background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Jabolčna pita presenečenja

  • Srednje zahtevno
  • Za srednje velik pekač (za potico)
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • Za srednje velik pekač (za potico)

Če si zapomnimo osnovno razmerje 3-2-1, je koristno vedeti tudi to, da lahko poljubno sestavljamo tako suhe sestavine kot maščobe in sladkor. Tako je pita lahko vsakič novo doživetje …

Sestavine

Testo:

  • 250 g svetle pirine moke
  • 150 g mletih orehov
  • 50 g kokosove moke
  • 300 g masla ali bio margarine
  • 150 g polnovrednega trsnega sladkorja (npr. mascavo)
  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • 1 žlička kardamoma
  • 1/2 žličke vanilje
  • nastrgana lupinica ene limone

Skutni nadev:

  • 500 g skute
  • 2 jajci
  • 50 g kokosovega sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • nastrgana lupinica ene bio limone
  • 1/2 žličke vanilje

Jabolčni nadev:

  • 6 večjih jabolk
  • sok ene limone
  • 5 žlic zgoščenega jabolčnega soka
  • 2 žlički cimeta
  • 1/2 žličke kardamoma
  • 1/4 žličke klinčkov
  • Po želji: poljubna marmelada ali jabolčna čežana

Zamesimo testo in ga v hladilniku pustimo počivati pol ure. Vmes pripravimo oba nadeva. Skuto pretlačimo s stepenima jajcema, sladkorjem in začimbami. Jabolka nastrgamo, pomešamo z limoninim sokom in začimbami.

Nekaj več kot polovico testa razvaljamo v velikosti pekača in z njim obložimo dno namazanega pekača. Testo večkrat prebodeno z vilico. Za večjo sočnost ga je priporočljivo premazati z nekaj žlicami domače marmelade ali čežane. Sledi skutin nadev, ki ga naposled prekrijemo še z jabolki.

Preostanek testa razvaljamo in ga narežemo na trakove, ki jih v obliki mreže razporedimo po površini pite.

Pečemo pri 180 stopinjah približno 40 minut.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Modrost najstarejših plemen veli, da moramo za naš planet skrbeti, kot da nam je zaupan v začasno rabo, saj je tudi namenjen našim potomcem. Eden največjih grehov sodobnega časa je zagotovo plastika, saj nas spremlja na vsakem koraku.

Mikroplastika – kako ji ubežati, preden nas pogoltne!

Z nafarmakološkimi pristopi nad boleča ušesa in vnetje sluhovoda

Zaradi vlažnih pogojev so vnetja ušes pogosta, saj voda, ujeta v ušesih, odstranjuje ušesno maslo in razmehča kožo sluhovodov. To pa so idealni pogoji za vdor bakterij v kožo. 

Ključno je hitro ukrepanje!

Naj vam migrena ne pokvari počitnic

Končno pričakovani dopust, a kaj, ko načrte prekine migrena! Namesto na ležalniku dneve preživljate v zatemnjeni hotelski sobi, kjer si želite samo miru. 

Migrena na dopustu

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam