background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Pečena cvetača s koprivno omako in tahini prelivom

  • Čas:
  • Srednje zahtevno
  • 4 osebe
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • 4 osebe

Zapečena cvetača v družbi kopriv, sezama in slastnih začimb.

Sestavine

  • 1 cvetača
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 žlički paprike v prahu
  • ½ žličke kurkume
  • ½ žličke mlete kumine
  • ½ žličke mletega koriandra
  • 1 žlička začimbne soli Herbamare Spicy
  • lupinica ½ bio limone (sok prihranimo za tahini preliv)
  • sveže mleti črni poper

Špinačna omaka:

  • 40 g indijskih oreščkov
  • 250 g lističev mladih kopriv (ali špinače)
  • 350 g tofuja
  • 4 žlice kvasnih kosmičev
  • 1 strok česna
  • sok in lupinica 1 bio limone
  • sol po okusu

Tahini preliv:

  • 3 žlice tahinija (sezamova pasta)
  • 1 žlička gorčice
  • 2 žlički medu
  • sok ½ limone
  • svež peteršilj

Indijske oreščke prelijemo z vročo vodo in jih namakamo vsaj 20 minut.

Celo očiščeno cvetačo kuhamo 5 minut v malo vode. Vmes ogrejemo pečico na 200 stopinj Celzija. Z oljem pomešamo vse začimbe in sol ter z mešanico premažemo rahlo kuhano cvetačo. Položimo jo v pekač in pečemo, dokler se ne zmehča (približno 30 minut)

Blanširamo koprive in jih odcedimo. Odcedimo in s svežo vodo oplaknemo indijske oreščke. Oboje damo v mešalno posodo blenderja, dodamo na kocke narezan tofu, strt česen, kvasne kosmiče ter sok in lupinico limone. Zmeljemo v gladko zmes. Omako nato v ponvi kuhamo nekaj minut, da se nekoliko zgosti.

Zmešamo še sestavine za tahini preliv. Če je potrebno, ga nekoliko razredčimo z vodo in posolimo.

Na večji krožnik razporedimo špinačno omako, nanjo položimo cvetačo in jo prelijemo s tahini prelivom. Posujemo s sesekljanim peteršiljem. Ponudimo kot prilogo pečenemu krompirju  ali drugi poljubni glavni jedi.

Navdih za recept: FB stran So Vegan

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.

Za vsako bolezen rožca raste

Arnika - dragocenost, ki vse bolj izginja

Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.

S spoštovanjem do te svete rastline

Vitamin D: kako zadostiti potrebam in se obvarovati pred oksidativnim stresom zaradi UV-žarkov?

S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?

Koliko je ravno prav?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam