background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Jabolčna pita presenečenja

  • Srednje zahtevno
  • Za srednje velik pekač (za potico)
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • Za srednje velik pekač (za potico)

Če si zapomnimo osnovno razmerje 3-2-1, je koristno vedeti tudi to, da lahko poljubno sestavljamo tako suhe sestavine kot maščobe in sladkor. Tako je pita lahko vsakič novo doživetje …

Sestavine

Testo:

  • 250 g svetle pirine moke
  • 150 g mletih orehov
  • 50 g kokosove moke
  • 300 g masla ali bio margarine
  • 150 g polnovrednega trsnega sladkorja (npr. mascavo)
  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • 1 žlička kardamoma
  • 1/2 žličke vanilje
  • nastrgana lupinica ene limone

Skutni nadev:

  • 500 g skute
  • 2 jajci
  • 50 g kokosovega sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • nastrgana lupinica ene bio limone
  • 1/2 žličke vanilje

Jabolčni nadev:

  • 6 večjih jabolk
  • sok ene limone
  • 5 žlic zgoščenega jabolčnega soka
  • 2 žlički cimeta
  • 1/2 žličke kardamoma
  • 1/4 žličke klinčkov
  • Po želji: poljubna marmelada ali jabolčna čežana

Zamesimo testo in ga v hladilniku pustimo počivati pol ure. Vmes pripravimo oba nadeva. Skuto pretlačimo s stepenima jajcema, sladkorjem in začimbami. Jabolka nastrgamo, pomešamo z limoninim sokom in začimbami.

Nekaj več kot polovico testa razvaljamo v velikosti pekača in z njim obložimo dno namazanega pekača. Testo večkrat prebodeno z vilico. Za večjo sočnost ga je priporočljivo premazati z nekaj žlicami domače marmelade ali čežane. Sledi skutin nadev, ki ga naposled prekrijemo še z jabolki.

Preostanek testa razvaljamo in ga narežemo na trakove, ki jih v obliki mreže razporedimo po površini pite.

Pečemo pri 180 stopinjah približno 40 minut.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.

Za vsako bolezen rožca raste

Arnika - dragocenost, ki vse bolj izginja

Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.

S spoštovanjem do te svete rastline

Vitamin D: kako zadostiti potrebam in se obvarovati pred oksidativnim stresom zaradi UV-žarkov?

S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?

Koliko je ravno prav?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam