background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Pikantna solata s cvetačo in korenčkom

  • Čas:
  • Preprosto
  • Za 4 osebe
  • Prep: min
  • Preprosto
  • Za 4 osebe

Odlična priloga kosilu, z dodatkom nekaj popečenih koščkov tofuja, piščanca ali ribe pa jo lahko v hipu spremenite tudi v hranljivo glavno jed.

Sestavine

  • 1 glava cvetače
  • 1 žlička nerafinirane morske soli
  • 1 žlica začimbe sumac
  • 1 žlička čilija v kosmičih
  • sveže mleti črni poper
  • ¼ skodelice olivnega olja
  • ¼ skodelice posušenih brusnic
  • ½ skodelice bučnih semen
  • 2-3 večji korenčki, nastrgani na tanke trakove
  • 2 skodelici mladih špinačnih listkov

Preliv:

  • ¼ skodelice hladno stiskanega olivnega olja
  • tretjina skodelice belega vinskega kisa
  • 1 strok česna
  • 1 žlička tahinija (sezamova pasta)
  • sok ene limone
  • 2 žlici gorčice
  • 1 žlička makovih semen (po želji)
  • 1 žlica agavinega sirupa (po želji)
  • 1 žlica sesekljanega drobnjaka (po želji)
  • zeliščna sol
  • sveže mleti črni poper

Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija. Pekač obložimo s papirjem za peko.

V veliki skledi pomešamo cvetove cvetače, sol, sumac, čili, poper in olivno olje. Porazdelimo po pekaču in pečemo približno 40 minut, da se zlato zapeče.

Za preliv pomešamo vse sestavine.

Pečeno cvetačo pomešamo z brusnicami, bučnimi semeni, trakovi korenja in špinačnimi listki. Prelijemo s prelivom in posujemo z drobnjakom.

Recept je pripravila: Jessica Sepel, vir: www.avogel.co.uk

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam