background

Staranje ni le seštevek let …

Kaj prinaša vsako novo desetletje?

Korenita sprememba so trideseta leta. Nekoliko bolj intenzivna so za ženske. V tem obdobju smo navadno karierno v vzponu, telesno pa se moramo sprijazniti, da je energija študentskih let dokončno pošla. Podaljšano noč precej težje nadomestimo s kavo, uvel in utrujen obraz pa precej težje spravimo v sijoče stanje. V kolikor si v tem obdobju ustvarimo tudi družino, je utrujenost kar stalna popotnica. Bolj kot aktivnosti v družbi si želimo kakovostnega počitka. Koža potrebuje več nege, mišice več tonusa. Metabolizem se upočasni do te mere, da nekateri nezaželeni kilogrami na kritičnih točkah ostajajo dlje ali se tja naselijo za vedno. Za spremembe potrebujemo precej več volje in napora. Prve gubice v tridesetih letih pa nikakor ne bi smele omajati samopodobe. Intenzivno obdobje pač terja svoj davek.

V štiridesetih se proces staranja seveda nadaljuje, a vse spremljajoče simptome nosimo bolje. Tako moški kot ženske v tem obdobju doživljajo nekakšen preporod. Najbolj izpostavljen pokazatelj starosti je obraz oziroma koža. Koži zlahka pomagamo tako z zunanje kot notranje strani. Z obeh strani potrebuje hidracijo in hranila. Stanje podkožja pa vliva tudi na tonus kože. Gube niso zgolj kožni pojavi, povzroči jih tudi aktivnost mišic v podkožju. Najbolj očitne so mimične gube. S starostjo obraz upade, za kar je kriva gravitacija ter tudi sprememba razmerja mišic, maščobe in kostnine. Povešanje prizadene tudi druge telesne dele – prsi, trebuh, zadnjico ter držo. Za vzdrževanje tonusa seveda lahko izvajamo vaje. Podporo ostalim tkivom pa lahko zagotovimo tudi z izbranimi hranili. Štirideseta so tudi prelomnica za čutilo vida. Od tod dalje so priporočljivi redni pregledi ter ob potrebi tudi dosledna raba očal. Nekateri v tem obdobju občutijo tudi močan zvok biološke ure, saj je za ustvarjanje potomstva to res zadnji vlak. Slovo od štiridesetih je v znamenju srebra. Sivi lasje so pogosto bolj ali manj prisotni. Pri moških se lahko pojavi intenzivno izpadanje las oziroma pleša.

Petdeseta poleg vsega zgoraj naštetega prinesejo še hormonske spremembe. Ženske se v intenzivnem obdobju menopavze poslovijo od rodnega obdobja, moškim pa se obetajo spremembe prostate. Prehod v to zanimivo in novo obdobje je zagotovo stresen. Pride tudi do neke vrste navzkrižnosti energij. Moški zaradi padca testosterona pričnejo ceniti bližnje odnose in dom. Ženske, osvobojene in prerojene, pa si želijo novih dogodivščin. V tem obdobju se najbolje kaže, kako smo zase skrbeli v preteklih desetletjih. Starost je zgolj jemanje iz košare, v katero smo skladali skrb v mladosti.

Telo se v procesu staranja suši. Pomembno je, da se oskrbimo z vodo, saj s tem pomagamo sluznicam, slini, solzam ter ostalim telesnim tekočinam. Dobro navlaženo telo se ponaša tudi z odličnim stanjem bariere – zdravo kožo.

Kako negovati telo in upočasniti staranje?

1. Hranila in tekočine

Naravno pridelana hrana iz domačega okolja se ponaša z največjo vsebnostjo hranil. Procesirana hrana je prazna, nudi le začasen občutek sitosti. Hrana je gradnik telesa ter vir energije. Ker prav vsa mikrohranila ne moremo zaužiti s hrano, jih lahko dodajamo tudi v obliki prehranskih dopolnil. Najbolj pogosto so to železo, omega-3, kalcij, magnezij, vitamin C ter vitamini skupine B. Ob prehrani je pomembno skrbeti tudi za uživanje tekočin. Voda je najbolj naraven napitek. Lahko jo mešamo z matičnimi sokovi ali dodajamo okus z zelišči. Sladkane pijače naj bodo izjema, nikoli pravilo ali navada.

2. Čvrstitev tkiv

Za krepitev kosti in mišic so potrebni minerali ter beljakovine. Oba organska sistema krepimo z vadbo. Čvrstost mišic narekuje tudi držo skeleta. Za sočnost poskrbimo s kolagenom. Najbolj enostaven vir vsega naštetega so bistre kostne juhe z dodano zelenjavo.

3. Spodbuda naravnih procesov

V našem telesu potekajo številni tokokrogi, ki jih je potrebno vzdrževati v teku. Z aerobno vadbo zaženemo krvožilje, z uživanjem probiotične hrane skrbimo za zdravje prebavil in redno prebavo, s suhim ščetkanjem in pilingi spodbujamo mikrocirkulacijo ter obnovo kože, z masažo poživimo celotno telo. Ostanimo aktivni.

4. Nega duha

Misli se pretvarjajo v stvarnost. Pozitivna naravnanost odpira številna vrata in premaguje številne ovire. Sprostitev stresa iz sistema je pravi eliksir za psiho. Meditacija ohranja mirnost, zbranost in jasnot. Ko smo sami s seboj, krepimo povezavo med telesom in duhom. Trenutki tišine so odlična regeneracija.

5. Spanje in počitek

Spanje je regenerativen proces, ki omogoča rast in obnovo. S starostjo ga potrebujemo manj kot v aktivnih letih. Vsekakor pa bi morali skrbeti za oddihe, počitke in se znati ustaviti. Vsakršno pretiravanje ter naprezanje nas bo stalo daljše regeneracije ter težjega povratka na »zeleno vejo«.

Staranju bi morali vdihniti pozitivno noto. Telo se resda upočasni, smo pa v zrelih letih počaščeni z neverjetno modrostjo in sproščenostjo. Marsikatero skrb lahko odvržemo, precej bolje pa sprejemamo sebe in okolico. Pogled nazaj omogoča uvid. Vsaka guba ima svojo zgodbo, ki jo mladostna norost morda ni znala ceniti. Pomembno je le, da si z zdravim življenjskim slogom odgovorno kreiramo zadovoljno staranje.

Lucija Šušteršič

Ocene

Ocena:

04.08.2021

“Hvala za lepo napisan, koristen prispevek. Poda potrebne informacije na razumljiv in prijeten način. lp”

Bogdana

Odgovor A.Vogel: Iskrena hvala za mnenje, pohvalo. Se bomo trudili še naprej, da bodo vsebine koristne in preprosto, življensko razumljive.

Ocena:

04.08.2021

“Odlično branje skozi vse leto !!! Z veseljem preberem vaše članke. Berem počasi in vmes premišljujem in analiziram dejstva, ki še kako držijo. Všeč mi je, ko odkrito govorite o splošnih življenjskih stvareh. Super ste, le tako naprej. ”

Irma Majerle

Odgovor A.Vogel: Najlepša hvala za vaše mnenje in pohvale.

Bioforce krema

Bioforce krema oz. »krema iz sedmih zelišč« je najbolj znana in priznana krema Alfreda Vogla. …
Več

Echinacea krema

A. Vogel Echinacea krema vsebuje izvleček svežega biološko pridelanega ameriškega slamnika in …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dva namiga za preprečevanje prehladov pri otrocih

Od številnih Voglovih nasvetov tokrat izvzemamo dva, ki vam bosta lahko v pomoč predvsem pri preprečevanju prehladnih obolenj pri otrocih.

Poglejmo, kako.

Staranje ni le seštevek let

Staranju ne moremo ubežati, svojo mladostnost pa kljub temu lahko ohranjamo tudi vse življenje.

Poglejmo, kako.

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel