background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Jabolčna pita presenečenja

  • Srednje zahtevno
  • Za srednje velik pekač (za potico)
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • Za srednje velik pekač (za potico)

Če si zapomnimo osnovno razmerje 3-2-1, je koristno vedeti tudi to, da lahko poljubno sestavljamo tako suhe sestavine kot maščobe in sladkor. Tako je pita lahko vsakič novo doživetje …

Sestavine

Testo:

  • 250 g svetle pirine moke
  • 150 g mletih orehov
  • 50 g kokosove moke
  • 300 g masla ali bio margarine
  • 150 g polnovrednega trsnega sladkorja (npr. mascavo)
  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • 1 žlička kardamoma
  • 1/2 žličke vanilje
  • nastrgana lupinica ene limone

Skutni nadev:

  • 500 g skute
  • 2 jajci
  • 50 g kokosovega sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • nastrgana lupinica ene bio limone
  • 1/2 žličke vanilje

Jabolčni nadev:

  • 6 večjih jabolk
  • sok ene limone
  • 5 žlic zgoščenega jabolčnega soka
  • 2 žlički cimeta
  • 1/2 žličke kardamoma
  • 1/4 žličke klinčkov
  • Po želji: poljubna marmelada ali jabolčna čežana

Zamesimo testo in ga v hladilniku pustimo počivati pol ure. Vmes pripravimo oba nadeva. Skuto pretlačimo s stepenima jajcema, sladkorjem in začimbami. Jabolka nastrgamo, pomešamo z limoninim sokom in začimbami.

Nekaj več kot polovico testa razvaljamo v velikosti pekača in z njim obložimo dno namazanega pekača. Testo večkrat prebodeno z vilico. Za večjo sočnost ga je priporočljivo premazati z nekaj žlicami domače marmelade ali čežane. Sledi skutin nadev, ki ga naposled prekrijemo še z jabolki.

Preostanek testa razvaljamo in ga narežemo na trakove, ki jih v obliki mreže razporedimo po površini pite.

Pečemo pri 180 stopinjah približno 40 minut.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam