background

Žolčne težave zaradi jeze?

Tradicionalne medicine, kot je npr. tradicionalna kitajska medicina (TKM), na človeka gledajo bolj celostno, zato kot pomemben dejavnik za ohranjanje zdravja ali pojav bolezni upoštevajo tudi čustva.

Tako je npr. v TKM že tisočletja znano, da lahko delovanje naših notranjih organov (oz. sistemov) bolj ali manj zmotijo tudi naša čustvena stanja. Bolj kot so čustva „kronična“, intenzivna oz. če jih ne znamo hitro „prebaviti“, močneje lahko vplivajo na fizično telo.

Znano je, da od petih glavnih emocij po TKM (strah, jeza, skrb, žalost, pohlep) predvsem jeza močno zmoti delovanje jeter in žolčnika.

Ker jetra proizvajajo žolč in ga pošiljajo v žolčnik na skladiščenje, se ob motnji delovanja jeter lahko kažejo posledice v nastajanju žolča in izločanju le tega v žolčnik.

Kadar je moteno delovanje žolčnika, pa se lahko pojavijo težave v skladiščenju in izločanju žolča iz žolčnika v prebavila. Žolč namreč skrbi za izlivanje žolča v prebavila, da lahko prebavimo zaužite maščobe in da med drugim lahko normalno odvajamo blato. Premalo žolča v prebavilih zato med drugim lahko pripelje do slabše prebave maščob in slabšega premikanja črevesne vsebine naprej po črevesju oz. do zaprtja.

Kadar torej čustvo jeze ne zmoremo ustrezno hitro „prebaviti“ tako, da čim prej odpravimo vzrok za jezo in se pomirimo oz. UM-mirimo, ima to lahko tudi bolj ali manj velik vpliv na delovanje jeter in žolčnika. Posledice tega pa utegnemo čutiti tudi v žolčnih težavah, posebej še če takšno emocionalno stanje traja že zelo dolgo časa.

Besedilo: Adriana Dolinar

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.