno dodajajte v maščobo (velja tudi za ostale začimbe).

 

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Ali ste vedeli?

Tudi septembrsko sonce je nujno potrebno za ustvarjanje vitamina D. Kdaj in koliko se sončiti ter kako ugotoviti, če ga imamo dovolj?

Se bojite sončnih žarkov? Nikar!

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.