background

Kako drobni prebivalci vplivajo na počutje v menopavzi?

V našem črevesju se nahaja na tisoče različnih vrst bakterij. Znanost ugotavlja, da posamezne vrste bakterij odigrajo zelo pomembno vlogo v organizmu, med ostalim podpirajo naš imunski sistem, proizvajajo hranila iz zaužite hrane, pomagajo pri izločanju odpadnih snovi, se spopadajo s patogenimi organizmi (povzročitelji bolezni) in prispevajo k hormonskemu ravnovesju.

Zakaj so torej prijazne bakterije v menopavzi pomembne?

Danes vemo, da se bakterije v črevesju lahko hranijo z lignani, ki jih vsebujejo določena živila. Pri tem proizvajajo fitoestrogene, ki se lahko vsrkajo v krvni obtok in tam delujejo enako kot estrogen. Lignane najdemo v mnogih naravnih živilih, vključno z zelenjavo, sadjem, zdravimi žitaricami, semenih in oreščkih ter stročnicah, kot sta denimo leča in fižol.

Če so v vašem črevesju prisotne prijazne bakterije in se zdravo prehranjujete, je doza fitoestrogenov dovolj velika, da nudi podporo hormonom in pomaga vzdrževati ravnovesje estrogena. A tu nastopi velik AMPAK – uživate lahko vsa mogoča živila, ki so bogata z lignani, a če v črevesju ni prijaznih bakterij, od te hrane ne boste imeli koristi.

Kako si lahko pomagamo?

Prijazne bakterije imajo rade točno določeno okolje, da se v njem dobro počutijo. Če se to spremeni, čeravno le malo, se koristne bakterije poslovijo in naredijo prostor slabim. To pa so tiste, ki povzročajo napenjanje, vetrove, zaprtje, kandido in druge prebavne težave. Naše črevesje je podobno vrtu. Če želimo, da bo na njem uspevalo cvetje, moramo odstranjevati plevel, pognojiti prst in vse storiti prav. Na enak način mora tudi naše črevesje nudi primerno okolje za dobre bakterije.

Eden najboljših načinov, kako to doseči, je, z uživanem Molkosana, koncentrirane fermentirane sirotke z obiljem L+mlečne kisline, ki jo koristne bakterije naravnost obožujejo. Če jemljete še probiotike, bodo ti ob sočasnem jemanju Molkosana še učinkovitejši.

Raziskave kažejo, da ima uravnotežena črevesna mikrobiota ugoden vpliv na razpoloženje, imunsko funkcijo in zdravje nasploh, zato se še kako splača potruditi, da je naše črevesje naseljeno s koristnimi bakterijami.

Prehrana je v času menopavze res ključnega pomena. Naravna živila predstavljajo hrano koristnim bakterijam, obenem pa jim nudijo pomoč pri ustvarjanju fitoestrogenov, ki so v tem času tako zelo pomembni.

Koristne bakterije so v menopavzi pomembne tudi za vaginalno zdravje. Neuravnotežena črevesna mikrobiota je lahko vzrok za suhost nožnice, draženje in vnetja. To je torej še razlog več, da poskrbite za njihovo dobro počutje.

Besedilo: Sabina Topolovec

Molkosan®

Koncentrirana sirotka bogata z L + mlečno kislino.
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Potovalna lekarna - vnetje sečil

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da v potovalni lekarni ne bo manjkalo naravnih pripravkov za obvladovanje težav s sečili (in še čim).

Tega ne pozabite ...

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so bolezni ožilja, kot so krčne žile, zapnenje arterij, tromboze, itd., prisotne večinoma v »industrijsko razvitem« svetu?

Stanje žil - odraz našega življenja

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel