background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Pečeni sadni čaj

  • Čas:
  • Preprosto
  • 5 kozarčkov
  • Prep: min
  • Preprosto
  • 5 kozarčkov

Se sliši nenavadno? Čaj, ki izvira iz Češke, navdušuje s sadnim okusom in merico toplih začimb. In – lahko ga pripravimo v naprej. Ideja, ki je lahko tudi zelo izvirno darilo.

Sestavine

  • 1 kg očiščenega sadja (zelo okusen čaj pride iz mešanice jabolk, mandarin, pomaranč in črnega ribeza, lahko zamrznjenega)
  • 300 g polnovrednega trsnega sladkorja
  • 300 ml vode
  • 3 žlice ruma (po izbiri, lahko izpustite)
  • sok in nastrgana lupinica dveh pomaranč
  • sok in nastrgana lupinica ene limone
  • 3 žlice nastrganega svežega ingverja
  • 3 žličke mletega cimeta
  • 1 žlička sveže strtih semen janeža
  • 1/2 žličke mletih klinčkov
  • 1/2 žličke čiste vanilje (mleta, posušena sredica vaniljevega stroka)

Sadje (z izjemo jagodičevja) olupimo in narežemo. Stresemo v pekač in prelijemo z iztisnjenim sokom pomaranč in limone. Dodamo vse začimbe, rum in sladkor ter temeljito premešamo.  Prilijemo še vodo.

Pečemo pri 180 stopinjah Celzija približno 30 minut (da se sadje zmehča), nato dodamo še poljubno jagodičevje in pečemo še približno 10 minut.

Pečeno sadje nadevamo v manjše, dobro očiščene (sterilizirane) kozarčke, ki jih dobro zatesnimo. Ohlajamo pod odejo, ki zadrži toploto vsaj en dan.

Čaj pripravimo tako, da v skodelico nalijemo nekaj žlic pripravka (po okusu), ki mu prilijemo preostanek vroče vode. Dobro premešamo in po želji okrasimo s koščkom izbranega svežega sadja.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam