background

Kaj telesu ropa minerale, vitamine,…energijo?

Telo je kakor čudežno vozilo, s katerim duša vozi skozi življenjske izzive v tem svetu. Kako dolgo in intenzivno bo naše popotovanje, pa bo odvisno tudi od tega, kako skrbni bomo do lastnega telesa oz. vozila. Resda naše čudežno vozilo vsebuje številne mehanizme, s katerimi nas, kljub napakam v življenju, vzdržuje čim dlje na našem popotovanju, pa njegove kompenzatorne sposobnosti le niso brezmejne. Zato je v izogib nastanku obolenj in s tem prekinitvi našega popotovanja dobro vedeti, kaj naše telo potrebuje za ohranjanje vitalnosti oz. zdravja. Tako kot vemo, da v dizel motorno vozilo ne moremo naliti bencina, ali voziti avto brez olja, … ker bi s tem povzročili nepopisno škodo, je dobro vedeti, da tudi telo ne bo zdržalo neprestanega ignoriranja potreb in kopičenja naših napak.

Ena od ključnih potreb telesa za vzdrževanje zdravja je uravnavanje kislo baznega ravnovesja in sposobnost rednega čiščenja strupov. Ni več skrivnost, da je zakisano in s strupi nasičeno telo dobra podlaga za »razcvet« patogenih  bakterij, virusov, glivic, parazitov ali celo rakavih celic. Če bi se torej radi tem težavam izognili in telesu omogočili, da bo nalogo zmoglo opravljati enako dobro skozi vse mesece v letu in do naše pozne starosti, mu moramo pomagati. Kako pa? Tako, da vsaj v zimskih dneh povečamo oskrbo telesa z vitalnimi snovmi (kalcij, magnezij, vitamini, aminokisline, encimi, antioksidanti,…), ki jih potrebuje tudi za razstrupljanje in razkisanje. 

Tako, da mu olajšamo izločanje strupov in kislih presnovkov. Predvsem pa tako, da sami po nepotrebnem ne povzročamo ropanja  mineralov, vitaminov, aminokislin, encimov,…energije.

Telo nas zaradi naših napak v življenju ni sposobno varovati v nedogled. Ukrepajte prej, preden se zlomi. Če smo vsako zimo bolni in konec zime izčrpani, je to že resen pokazatelj, da telo nujno potrebuje našo podporo.

Obvladajmo stres

Kadar stresnih situacij ne zmoremo sproti »prebavljati«, se z ujetostjo v pretiranem čustvovanju zmanjša tudi pretok vitalne življenjske energije skozi telo. To pomeni, da je v tem primeru oviran tudi pretok vseh telesnih tekočin, ovirani so normalni procesi preskrbe s hranili in čiščenja vsake celice, ovirana je tudi njihova funkcija,…  Posledica je zakisanost in zastrupljenost telesa. Zato niso zaman tradicionalne medicine pretirano čustvovanje poimenovale notranji »strup«.  Če pogledamo, kako so čustva povezana z našimi organi, nam kmalu postane jasno, zakaj je to poimenovanje še kako pravilno.

Jeza je, na primer, povezana z jetri in žolčnikom. Kadar je pretok energije skozi ta organa zmanjšan, se pojavi zastoj v funkciji razstrupljanja in čiščenja telesa. Zato se logično »odpadki » v telesu kopičijo. Kar pa pomeni, da bo telo za razkisanje in razstrupljanje potrebovalo več vitalnih snovi (kalcija, antioksidantov, encimov,…), ki jih bo črpalo iz telesnih rezerv. Najbolj očitna posledica tega je primanjkljaj kalcija v kosteh, ker se ta porablja za razkisanje. Za ostala čustva si poskušajte sami odgovoriti, na kakšen način nas »zastrupljajo«, če vemo, da je strah povezan z ledvicami, mehurjem, rodili; skrb z želodcem, vranico, slinavko; žalost s pljuči in debelim črevesjem; pohlep pa s srcem in tankim črevesom. Torej v izogib nastanku notranjih strupov se je dobro čim prej naučiti stres obvladati.

Pijmo dovolj vode

Če je telo dehidrirano, se prav tako pojavi zastoj v transportu vitalnih snovi v celico in »odpadkov« iz nje. Kisli presnovki in strupi pa iz istega razloga zastajajo tudi v limfi, krvi, mehurju, črevesju,… Ponovno mora telo za nevtralizacijo obilja »odpadkov« črpati iz telesnih rezerv. V izogib temu pijte vsaj 2 do 2,5 l vode. Več o tem v knjigi Telo kliče po vodi.

Jejmo takšno hrano, ki jo telo potrebuje

Konvencionalna hrana (predpripravljena, konzervirana, z aditivi in pesticidi obremenjena, alergena hrana, pretežno sladka, mesna, ocvrta hrana,…) in sladkane gazirane pijače, alkohol,… povzročajo nastanek presežka kislih presnovkov in strupov ter ponovno silijo telo, da črpa iz lastnih telesnih rezerv. Ne pozabimo, da takšna hrana vzame telesu več, kakor da! Telo je ni veselo zato, ker mu ne daje potrebnih vitalnih snovi. Kar pa je še huje, telo more »prazno« hrano s čim manj škode spravi iz telesa, za kar pa ponovno porablja vitalne snovi iz lastnih zalog. Ekološka, sveže pripravljena hrana in pijače so zato nedvomno boljša izbira v smeri tega, kar telo potrebuje.

Odpravimo motnje v prebavi

Kadar prebava tako v želodcu kakor v črevesju ni optimalna, se to vidi tako na primanjkljaju vsrkavanja vitalnih snovi iz zaužite hrane v telo, kot tudi v zastoju izločanja »odpadkov«. Slednji lahko na izločanje čakajo v celicah, tkivih,… ali pa npr. v črevesju. To ponovno aktivira telesne rezerve. Zato čim prej odpravite prebavne motnje v želodcu (zgago, napihnjenost, refluks,…) ali črevesju (razvoj patogenih mikrobov, zaprtje, drisko, vetrove,...). Več o tem si lahko preberete v Preverjenih naravnih rešitvah: Konec zgage in ostalih želodčnih težav ter Obvladajte kandido preden ona obvlada vas.

Sintezna zdravila zamenjajmo z naravnimi

Mnoga sintezna zdravila največkrat funkcionirajo tako, da eno težavo začasno odpravijo, povzročijo pa nastanek kopice drugih težav, zaradi katerih mora telo ponovno aktivirati črpanje vitalnih snovi iz telesnih rezerv. Znano je npr. da NSAR- nesteroidni antirevmatiki eno bolečino v najboljšem primeru zamenjajo za drugo. Dokazano namreč lahko povzročijo bolečine v trebuhu in hude poškodbe na sluznici želodca. Ker je želodec prizadet, je njegova funkcija prebave okrnjena. To pa  zdaj že vemo, da ponovno vodi v izčrpavanje telesnih rezerv. Jemanje zdravil ob bolečinah in tveganje posledic je toliko bolj nesmiselno, če vemo, da je večina bolečin le klic telesa po vodi. Več o tem lahko berete, v že zgoraj omenjeni knjigi. Razmislite torej, katera sintezna zdravila bi lahko zamenjali z naravnimi zdravili ali zgolj s korekcijo napak v načinu življenja. Telo vam bo za to neizmerno hvaležno.

Kot vidite, lahko telesu še kako pomagamo pri uravnavanju kislo-baznega ravnovesja in pri razstrupljanju. Hvaležnost za to pa nam bo zagotovo vrnilo z vitalnostjo in zdravjem. Če ne prej,  bomo to občutili, ko bomo zdravi zvozili zimo in polni moči in elana pričakali pomlad!

Tekst: Adriana Dolinar  

Bio C tablete

Tablete za žvečenje Bio C vsebujejo naravni vitamin C iz karibskih češenj (Acerola), pridobljen …
Več

Olje pšeničnih kalčkov

Naravni vitamin E je pridobljen iz pšeničnih kalčkov. Olje pridobivamo s skrbno nadzorovanim …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Življenjski slog pred menopavzo

S pravim načinom življenja bo težav v menopavzi manj (ali nič) ...

Vas zanima, kako?

Neprespani zaradi nočnega potenja?

Vročinski oblivi in nočno potenje so ena prvih asociacij, ko pomislimo na obdobje menopavze.

Kako si lahko pomagate?

Ali ste vedeli?

Urejen spalni ritem je pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Z daljšanjem dneva pa se spalni ritem lahko »vrže iz takta« in to ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju se nahajamo.

Spalni ritem in kako nanj vpliva daljšanje dneva?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel