background

Pospravljanje kot umetnost

Človek je z gradnjo prostornih domov ter varnosti pričel z nič kaj naravno lastnostjo – s kopičenjem. Še posebej v naši deželi je znan rek, da čez sedem let prav vse pride prav. Tako shranjujemo predmete brez čustvene ter stvarne vrednosti. Zdi se nam, da če bi jih pospremili v zabojnik za smeti, da bi izgubili vrednost. Mi, ne predmet.

Naše stanovanje ni le domače ognjišče in pribežališče, pravzaprav je tudi ogledalo ali osebna izkaznica. Z urejanjem in urejenostjo sporočamo zunanjemu svetu tudi naše osebne lastnosti. Le-te se zrcalijo tudi v našem templju – telesu. Ljudje, ki se zlepa ne morejo posloviti od predmetov in jih kopičijo prav po vseh vogalih, navadno pesti zaprtost. Pretirane potrošnike navadno pestijo tudi odvečni kilogrami. Mastna in lepljiva kuhinja sporoča tudi primanjkljaj v osebnih higienskih navadah. Seveda se je potrebno sprijazniti tudi z dejstvom, da v gospodinjstvih, kjer prebivajo tudi mali otroci, kakega posebnega smisla za urejenost ne moremo iskati. Mali nadebudneži vsakršen red ali nam smiselna zaporedja uredijo po svoje. Utrujene mame pa si lahko pridržijo pravico do občasnega kaosa tudi na račun zasluženega počitka ter sreče otrok. Pomembno je, da se v neredu ne izgubimo ter v stanovanju vzpostavimo cikle, ki omogočajo osnovno higieno ter praktično estetiko.

Z urejenim domom vplivamo na zdravje, energijo, ekologijo ter širše. Dom je nenazadnje tudi majhna celica svetovne družbe. Prav neupravičeno se zgražamo nad morskimi bitji, ki se dušijo s plastičnimi vrečkami, hkrati pa v bližnji trgovini nakupujemo artikle v nepotrebnih embalažah. Potrošništvo ter cenovna dostopnost vsega, četudi iz nasprotnega pola sveta, je tudi očiten vzrok kopičenja. Pravzaprav imamo vsega preveč. V dom vnašamo artikle brez vrednosti pod krinko ugodnosti.

Japonci veljajo za minimaliste. Naši domovi so v primerjavi z njihovo enostavnostjo pravi preporod baroka. O tem nas osvešča tudi umetnica pospravljanja – Marie Kondo - Japonka, ki je zaslovela s svojimi metodami urejanja osebnega prostora po vsem svetu. Pospravljanje je univerzalno opravilo. Kaj pospravljamo, shranjujemo in vzdržujemo, pa se razlikuje tako pri posamezniku kot v širših družbah. Skupni imenovalec vsem pa je vrednost.

Marie definira vrednost predmetov drugače. Vsa lastnina mora imeti poleg uporabne tudi čustveno vrednost. Odložen predmet ne sme obviseti ali obsedeti v zaprašenosti. V kolikor nečesa ne uporabljamo redno, je čas, da predmetu poiščemo novega skrbnika. Kako se lotimo pospravljanja po metodi »konmarie«? Priporočamo nekoliko omiljeno metodo. Kljub vsemu pa se pripravite na presenečenje, da se boste s pomočjo razuma znebili tudi več kot polovice krame. Preostanek pa vam da misliti.

Vsake sobe se lotimo posebej. Posvetimo ji en dan. Vse predmete iz vseh omar ter polic zložimo na sredino sobe. Lotimo se prav vsakega posebej. Podržimo ga v rokah ter ugotovimo, ali v nas budi občutek sreče in ugodja ali nas zgolj skrbi. V kolikor se vaš um prične pogajati z vašimi občutki, to pomeni, da se od predmeta poslovite. Predmete, ki ne vzbujajo sreče, razdelite v več košar. V prvo zložite predmete, ki jim boste poiskali nove lastnike s prodajo ali z darovanjem prijateljem. V drugo zložite predmete, ki jih želite podariti dobrodelnim ustanovam, v tretjo pa tiste, ki jih je potrebno zavreči. Predmete, od katerih ste se poslovili, ne zadržujte v hiši, pač pa jih nemudoma odnesite tja, kamor ste jih namenili. Predmeti, ki ostajajo z vami, naj bodo urejeni v pokončno držo. Tiste za pogosto uporabo zložite bližje dosegu. Oblačila zložite po namenu ter barvnih odtenkih. Prav vsako oblačilo pogladite, zložite ter odložite. Vaša omara naj bo kot izložba. Vsak kos naj vabi k občudovanju ter uporabi. Enako velja za knjige. Če samevajo na policah, jim poiščite nov dom. Obdržite le tiste, ki jih večkrat poprimete v roke. Zavrzite stare zapiske ter izrezke, saj jih zagotovo nikoli ne boste pregledali. Navadno jih odložimo na polico z utemeljitvijo, da nas bodo počakali, ko bomo imeli čas. Posebna nevarnost so zaboji in vreče z drobnarijami, ki ne sodijo nikamor, hkrati pa se od njih ne moremo posloviti. Nekaj jih seveda lahko obdržite, za bivanje pa jim namenite le eno škatlo. Ko se ta napolni, morate prenehati s kopičenjem.

Ko se poslovite od starega, novemu odpirate vrata. Bivanjski prostor, ki ga osvobodimo navlake, pridobi novo energijo. Z metodo »konmari« se osvobodimo tudi brezpredmetnega nakupovanja. Vsaka stvar naj ima svoje mesto ter energijski naboj. Za prav vsak predmet morate vedeti, kje ga shranjujete ter tudi, kdaj ga uporabljate. Bojda pa drži tudi nepisano pravilo, da če si nekaj že tretjič izposojate, se spodobi, da se odločite za nakup.

Marie Kondo z metodami pospravljanja utira pot tudi zdravim navadam. Obrestujejo se tudi na področja skrbi za telo in duha. Večkrat kot očistimo stanovanje, bi morali prečistiti tudi misli. Misli se odražajo v naših dejanjih, ta pa puščajo pečat tudi v urejenosti doma. Dom je resnično naše zrcalo, saj je to prostor, kjer odložimo vse maske. Kot pravi Marie, se je potrebno domu tudi pokloniti ter zahvaliti. Hvaležnost pa je tudi občutek izpolnjenosti. Predstavljajte si, da bi jutri izpuhtelo vse, za kar danes niste hvaležni. Hvaležni pa smo za vse, kar nam je blizu. Vse ostalo je nepotrebna navlaka – v glavi in v hiši. Uživajte v preprostosti izpolnjenosti.

Lucija Šušteršič

Po-Ho olje

Eterična olja so postala zelo priljubljena in se uporabljajo na različne načine. Ključna …
Več

Preberite tudi:

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Privoščite si dovolj spanca

Pomanjkanje spanca vodi v slabo počutje in kopico zdravstvenih težav.

Kako do boljšega spanca?

Ali ste vedeli?

Vsaka pot se začne s prvim korakom, pa tudi počasi se daleč pride. Preteči meter, kilometer res ni veliko, še manj naporno. Prava umetnost pa je skupaj zložiti več serijskih dolžin ter napor tudi osmisliti.

Zmagoviti poraz ali poražen zmagovalec?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.