background

Imate tudi vi žolčne težave po velikonočni pojedini?

Zakaj lahko velikonočne pojedine povzročajo žolčne težave?

Jetra niso le naš pomemben organ razstrupljanja, ampak imajo poleg mnogih drugih nalog tudi vlogo pri nastajanju holesterola. Ta je pomemben za zdravje sleherne celice telesa, saj je sestavni del celičnih membran. Med drugim je nujen za nastajanje številnih hormonov (npr. kortizola, spolnih hormonov), vitamina D in žolčnih kislin žolča, potrebnih za prebavo zaužitih maščob. Dnevno ga v telesu, predvsem v jetrih in črevesju, nastane ca. 80 %. Od 15 do 20 % pa ga v telo vnesemo tudi z uživanjem živalske hrane, bogate s holesterolom, kot so jajca, rdeče meso, jetrca, mast …

V času velikonočnih praznikov se pogosto zgodi, da teh jedi pojemo veliko, kar lahko nekoliko poviša nivo holesterola v telesu (krvi), a ne za dolgo. Telo namreč vklopi sisteme za uravnavanje holesterola. Tako začasno zmanjša lastno proizvodnjo holesterola, zmanjša spodobnost vsrkavanja holesterola iz zaužite hrane in, nenazadnje, poveča izločanje holesterola z žolčem v žolčnik. Slednje pa lahko prispeva k nastanku žolčnih težav.

Jetra torej ne le proizvajajo holesterol, ampak višek tega tudi izločajo. Izločajo ga v žolč, ki se zbira v žolčniku in se preko žolčnih izvodil izliva v prebavila. Kadar je sestava žolča spremenjena, se ta lahko »zgosti«. To pomeni, da se vsebnost holesterola v žolču veča, vsebnost žolčnih kislin pa manjša. To pa lahko vodi v zlepljanje holesterola (oz. kristalizacijo) in riziko za nastanek holesterolnega žolčnega peska in kamnov. Žolčne kisline in fosfolipidi namreč zlepljanje holesterola preprečujejo, če jih je seveda v žolču dovolj. Npr. v raziskavi navajajo, da uživanje od 500 do 1000 mg holesterola na dan v času treh tednov poveča vsebnost holesterola v žolču tako pri zdravih ljudeh kot pri tistih z žolčnimi kamni (Lee DW, Gilmore CJ, Bonorris G, et al. Effect of dietary cholesterol on biliary lipids in patients with gallstones and normal subjects. Am J Clin Nutr 1985;42:414-420).

A preveliko uživanje jedi, bogatih s holesterolom, še zdaleč ni edini in najpomembnejši prehranski dejavnik, ki lahko povzroča žolčne težave. Mednje sodi še uživanje trans maščob (npr. margarina, ocvrte jedi …), pretežno nasičenih maščob (npr. mast, mastno meso …), uživanje belega sladkorja, bele moke (oz. izdelkov iz nje) in drugih živil. Npr. v tej raziskavi so prav uživanje pretežno enostavnih sladkorjev (npr. bel sladkor) in nasičenih maščob, in ne holesterola, uvrstili med močnejše rizične dejavnike za nastanek žolčnih težav. Prav tako tudi ta raziskava razkriva, da tudi uživanje spornih trans maščob vodi v večji riziko nastanka žolčnih kamnov.

Seveda je najbolje, da se jedem, ki vam povzročajo žolčne težave, izogibate. Če pa to ni možno oz. te jedi uživate le občasno, lahko pomoč poiščete v rastlinskih terpenih.

Kako nam lahko pri žolčnih težavah pomagajo rastlinski terpeni?

Terpeni so sestavni deli eteričnih olj številnih rastlin. Pinen npr. najdemo v eteričnem olju borovcev, določenih sort konoplje ..., mentol v eteričnem olju poprove mete, cineol (oz. evkaliptol) v eteričnem olju evkaliptusa, rožmarina, čajevca in številnih drugih rastlin.

Terpene lahko uporabljamo kot dišave, arome, repelente – za odganjanje mrčesa, za aromaterapijo … in seveda tudi v medicini, za lajšanje prenekaterih težav. Npr. cineol (oz. evkaliptol) najdemo v številnih ustnih vodicah, v pripravkih za blaženje kašlja in mnogih drugih. Deloval naj bi med drugim protivnetno, protibolečinsko in protibakterijsko.

Težave z žolčem npr. dokazano dobro preprečuje, umirja ali pa celo odpravlja kombinacija petih rastlinskih terpenov - pinena, kamfena, cineola, mentona, mentola in borneola. Najdemo jih npr. v registriranem zdravilu Rowachol. Kako delujejo?

Kombinacija pinena, cineola, mentola in borneola dokazano povečuje nastajanje žolča v jetrih in preprečuje njegovo zastajanje. S tem podpremo splakovanje žolčnega sistema, s čimer se lahko prepreči nastajanje žolčnih kamnov.

Kamfen, cineol, menton in mentol sproščajo gladke mišice žolčnih izvodil. S tem omogočajo lažje praznjenje žolča iz žolčnika ter tudi lažje izločanje morebiti prisotnega žolčnega peska in kamnov. S sproščanjem mišic pa se blažijo tudi bolečine ob žolčnih kolikah. Rowachol zaradi te lastnosti lahko uporabljamo tudi ob prisotnosti žolčnih kamnov. Znano je, da pripravki, ki vsebujejo izključno grenčine (pegasti badelj, artičoka), ki pospešujejo tvorbo žolča in njegovo izločanje, obenem pa ne širijo žolčnih izvodil, ni priporočljivo jemati ob žolčnih kamnih, saj z njimi lahko tvegamo zamašitev žolčnih izvodil in nastanek vnetja.

Mentol in cineol zmanjšujeta nastajanje holesterola v jetrih in njegovo sproščanje v žolč. S tem postaja žolč manj zgoščen (z manj holesterola) in je posledično tudi manjša nevarnost zlepljanja holesterola in s tem nastajanja peska ali pa žolčnih kamnov. Še več, že nastali pesek ali kamni se zdaj lahko tudi raztapljajo. Zato se Rowachol lahko uporablja tudi za podporo pri raztapljanju peska ali žolčnih kamnov oz. za preprečevanje nastajanja le-teh.

Ker se v ob prisotnosti žolčnega peska ali kamnov lahko pojavi tudi vnetje žolčnika in žolčnih izvodil, tega pomagajo zavirati protibakterijsko delujoči pinen, cineol, mentol in borneol. Delujejo na širok spekter bakterij – to je na gram pozitivne in gram negativne bakterije.

S kombinacijo navedenih petih terpenov lahko torej naravno vzpostavljamo ravnovesje v žolčnem sistemu. Uporabljamo ga lahko tako kurativno kot tudi preventivno, npr. za preprečevanje težav ob velikonočni pojedini.

Torej v primeru, da pričakujete žolčne težave zaradi uživanja zgoraj opisane hrane, uživajte Rowachol vsaj dva tedna. Pričnite ga jemati eden do dva dni pred npr. velikonočnimi prazniki. Če se vam te težave večkrat ponavljajo, priporočamo nekoliko daljše, 4-tedensko jemanje Rowachola.

Besedilo: Adriana Dolinar

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Ali ste vedeli?

Tudi septembrsko sonce je nujno potrebno za ustvarjanje vitamina D. Kdaj in koliko se sončiti ter kako ugotoviti, če ga imamo dovolj?

Se bojite sončnih žarkov? Nikar!

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.