A.Vogel Blog

Herpes labialis - po domače »ocvirki« ali vročinski mehurčki

Vročinske mehurčke naj bi po mnenju uradne medicine povzročal virus Herpes labialis. Verjetno pa je, kot za vse bolezni s stališča holističnih medicin, za prekomeren razvoj omenjenega virusakriv naš zdrs iz ravnovesja bodisi na fizičnem, psiho/socialnem ali duhovnem nivoju. Tako sam pojav vročinskih mehurčkov sledi padcu imunskega sistema, preboleli drugi infekciji,vročini, stresu, travmi, hormonskemu neravnovesju… in prekomerni izpostavljenosti sončnim žarkom. Sam razvoj mehurčkov se začne s srbenjem in rahlo ali hujšo bolečino v podkožju, kjer kasneje nastane rdečina in mehurček, napolnjen s prozorno tekočino. Na mestu predrtja mehurčka nastane brazgotina, ki se običajno pozdravi najkasneje v 10 do 14 dneh. Da bi se torej tem težavam izognili, popazite na sledeče:

Hidracija

Da bi telo normalno delovalo v vseh smislih, je nujno popiti dovolj sveže in čiste vode. Za normalno psiho/fizično stanje je to od 2 do 2,5 litra, če seveda ledvici in srce delujejo normalno. Kadar nas na poti ujamejo stresne situacije, vročina, izpostavljenost močnemu soncu, če nam je na poti slabo, če bruhamo, ali imamo prebavne motnje (diarejo), … moramo popiti občutno več vode, da se telo in um lahko pomirita in opravita s stresom.V nasprotnem primeru tvegamo prekomerno obremenitev telesa s kislimi stranskimi presnovki metabolizma, raznimi toksini itd., ki se zaradi dehidracije ne morejo iz telesa učinkovito izločiti. To je stanje »zakisanosti«, ki je potrebna podlaga za razvoj katerekoli bolezni oz. v našem primeru, potrebna podlaga za prekomerno razmnoževanje virusa Herpesa labialisa.

Ob ustreznem pitju čiste vode ne pozabite tudi na ustrezno nadomeščanje mineralov z naravno nerafinirano soljo (npr. s himalajsko kristalno soljo). Na dva litra zaužite vode, zaužijte s hrano ca. eno čajno žličko soli, seveda, če srce in ledvica delujejo normalno.

Potovalna mrzlica, ljudsko »Rajzefiber«

Mnogi se tako veselijo počitnic, da so »čisto iz sebe«. To pa je stanje, ki ga poimenujejo tudi potovalna mrzlica in močno vpliva na potek naše prebave, zlasti v času, ko potujemo, do kraja počitnikovanja. Zelo pogosta težava je zaprtje, pojavijo pa se lahko tudi krči, bolečine, vetrovi, lahko tudi diareja. Stanje se umiri, ko se na novi lokaciji končno umirimo in »zadihamo«. Če ob teh težav pijemo premalo vode, je seveda stanje še hujše in okrevanje traja dlje. Zato je tudi tu hidracija zelo pomembna, še posebej, če se želimo izogniti nastanku vročinskih mehurčkov, ki lahko sledijo tudi tej motnji s prebavo. Če npr. zaradi zaprtja blato z vsemi odpadnimi snovmi ostaja v telesu dlje kot je običajno, se ponovno ustvarja stanje »zakisanosti« telesa in seveda je ponovno ustvarjena odlična podlaga za prekomeren razvoj virusa vročinskih mehurčkov. Da bo prebava kljub naši navdušenosti nad dopustom brezhibna, si lahko pomagate tudi z A.Vogel Molkosanom, ki skrbi za funkcionalno črevesno floro in tako vzdržuje nemoteno prebavo, ter z zeliščnimi kapljicami Iberogast, ki izredno dobro zaležejo ob različnih težavah z želodcem ali s črevesjem (npr. ob tiščanju v želodcu, slabosti, krčih, bolečinah, vetrovih, zaprtju, diareji itd.).

Hrana na potovanjih

Pogostokrat se zgodi, da med potovanjem ali na samem dopustu zaužijemo tudi hrano, ki telo močno zakisa in obremeni in izziva nastanek že omenjenih težav (pikantna hrana, hamburgerji, sendviči, kokakola, kava, pomes frites, alkohol...). Bodite torej pozorni tudi na prehrano in poskrbite, da boste »pregrehe« nevtralizirali, tako z obilico dobre volje, kot tudi s kakovostnimi obroki sveže, po možnosti ekološko vzgojene hrane, ki pomaga telo razkisati (sveže sadje, zelenjava itd.). Pri tem so vam lahko v pomoč tudi razna prehranska dopolnila, ki pomagajo telesu pri hitrejšem vzpostavljanju ravnovesja. To so npr. A.Vogel Molkosan in razni probiotiki za pomoč črevesni flori, da lažje opravi s presežkom sladkorja, mesa, konzervansi ipd., alge, ječmenova trava, pšenična trava za hitrejše razstrupljanje in razkisanje telesa itd.

Strrrressss

Seveda je stres sestavni del vsakdanjika in brez njega skorajda ne moremo tudi na počitnicah. Zato se ob stresnih situacijah izražajte zavestno in učinkovito, da bo trajanje stresa, ki prav tako izziva nastanek vročinskih mehurčkov, čim krajše. Torej jasno povejte, kar vam leži na duši, zavestno prisluhnite nasprotni strani, sklenite premirje in hitro, najbolje v roku 24 ur, zakopljite »bojno sekiro«. Vsakršno vztrajanje v občutkih žalosti, jeze, obupa, strahu ipd., ustvarja v telesu blokade v pretoku življenjske energije in telesnih tekočin, in zakisanost je ponovno tu. Ob dehidraciji in pretirani sončni izpostavljenosti pa ponovno ni več daleč do izbruha vročinskih mehurčkov.

Vročina in sonce

Ker živimo v bolj hladnem podnebnem pasu, je razumljivo, da mnogim čez poletje zlasti na morju tako prija »praženje na obali«, da segrejejo od mrzlih mesecev premraženo telo. Drugi to počno zaradi lepega videza porjavele kože, tretji pa se na kolesu, barki, ob odbojki itd. nevede cele dneve izpostavljajo vročemu soncu. Kakor koli že, če se želite izogniti pojavom vročinskih mehurčkov, se sončnim žarkom z ustrezno naravno zaščito izpostavljate zmerno, nikakor pa ne med 12 in 15 uro, ko je Sonce najvišje in ima najmočnejši vpliv Da bo koža deležna ustrezne podpore tudi od znotraj, poskrbite za ustrezno hidriranost in pravšnji vnos antioksidantov ter drugih vitalnih snovi, ki kožo ustrezno zaščitijo pred sončnimi žarki.

Kaj pa, če so mehurčki že tu?

Če vam kljub temu ne uspe preprečiti izbruha vročinskih mehurčkov, imate na voljo kar nekaj naravnih pripravkov, ki razvoj mehurčkov pospeši ali omili težave ob njihovem nastanku. Torej:

  • poskrbite, da bo področje mehurčkov čisto, da ne tvegate sekundarne infekcije
  • izpirajte usta s slano vodo
  • na mehurčke ali že na samo srbečo in bolečo kožo nanesite večkrat na dan izvleček Echinaceje purpuree (npr. v pasto zdrobljeno tableto ali obkladek iz tinkture Echinaceje- A.Vogel Echinaforce, prav pride tudi A.Vogel – zobna pasta z ehinacejo) ali izvleček grenivkinih pečk, ali izvleček oljčnih listov ali silicijev gel itd.
  • uživajte Echinacejo purpureo tudi notranje (npr. A.Vogel Echinaforce), za okrepitev imunskega sistema, da bo le ta lažje opravil z virusi.
  • uživajte tudi lysin (3 x na dan 500-1000 mg), vitamin C (2x dan 500-1000mg), selen (1x na dan 200 mcg), itd.

Tekst: Adriana Dolinar