Zapečena cvetača v družbi kopriv, sezama in slastnih začimb.
Indijske oreščke prelijemo z vročo vodo in jih namakamo vsaj 20 minut.
Celo očiščeno cvetačo kuhamo 5 minut v malo vode. Vmes ogrejemo pečico na 200 stopinj Celzija. Z oljem pomešamo vse začimbe in sol ter z mešanico premažemo rahlo kuhano cvetačo. Položimo jo v pekač in pečemo, dokler se ne zmehča (približno 30 minut)
Blanširamo koprive in jih odcedimo. Odcedimo in s svežo vodo oplaknemo indijske oreščke. Oboje damo v mešalno posodo blenderja, dodamo na kocke narezan tofu, strt česen, kvasne kosmiče ter sok in lupinico limone. Zmeljemo v gladko zmes. Omako nato v ponvi kuhamo nekaj minut, da se nekoliko zgosti.
Zmešamo še sestavine za tahini preliv. Če je potrebno, ga nekoliko razredčimo z vodo in posolimo.
Na večji krožnik razporedimo špinačno omako, nanjo položimo cvetačo in jo prelijemo s tahini prelivom. Posujemo s sesekljanim peteršiljem. Ponudimo kot prilogo pečenemu krompirju ali drugi poljubni glavni jedi.
Navdih za recept: FB stran So Vegan
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.