Humus v sončni preobleki. Čičerika in buče imajo podobno strukturo in se tudi po okusu čudovito dopolnjujejo. Dodamo še veliko sezama in začimb, ki pričarajo orientalski okus.
Čičeriko čez noč namočimo, zjutraj temeljito speremo in v sveži vodi skuhamo do mehkega. Na začetku kuhanja ji dodamo 2 lovorova lista.
Bučo očistimo in narežemo na približno 1 cm debele rezine. Opečemo jih na olivnem olju (najbolje v žar ponvi), da se zmehčajo.
Začimbe v semenih segrejemo na ponvi . Ohlajene v možnarju stremo z dodatkom grobe morske soli. Na suho prepražimo tudi svetla sezamova semena.
Kuhano čičeriko odcedimo in ohladimo. Po želji odstranimo lupinice, ki same odstopijo. Tako bo namaz bolj gladek. V blenderju jo zmeljemo z dodatkom tekočine od kuhanja čičerike in olivnega olja. Ko je fino mleta, dodamo ohlajeno bučo in ponovno zmeljemo. Nato dodamo še strta semena začimb, ohlajena pražena semena sezama, strt česen in nastrgan ingver. Ponovno zmešamo do čim bolj gladke strukture. Čisto na koncu dodamo še tahini in limonin sok po okusu. Nato vse skupaj predenemo v posodo in dodamo še sesekljan peteršilj.
Iz te količine dobim tri srednje velike kozarce namaza. Če ga želite manj, ustrezno zmanjšajte količine. Seveda pa takšen namaz lahko tudi podarite.
Namaz uživamo na kruhu, krekerjih, s svežo zelenjavo ipd.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.