background

Različne vrste ameriškega slamnika

Echinacea je rod zelnatih rastlin iz družine nebinovk (Asteraceae). Rod imenujemo škrlatni slamniki ali škrlatne ehinaceje, obsega pa 9 vrst. Beseda ehinaceja izhaja iz grške besede echinos, kar pomeni jež oziroma morski ježek. Ime je najverjetneje dobila po tem, ker ima osrednji del cveta bodičast izgled.

Ehinaceja je do 150 cm visoka zelnata trajnica. Korenine so številne, dokaj globoke, belkasto rjave barve. Navpične korenine se združujejo v večdelno kratko koreniko, s katero rastlina prezimi. Steblo je pokončno, močno razvejano. Pritlični listi so ovalni do ovalno suličasti, šilasti in topo ali ostro nazobčeni. Listna ploskev je dolga do 20 cm, do 15 cm široka in porasla z dlačicami. V zgornjem delu rastline so listi manjši. Cvetne koške, ki so veliki od 2 do 5 cm, sestavljajo zunanji rožnatovijolični, sterilni, jezičasti cvetovi in notranji oranžnordeči cevasti cvetovi. Rastlina v naših razmerah prvo leto cveti od septembra do konca rastne sezone, v naslednjih letih pa od zgodnjega do poznega poletja. Nekatere vrste se uporabljajo v zdravilne namene, nekatere pa zaradi prelepega izgleda služijo samo kot okrasne rastline na vrtovih.

Po najnovejših taksonomnih določilih Binnsa in sod. (2002) pripadata rodu Echinacea dve podvrsti (subsp.) in štiri vrste.

podvrsta

Echinacea subsp. echinacea

Echinacea subsp. Pallida

vrste

Echinacea purpurea

Echinacea atrorubens

   

Echinacea laevigata

   

Echinacea pallida

V zdravilne namene se uporabljajo samo Echinacea purpurea, Echinacea pallida in Echinacea angustifolia, ki je varieteta Echinacea pallida.

Pripravki iz ameriškega slamnika sodijo med najbolje prodajana in cenjena rastlinska zdravila v Evropi in tudi v ZDA. Samo v Evropi najdemo nekaj manj kot 300 različnih pripravkov iz te rastline. Uporaba rastline sega v daljno preteklost, dokumentirana raba pa v leto 1700.Uporabljala so jo številna plemena severnoameriških Indijancev za zdravljenje ran, vnetij na koži, pri pikih insektov in kačjih ugrizih, za zdravljenje kašlja, prehlada, pri zobobolu, trebušnih krčih in celo gonoreji.

Učinkovine

Terapevtski učinek rastline gre predpisati različnih snovem, katerih mehanizem delovanja še ni popolnoma pojasnjen. Najpomembnejše snovi so fenolne spojine (derivati kavne kisline), N-vsebujoče spojine (alkamidi) in polisaharidi. Koncentracija snovi se razlikuje glede na rastlinski del in vrsto droge. Celotna farmakološka aktivnost pripravka ni odvisna samo od ene učinkovine, ampak od sinergije vseh učinkovin, zato je tudi težko določiti priporočljivo koncentracijo posameznih učinkovin v posameznih vrstah. Pri ocenjevanju učinkovitosti posameznih učinkovin iz vrst Echinacea si pomagamo z in vivo in in vitro poskusi na ekstrakte, pridobljene iz zdravilnih rastlin in ne s poskusi na posamezne učinkovine. S tem bi namreč posegli v osnovna načela zdravljenja z zdravilnimi rastlinami, kjer vedno poudarjamo, da je pomemben seštevek vseh učinkovin in torej njihov skupni sinergistični (seštet) učinek, ne pa toliko učinek vsake posamezne učinkovine.

In vitro (zunaj telesa) ter in vivo (v telesu) študije so pri vseh učinkovinah ameriškega slamnika pokazale, da spodbujajo obrambne celice organizma, da hitreje odstranjujejo tujke (virusi, bakterije, odmrlo tkivo). Sodobne raziskave z registriranim zdravilom Echinaforce, ki vsebuje alkoholni izvleček iz korenin in nadzemnega dela ameriškega slamnika so pokazale, da gre pri tem zdravilu bolj za regulacijo odziva imunskega sistema, kot za njegovo stimuliranje. Podatki kažejo, da pri osebah, ki jim je padla imunska odpornost to zdravilo dvigne imunski odziv. Na drugi strani pri osebah, ki so že dovolj odporne, zdravilo po nepotrebnem ne stimulira imunskega odziva. To je še posebej dobrodošlo pri daljših, več tedenskih obdobjih jemanja.

Alkamidi

Alkamidi sodijo med nenasičene alifatske spojine in so topni v maščobah. Poznanih je več kot 20 različnih vrst. Na količino alkamidov v rastlini vpliva razvojna stopnja rastlin. Do konca cvetenja namreč celotna koncentracija alkamidov pada v koreninah, steblu in listih, se pa povečuje koncentracija alkamidov v cvetovih. Alkamidi povečajo fagocitozno aktivnost in produkcijo tumor nekrotizirajočega faktorja TNF-alfa.

Polisaharidi

Polisaharidi so spojine, sestavljene iz bolj ali manj razvejanih različnih ali enakih sladkorjev. Take makromolekule lahko imajo nase vezane tudi proteine (glikoproteini). Vplivajo na imunski odziv organizma tako, da povečajo produkcijo citokinov, med drugim TNF-alfa.

Fenolne spojine (derivati kavne kisline)

Skupna značilnost vseh derivatov kavne kisline pa je sposobnost lovljenja prostih radikalov. Izmed vseh derivatov imata dokazan učinek lovljenja prostih radikalov le cikorna kislina in ehinakozid. Echinacea purpurea vsebuje največ cikorne kisline in nič ehinakozida, medtem ko ehinakozid predstavlja glavno fenolno komponento v E. paladii in E. angustifolii. Ehinakozid nima imunostimulativnega delovanja, ampak deluje antioksidativno in protivnetno. Zmanjša vpliv prostih radikalov, ki lahko poškodujejo kolagen, kar bi lahko koristno uporabili pri zdravljenju opeklin, povzročenih zaradi UVA in UVB sevanja.

Izmed derivatov kavne kisline je cikorna kislina glavna učinkovina z imunostimulatornih delovanje. Nahaja se v vseh delih ameriškega slamnika. Ima tudi antioksidativno delovanje, saj ščiti kolagenska vlakna pred oksidacijo ter protivirusno delovanje.

Za zdravljenje infekcij zgornjih dihalnih poti se lahko uporabljajo vse tri zdravilne vrste ehinaceje: E. pallida, E. angustifolia in E. purpurea. Evropska agencija za zdravila (EMA) je leta 2008 izdala uradno mnenje, da so učinki ehinaceje dokazani. S tem je škrlatni ameriški slamnik postal edina zdravilna rastlina, ki ji uradne institucije pripisujejo imunostimulativne učinke, kar pomeni, da se izdelki, narejeni iz ameriškega slamnika, lahko registrirajo kot zdravila za preventivo pri prehladu in zdravljenje prehlada.

Povzeto po Gosar B. Vse o ameriškem slamniku (iz doktorske disertacije) in Ritchie MR, Gertsch J, Klein P, Schoop R: Effects of Echinaforce® Treatment on ex vivo-Stimulated Blood Cells. Phytomedicine 2011;18:826-831.

Pripravila: Urška Lučev

Echinaforce® Duo tablete

echinaforce

Učinkovita naravna pomoč pri prebolevanju prehlada
Več

Echinaforce® kapljice

Echinaforce kapljice so zdravilo rastlinskega izvora, namenjeno spodbujanju delovanja imunskega …
Več

Salvisan® pršilo

Salvisan pršilo vsebuje ekstrakt sveže zeli in korenine škrlatne ehinaceje (Echinacea purpurea) ter …
Več

Echinacea krema

A. Vogel Echinacea krema vsebuje izvleček svežega biološko pridelanega ameriškega slamnika in divje …
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam noge zlasti pod kolenom otekajo? So proti koncu dneva vse bolj utrujene in težke? Vas koža na nogah pod koleni neznosno srbi? Se vam težave v vročih dneh povečajo? Pomaga vam lahko divji kostanj!

Okrepite vene z divjim kostanjem

Življenje po operaciji žil in kako preprečiti nadaljnje zaplete?

Ustrezna podpora je po operaciji za ohranjanje preostalih ven še toliko bolj pomembna. 

Ne prezrite naslednjih ukrepov

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam