Fižol na fižol! Če ga imate radi, vam bo jed zagotovo všeč. Ne pozabite pa na dragocene začimbe, kot so šetraj, kumina, lovorjev list, kljub temu da v receptu niso posebej omenjeni. Naj vam odlično tekne!
Fižol speremo. Vse sestavine, razen moke, zmešamo v mešalniku, nato ročno vmešamo moko in oblikujemo testo, ki naj v hladilniku počiva 30 minut. Oblikujemo majhne polpetke, ki jih spečemo v pečici pri 180 stopinjah Celzija (ventilatorski način, 25 minut).
Stročji fižol očistimo in narežemo na 1 cm dolge koščke. Kuhanega oplaknemo s hladno vodo. Oplaknemo tudi fižol v zrnju.
Krompir skuhamo v kosih.
Čebulo prepražimo, nato dodamo kuhan stročji fižol. Vročemu dodamo še kuhan krompir in fižol v zrnju. Premešamo in začinimo po okusu.
Na krožnike naložimo prilogo, nanjo položimo polpete.
Jedi se odlično prileže grahov pire z meto, olivnim oljem, česnom in limono.
Recept je bil objavljen v reviji Gesundheitsnachrichten septembra 2023.
Prevod: Sabina Topolovec
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.
Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža.
Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.