background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Krompirjeva tortilja s šparglji

  • Čas:
  • Srednje zahtevno
  • 4 osebe
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • 4 osebe

Se ne morete odločiti med belimi in zelenimi šparglji? Uporabite oboje! Še nekaj jajc, krompirja ter začimb in okusna jed bo kmalu na mizi.

Sestavine

  • 500 g zelenih špargljev
  • 500 g belih špargljev
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • zeliščna sol Herbamare
  • 2 čebuli
  • 600 g majhnih krompirjev
  • 8 jajc
  • majhen šopek peteršilja
  • poper, čili
  • ½ žličke kurkume
  • ¼ žličke mlete kumine
  • sveže mleti muškatni orešček
  • 250 g navadnega jogurta
  • 1 bio limona – sok in lupinica

Krompir operemo in ga skuhamo v oblicah (z olupki). Kuhanega olupimo in narežemo na manjše kockice.

Šparglje očistimo in narežemo na 5 cm dolge kose. Česen sesekljamo, čebulo narežemo na tanke lističe.

Segrejemo nekaj oljčnega olja in na njem prepražimo česen in zelene šparglje. Posolimo in pražimo približno 5 minut. Šparglji naj ostanejo še čvrsti.

Nato na enak način pripravimo tudi bele šparglje. Po treh minutah praženja jim dodamo še na lističe narezano čebulo.

Prihranimo po 4 žlice od obeh vrst špargljev.

Jajca ročno stepemo v večji skledi. Dodamo peteršilj, obe vrsti špargljev in krompir. Po okusu začinimo.

Oljčno olje segrejemo v ognjevarni ponvi premera 28 cm in vanjo vlijemo pripravljeno zmes. Po 1 minuti praženja jed prestavimo v pečico, ogreto na 150 stopinj Celzija, kjer jo pečemo še približno 25 minut, da jajca zakrknejo in se jed lepo obarva.

Medtem pripravimo jogurtovo omako (jogurtu dodamo nekaj soka in lupinice limone, sveže mleti črni poper in zeliščno sol).

Pečeno tortiljo zvrnemo na desko in jo razrežemo. Ponudimo z jogurtovo omako in prihranjenimi koščki zapečenih špargljev, ki jih za hip ogrejemo v pečici.

Recept je bil obljavljen v tiskanih novicah Gesundheitsnachrichten, junija 2023.
Avtor izvirnega recepta: Georg Reuter

Ocene

Ocena:

06.05.2025

“Super ideja??”

Danica Mlakar Šest

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam