background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Pikantna solata s cvetačo in korenčkom

  • Čas:
  • Preprosto
  • Za 4 osebe
  • Prep: min
  • Preprosto
  • Za 4 osebe

Odlična priloga kosilu, z dodatkom nekaj popečenih koščkov tofuja, piščanca ali ribe pa jo lahko v hipu spremenite tudi v hranljivo glavno jed.

Sestavine

  • 1 glava cvetače
  • 1 žlička nerafinirane morske soli
  • 1 žlica začimbe sumac
  • 1 žlička čilija v kosmičih
  • sveže mleti črni poper
  • ¼ skodelice olivnega olja
  • ¼ skodelice posušenih brusnic
  • ½ skodelice bučnih semen
  • 2-3 večji korenčki, nastrgani na tanke trakove
  • 2 skodelici mladih špinačnih listkov

Preliv:

  • ¼ skodelice hladno stiskanega olivnega olja
  • tretjina skodelice belega vinskega kisa
  • 1 strok česna
  • 1 žlička tahinija (sezamova pasta)
  • sok ene limone
  • 2 žlici gorčice
  • 1 žlička makovih semen (po želji)
  • 1 žlica agavinega sirupa (po želji)
  • 1 žlica sesekljanega drobnjaka (po želji)
  • zeliščna sol
  • sveže mleti črni poper

Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija. Pekač obložimo s papirjem za peko.

V veliki skledi pomešamo cvetove cvetače, sol, sumac, čili, poper in olivno olje. Porazdelimo po pekaču in pečemo približno 40 minut, da se zlato zapeče.

Za preliv pomešamo vse sestavine.

Pečeno cvetačo pomešamo z brusnicami, bučnimi semeni, trakovi korenja in špinačnimi listki. Prelijemo s prelivom in posujemo z drobnjakom.

Recept je pripravila: Jessica Sepel, vir: www.avogel.co.uk

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.

Za vsako bolezen rožca raste

Arnika - dragocenost, ki vse bolj izginja

Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.

S spoštovanjem do te svete rastline

Vitamin D: kako zadostiti potrebam in se obvarovati pred oksidativnim stresom zaradi UV-žarkov?

S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?

Koliko je ravno prav?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam