background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Čoko grižljaji z orehi in pomarančo

  • Čas:
  • Srednje zahtevno
  • 70 kosov
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • 70 kosov

Slastni grižljajčki, ki dvigajo razpoloženje. Ob skodelici Bambuja pričarajo čarobno popoldne z najboljšo prijateljico.

Sestavine

  • 250 g temne čokolade (vsaj 70% delež kakava)
  • 200 g jabolčne čežane
  • 100 g mletih orehov
  • 100 g polnozrnate pirine moke
  • 100 g arašidovega masla
  • 80 g polnovrednega trsnega sladkorja
  • 80 g javorovega sirupa
  • 60 g masla (ali bio margarine)
  • 15 g kakava
  • sok 1 bio pomaranče (+ lupinica za preliv)
  • ½ žličke cimeta
  • ½ žličke kardamoma
  • ¼ žličke klinčkov
  • ½ zavitka vinskega kamna (nadomestek za pecilni prašek)
  • ščepec soli

Preliv:

  • 250 g pomarančne marmelade
  • 150 g temne čokolade (vsaj 70% delež kakava)
  • 75 g grobo sesekljanih orehov
  • 50 g kokosove maščobe

Pomešamo suhe sestavine: orehe, moko, vinski kamen, kakav, sladkor in sol.

Nad vodno kopeljo raztopino čokolado, arašidovo in običajno maslo. Dodamo tudi cimet, kardamom in klinčke.

V nekoliko ohlajeno čokoladno zmes dodamo čežano in javorov sirup in temeljito razmešamo. Nato vmešamo še suhe sestavine. Testo naj bo takšne konsistence, da počasi pada z žlice. Po potrebi dodamo še nekaj moke ali jabolčne čežane.

Pečico ogrejemo na 170 stopinj Celzija.

Pecivo pečemo na pekaču, velikosti približno 22 x 26 cm, ki ga obložimo s papirjem za peko, približno 25 minut.

Ko se nekoliko ohladi, ga večkrat prebodemo z vilico in prelijemo z iztisnjenim pomarančnim sokom (še prej pa nastrgamo lupinico). Ohlajenega zvrnemo iz pekača in premažemo z marmelado, ki jo predhodno nekoliko segrejemo in razmešamo do gladkega. Pecivo sedaj narežemo na manjše kocke.

Nad vodno kopeljo raztopimo čokolado. Dodamo ji pomarančno lupinico in kokosovo maščobo.

Vsak košček peciva pomočimo v čokolado in ga posujemo s sesekljanimi orehi.

Dober tek!

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.

Za vsako bolezen rožca raste

Arnika - dragocenost, ki vse bolj izginja

Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.

S spoštovanjem do te svete rastline

Vitamin D: kako zadostiti potrebam in se obvarovati pred oksidativnim stresom zaradi UV-žarkov?

S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?

Koliko je ravno prav?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam