A.Vogel Blog

V julijski številki nemške potrošniške revije Ökotest med drugim pišejo o havajskem senatorju Willu Espero, ki se bori proti spornim UV-filtrom v kremah za zaščito pred soncem. Gospod Espero si namreč prizadeva, da bi obiskovalcem havajskih plaž z zakonom prepovedali uporabo zaščitnih krem, ki vsebujejo sporen kemični filter oksibenzon oz. benzofenon-3, saj ta med ostalim resno ogroža koralne grebene. V osnutku zakona, ki ga je pripravil, med drugim piše, da omenjeni kemični UV-filter pri koralah lahko povzroči DNK škodo, preoblikovanje in bledenje koral. Korale se zaradi tega tudi težje prilagajajo učinkom klimatskih sprememb.

Snov pa nikakor ni nevarna le za korale! Kot lahko med drugim preberete v priročniku Resnice in zmote o soncu gre pri oksibenzonu za res nevarno kemikalijo, ki hitro prodre v kožo in vstopi v krvni obtok ter ustvarja preobčutljivost na kožne žarke. Kot fotokancerogena snov naj bi povečala tvorbo škodljivih prostih radikalov, kar lahko posledično vodi v poškodbe DNK v celicah. Oksibenzon so našli tudi v vzorcih urina in materinega mleka, vpliva na razvoj ploda v maternici, na zdravje otrok in odraslih.

Žal to ni edini sporen kemični UV-filter, ki se obnaša kot morebitni hormonski motilec. V testiranjih krem za zaščito pred soncem, ki ga je nemški Ökotest opravil pred petimi leti, so med pregledanimi izdelki kot najbolj sporna opredelili oktokrilen in etilheksil metoksicinamat. Poleg spornih UV filtrov pa v sredstvih za zaščito pred soncem pogosto zasledimo tudi parabene, ki prav tako motijo delovanje hormonov, izogniti pa se velja tudi drugim spornim sestavinam v konvencionalnih sredstvih kot so zlasti ftalati in policiklične mošusne spojine, ki se nalagajo v maščobnem tkivu.

Če se želite zavarovati pred koktajlom spornih kemičnih dodatkov, se odločite za organsko certificirano kremo za sončenje, kjer proizvajalci uporabljajo mineralne filtre kot sta titanijev dioksid in cinkov oksid, dodajajo pa jim druge koži prijazne sestavine, kot so naravna olja, gel aloe vere in podobno. Z nekaj spretnosti si svojo kremo iz omenjenih sestavin lahko pripravite tudi sami. Dodate ji lahko tudi nekaj olja pšeničnih kalčkov, s čimer boste življenjsko dobo domače kreme še podaljšali.

Besedilo: Sabina Topolovec

Preberite tudi: