Se sliši nenavadno? Čaj, ki izvira iz Češke, navdušuje s sadnim okusom in merico toplih začimb. In – lahko ga pripravimo v naprej. Ideja, ki je lahko tudi zelo izvirno darilo.
Sadje (z izjemo jagodičevja) olupimo in narežemo. Stresemo v pekač in prelijemo z iztisnjenim sokom pomaranč in limone. Dodamo vse začimbe, rum in sladkor ter temeljito premešamo. Prilijemo še vodo.
Pečemo pri 180 stopinjah Celzija približno 30 minut (da se sadje zmehča), nato dodamo še poljubno jagodičevje in pečemo še približno 10 minut.
Pečeno sadje nadevamo v manjše, dobro očiščene (sterilizirane) kozarčke, ki jih dobro zatesnimo. Ohlajamo pod odejo, ki zadrži toploto vsaj en dan.
Čaj pripravimo tako, da v skodelico nalijemo nekaj žlic pripravka (po okusu), ki mu prilijemo preostanek vroče vode. Dobro premešamo in po želji okrasimo s koščkom izbranega svežega sadja.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.
Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža.
Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.