background

6 korakov do manj vnetij sečil med nosečnostjo

Tako hormonske spremembe v nosečnosti kot naraščajoč trebušček, ki vse bolj pritiska na sečila in ovira popolno izločanje seča, prispevajo k večji verjetnosti za nastanek vnetij sečil. Bakterije, ki vnetje sečil povzročajo, pogosto v sečila vdrejo od zunaj preko sečnice. Npr. E. coli, ki jo običajno najdemo v črevesju, se iz sluznice spolovil prebije preko sečnice v mehur, od tu pa lahko tudi naprej v ledvica. Raziskave kažejo, da je vnetje ledvic, ki je pogosta komplikacija vnetja mehurja, pogostejše prav pri nosečnicah. Ker je vnetje sečil ne le neprijetno in boleče, ampak lahko vodi tudi v hujše komplikacije (npr. prehitri porod), je za zdravje sečil v nosečnosti potrebno dobro poskrbeti. To še posebej velja, če ste že sicer občutljivi in pogosto zbolite za vnetjem sečil.

1. Odplaknite mikrobe

S tem ko pijemo dovolj vode čim boljše kakovosti (brez klora, nitratov …), skrbimo, da nastaja dovolj urina in da pogosto uriniramo. To pomeni, da morebitne bakterije, ki prodirajo skozi sečnico navzgor, odplaknemo, preden bi se uspele naseliti na sluznici sečil, se tam razmnožiti in povzročiti težave. Če je običajna dnevna potreba po vodi za odraslo osebo v normalnem psihofizičnem stanju približno 2 do 2,5 litra, je med nosečnostjo ta potreba še večja. Torej pijte vsaj toliko oz. po potrebi še več. Da lahko že zgolj s pitjem vode odplaknemo vnetja sečil, potrjuje tudi raziskava, objavljena leta 2018 v reviji JAMA. Skupina udeleženk, ki je 12 mesecev dnevno pila ca. 3 litre vode, je imela v primerjavi s skupino, ki je pila pol manj, za polovico manjšo verjetnost za razvoj vnetja sečil!

Za pitje vode pa vam ne bodo hvaležna le sečila. Z dobro hidracijo telesa boste namreč pregnali tudi zaprtje, hemeroide, utrujenost, glavobol, jutranjo slabost, zatekanje nog in pregrevanje telesa. Se splača, mar ne?

2. Ko vas »tišči«, reagirajte takoj in izpraznite mehur popolnoma

Sporočila vašega mehurja jemljite resno. Ko vas tišči lulat, poslušajte klic telesa in pojdite čim prej opraviti malo potrebo. S tem boste zmanjšali možnost razvoja vnetja sečil, saj se mikrobi ne bodo dovolj dolgo zadrževali v sečilih, da bi lahko povzročili težave.

Pri izvajanju male potrebe pa ne hitite. Ker je zastali urin lahko povod za vnetje sečil, se je dobro potruditi in mehur popolnoma izprazniti. Torej, vzemite si čas, sproščeno sedite na wc školjko in počakajte, da se mehur izprazni do konca. Bolj ko bo trebušček velik, bolj bo pritiskal na sečila in oviral praznjenje urina. Pomagamo si lahko tako, da se s trebuhom nagnemo nekoliko naprej ali pa, da trebušček med praznjenjem mehurja nekoliko privzdignemo z dlanmi. Tako popusti pritisk na spodnji del trebuha in mehur lažje izloči ves urin.

3. Temeljita nega spolovila po veliki potrebi in ob spolnen odnosu

Po opravljeni veliki potrebi pazite, da z brisanjem zadnjice ne odnesete še več bakterij k sečnici. Zato se je priporočjivo brisati v smeri stran od sečnice oz. nožnice, še bolje pa je, da se po veliki potrebi kar stuširate ali se umijete v bideju s toplo vodo in milom za intimno nego. Umivanje ne pomaga preprečevati le vnetja sečil, ampak tudi vnetje zadnjika. Mnogi opažajo, da se z umivanjem po veliki potrebi zmanjša tudi pojav hemeroidov.

Ker tudi s spolnim odnsom lahko pomagamo bakterijam, da lažje dospejo do sečnice in od tu naprej v sečila, je priporočljivo naslednje. Pred in po spolnem odnosu izpraznite mehur in se umijte s toplo vodo in milom za intimno nego. Po potrebi lahko popijete tudi kakšen kozarček 100 % soka brusnice, ki preprečuje pritrjevanje bakterij na sluznice sečil.

4. Oblačila iz naravih materialov

Škodljivi mikrobi se raje razmnožujejo v toplem, vlažnem in slabo zračnem okolju. Takšno okolje zlahka ustvarimo z nošenjem spodnjega perila iz umetnih materialov, ki kožo poleg vsega še dražijo, ter s pretesnimi oblačili. Da bi to preprečili, je dobro vsaj med nosečnostjo uporabljati vsaj spodnje perilo iz naravnih materialov, ki dihajo in ne dražijo kože. Koži prijazni so npr. bombaž, bambus, konoplja in lan.

5. Krepite vaginalno floro

Pogosto vnetje mehurja sledi situacijam, ki porušijo mikrobno ravnovesje na vaginalni sluznici včasih celo do te mere, da povzročijo vaginalno vnetje (npr. bakterijsko ali glivično). Kadar je ravnovesje vaginalne flore optimalno, koristni mlečnokislinski mikrobi preprečujejo prekomerno razraščanje škodljivih mikrobov (npr. glivice kandide, škodljive različice E. coli …), ki bi lahko povzročili težave tako v nožnici kot v sečilih. Zato je dobro, da med nosečnostjo skrbite tudi za krepitev vaginalne flore. S tem ne boste poskrbeli le za zdravje sečil ampak tudi za zdravje otroka. To je namreč močno odvisno od stanja vaše vaginalne flore tekom poroda.

Zdravo vaginalno floro pomaga vzdrževati vse, kar krepi črevesno floro. Obsežne informacije o tem, kaj krepi in kaj ruši črevesno floro (in posledično vaginalno floro) najdete v knjižici Obvladajte kandido preden ona obvlada vas. Zdrava prehrana (ekološka živila, sveža zelenjava, sadje, sveže pripravljeni obroki, mlečno kislinsko fermentirana živila …), ustrezna hidracija, um-mirjenost, zadovoljstvo, dovolj spanja, naravno odpravljanje blažjih zdravstvenih težav … so le nekateri osnovni stebri, ki krepijo tudi vaginalno floro. Vse, kar je nasprotnega temu, pa jo ruši. Morda ste opazili že sami, da določene težave, kot so denimo pojav belega izcedka iz nožnice, pordele sluznice in srbenja na tem predelu (vse to je znak močno porušenega ravnovesja vaginalne flore oz. že kar znak glivičnega ventja), nastopijo po pretiranem uživanju sladke hrane, sladkih napitkov, kruha, testenin oz. hitre prehrane? Prav tako se verjetno spomnite, da ste tudi po jemanju antibiotikov spodaj začutili podobne težave?

Med naravna pripravka Alfreda Vogla, ki krepita črevesno floro (in posredno tudi vaginalno floro), sodita A. Vogel Molkosan ter A. Vogel Balance. Oba lahko brez skrbi dnevno uporabljate tudi med nosečnostjo. Molkosan, ki je koncentrirana, fermentirana in prečiščena sirotka, lahko uporabljate tako za notranjo, kot zunanjo uporabo. V primerjavi z navadno sirotko, vsebuje Molkosan obilje desnosučne mlečne kisline, ki krepi mikrobno ravnovesje tako, da podpira rast koristnih mikrobov, zavira pa rast škodljivih. Tako boste s pitjem Molkosana neposredno krepili črevesno floro, z nego vaginalne sluznice z njim pa direktno varovali tudi vaginalno floro. Več o tem, kako obvladati vaginalna vnetja, posebej še če se vam ponavljajo, pa preberite tukaj.

6. Dodatna naravna pomoč sečilom?

Če sodite med nesrečnice, ki se jim vnetje mehurja rado ponavlja, se med nosečnostjo lahko pred to težavo zaščitite tudi z uživanjem 100 % soka brusnice (npr. Dr. Steinberger Sok brusnice) ali svežih brusnic, s pitjem čaja koprive ali regrata, z uživanjem lubenice in granatnega jabolka … ali po potrebi z uživanjem registriranega rastlinskega zdravila Canephron.

Ker ponoči ne uriniramo, imajo bakterije takrat največ možnosti, da se prilepijo na sluznice sečil in povzroče vnetje. Da to preprečimo, je npr. smiselno kozarček soka brusnice popiti pred spanjem, saj brusnice preprečujejo pritrjevanje bakterij na stene sečil. Sečila lahko občasno tudi prečistimo in tako odplaknemo mikrobe. V ta namen je koristno spiti diuretično delujoč čaj koprive ali regrata, ob seveda izdatnem pitju vode! Večkrat si lahko privoščite tudi sočno ekološko lubenico ali pa granatno jabolko. Za oba je znano, da pomagata obvladovati mikrobe, ki bi lahko povzročili vnetja sečil.

Če kljub vsemu začutite znake bližajočih se težav s sečili, se s farmacevtom ali z zdravnikom čim prej posvetujte o uporabi naravnega zeliščnega zdravila Canephron. Gre za kobinacijo rožmarina, tavžentrože in luštreka, ki dokazano zdravi vnetje sečil. Lahko se uporablja tudi za preprečevanje ponovnega vnetja. Raziskave namreč kažejo, da se nosečnicam, ki enkrat zbolijo za vnetjem sečil, pogosto vnetje tekom nosečnosti ponovi. Čeprav zaradi pomanjkanja raziskav ni priporočljivo jemanje Canephrona med nosečnostjo, pa je vseeno smiselno strokovno pretehtati (torej posvet z farmacevtom ali zdravnikom), kaj je večja škoda oz. korist za vas in otroka – preprečevanje ponovnega infekta z naravnim rastlinskim zdravilom ali čakanje na vnetje in ponovno zdravljenje z antibiotiki? Za slednje vemo, da med drugim rušijo črevesno in vaginalno floro ter slabijo imunski sistem!

Besedilo: Adriana Dolinar

Molkosan®

Koncentrirana sirotka bogata z L + mlečno kislino.
Več

Canephron® je zdravilo rastlinskega izvora za lajšanje težav pri vnetju sečil.

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.