background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Polnjene paprike po mediteransko

  • Čas:
  • Preprosto
  • 4 osebe
  • Prep: min
  • Preprosto
  • 4 osebe

Preprosta vegetarijanska poletna jed, ki dopušča ogromno različic. Ustvarite jih iz sestavin, ki najbolj nagovorijo vaše brbončice.

Sestavine

  • 4 večje oglate in mesnate paprike
  • 100 g polnozrnatega riža (namakamo vsaj 2 uri)
  • 1/2 l zelenjavne jušne osnove Herbamare
  • 200 g feta sira
  • 2 žlici sesekljanih črnih oliv iz slanice
  • 2 žlici sesekljanih sušenih paradižnikov v olivnem olju
  • 2 rdeči čebuli
  • 2 stroka česna
  • 5 žlic olivnega olja
  • sveža zelišča (origano, timijan, rožmarin, bazilika)
  • 600 ml paradižnikove omake (passata)
  • sol in sveže mleti črni poper

Riž oplaknemo s svežo vodo in ga pristavimo z zelenjavno jušno osnovo. Ko zavre, pokritega kuhamo še 5 minut, nato ogenj ugasnemo, pokrova pa ne odkrivamo.

Na olivnem polju posteklenimo sesekljano čebulo in česen ter dodamo sveža zelišča. Polovico zeliščne mešanice vmešamo v paradižnikovo omako, v preostalo polovico pa dodamo še sesekljane olive, suh paradižnik, na kocke narezano feto in riž. Po potrebi dodamo v riž še nekaj omake. Oboje (riž in omako) po okusu začinimo s soljo in poprom.
Paprikam odrežemo vrhnji del in odstranimo semena. Napolnimo jih s pripravljeno mešanico in pokrijemo s kapico paprik. Položimo jih v manjši ognjevarni pekač, v katerega najprej vlijemo preostanek omake, in pečemo pri 180 stopinjah Celzija približno 45 minut, dokler paprike ne postanejo mehke in lepo zapečene.

Za bolj izrazit okus lahko paprike pred peko rahlo pokapamo z olivnim oljem in jih posujemo z nekaj zrni grobo mlete soli.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.

Za vsako bolezen rožca raste

Arnika - dragocenost, ki vse bolj izginja

Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.

S spoštovanjem do te svete rastline

Vitamin D: kako zadostiti potrebam in se obvarovati pred oksidativnim stresom zaradi UV-žarkov?

S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?

Koliko je ravno prav?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam