background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Čokoladna torta s pesinim pirejem

  • Čas:
  • Srednje
  • Za model 28 cm
  • Prep: min
  • Srednje
  • Za model 28 cm

Če imate radi čokoladne stvaritve in si drznete preizkušati tudi s tako nenavadnimi dodatki, kot je rdeča pesa, bo recept kot nalašč za vas. Z dodatkom kopice začimb in kakovostnega kakava je torta zelo slastna. Brez skrbi, pese ne bo nihče okusil. Preizkušeno!

Sestavine

  • 2 jajci
  • 250 g melasnega sladkorja
  • 100 ml olja
  • 2 žlički strtega janeža
  • 2 žlički zdrobljene posušene mete
  • nastrgana lupinica ene eko pomaranče
  • 1 žlička mletega cimeta
  • pol žličke mletega kardamoma
  • ščepec soli
  • 180 g mlačne vode
  • 200 g kuhanega pesinega pireja
  • 300 g bele pirine moke
  • 1,5 žličke vinskega kamna (nadomestek za pecilni prašek)
  • 40 g ekološko pridelanega kakava v prahu

V mešalniku posebej zmešamo tekoče sestavine: Stepemo jajca s sladkorjem, dodamo olje, v katerem smo prej razmešali vse začimbe, nato še vodo in pire kuhane pese. V zmes vmešamo še presejano moko s pecilnim praškom in kakavom.

Prelijemo v namaščen tortni model in pečemo približno 25 minut na 180 stopinj Celzija.

  • 1 dcl jabolčnega soka
  • 150 g črne čokolade (60% delež kakava ali več)
  • 100 masla

Ohlajeno torto večkrat prebodemo z vilicami in jo navlažimo z jabolčnim sokom (približno 1 dcl). Nato jo prelijemo z vročo mešanico stopljenega masla in čokolade (nad vodno paro). Torta naj na hladnem počiva vsaj pol ure, nato jo postrežemo.

Dober tek.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam