background

Spregledani vzroki vnetja sečil – vložki in tamponi

Ali vnetje sečil pogosto sovpada z obdobjem menstruacije?

Če opažate, da se draženje sečnice oz. celo vnetje sečil pogosto pojavi v času menstrualne krvavitve, je lahko kriva uporaba konvencionalnih tamponov in vložkov, ki takšno draženje ali vnetje spodbujajo ali celo pri občutljivih povzročajo. Razlog za to se med drugim lahko skriva v umetnih materialih, kemikalijah in ostalih, v nadaljevanju opisanih, problematičnih snoveh, ki jih najdemo v njih. Ti težave na sečilih lahko povzročajo na več načinov.

Rušijo ravnovesje vaginalne mikroflore

Znano je, da zdrava vaginalna flora ščiti ne le zdravje vagine ampak tudi sečil. Koristni mlečno kislinski mikrobi namreč med drugim zavirajo rast in razmnoževanje škodljivih mikrobov, ki radi zaidejo v to področje iz črevesja. Pogosta povročitelja vnetja sečil sta med bakterijami - E.coli, med glivicami pa - Candida a., oba prihajata iz črevesja. Da se en ali drug mikrob prekomerno razmnoži in prek sečnice uide v sečila, so torej lahko krivi prav konvencionalni tamponi in vložki. Ti bodisi zaradi umetnih materialov (ki ne dihajo, ustvarjajo na sluznici več vlage in toplote, se lepijo na kožo) in/ali dražečih ali celo toksičnih kemikalij rušijo ravnovesja mikrobne flore na sluznici zunanjih spolovil in vagine, s čimer škodljivi mikrobi dobijo prosto pot.

Povzročajo drobne poškodbe vaginalne sluznice

Zdravje vaginalne sluznice (in posledično sečil) se lahko poslabša tudi s povzročanjem drobnih poškodb na sluznici s tamponi. Konvenciaonalni tamponi so pogosto narejeni iz grobih vlaken, zato lahko povzročijo takšne poškodbe. Obenem z njih v poškodovano sluznico in telo lahko uidejo tudi škodljive bakterije in njihovi toksini. Higiena je pri uporabi tamponov zelo pomemebna, včasih pa tudi to ne pomaga, kot boste brali spodaj. Ker je vaginalno vnetje lahko dobra podlaga za vnetje sečil, je dobro razmisliti o uporabi telesu bolj prijaznih načinov nege med menstruacijo. To je še posebej dobro upoštevati, če imate občutek neugodja, nadražene sluznice in začetek pekočega uriniranja že kmalu po uporabi takšnih tamponov.

Obremenjujejo telo s toksini

Ne gre pa tudi zanemariti samega vpliva kopičenja toksičnih snovi na telo (in sečila). Sečila so namreč organ, preko katerega izločamo toksine iz telesa. Velika obremenjenost seča s toksičnimi odpadki lahko draži sluznico sečil in s tem spodbudi njihovo vnetje. To lahko mnogi, ki so izvajali čistilne kure za izločanje nakopičenih toksinov in obenem malo pili, tudi potrdijo. Urina je namreč v tem primeru malo in je močno koncentriran (poln odpadkov), zaradi česar se sluznica sečil nadraži ali celo vname. Sprva je to čutiti kot draženje sečnice in siljenje k pogostemu uriniranju, lahko pa pride celo do vnetja, če se ne ukrepa. Začetna težava seveda hitro mine, že če dvignemo vnos vode in nekoliko zmanjšamo intenziteto čišenja, da se urin razredči in neha dražiti sečila. Seveda ni nujno, da bodo težave s sečili nastale le zaradi toksinov, ki pridejo v telo s tamponi in vložki, je pa možno, da se ti združijo z drugimi nakopičenimi toksini, ki jih vdihavamo, zaužijemo ali nanašamo na kožo, in tako vsi ti združeno sečilom povzročajo preglavice.

Vpogled v nekaj problematičnih snovi iz običajnih vložkov in tamponov

Nega telesa ob mesečnem perilu z navadnimi tamponi in vložki lahko vodi tudi v mnoge druge težave in ne le v direktno ali posredno draženje ali vnetje sečil. Med zdravju sporne snovi, s katerimi ob njihovi uporabi pridemo v kontakt, sodijo npr. naslednji:

Xenoestrogen

Sintetičen estrogen, poznan pod nazivom xenoestrogen. Tega povezujejo s težavami z imunostjo, endometriozo in neplodnostjo.

Rayon

Večina tamponov sestoji iz mešanice sintetičnega rayona in bombaža. Prvi je cenejši in bolj vpojen od bombaža, zato v sestavi prevladuje. Gre za celolulozna vlakna, narejena iz pulpe dreves. Ta material dokazano lahko povzroča TSS (Toxic Shock Synrom) – nevarno potencialno smrtonosno obolenje oz. infekcijo. Zakaj do tega pride, še ni jasno, domneva pa se dvoje. Ob določenih pogojih takšni tamponi postanejo odlično gojišče za razmnoževanje bakterij, ki z njihovo uporabo vstopajo v telo. Torej ni malo primerov, ko groba vlakna tampona ne le poškodujejo sluznico vagine, ampak preko teh poškodb tudi iz tamponov v telo vstopajo bakterije in njihovi toksini.

Dioksin

Dioksin je stranski produkt procesa beljenja tamponov in vložkov. Čeprav naj bi njegovo prisotnost v teh proizvodih precj zmanjšali, pa ga menda ne morejo popolnoma odstraniti, zato vseeno prihajamo z njim v kontakt. Problematičen je med drugim zato, ker povzroča raka na laboratorisjkih živalih, nevaren pa je tudi ljudem. Dioksin (v pripravku Agent Orange) je bil npr. množično uporabljen kot kemični strup v vojni v Vietnamu. Tamkajšne prebivalstvo si od tega še do danes ni popolnoma opomoglo (povzroča med drugim raka, diabetes, motnje v razvoju ploda in druge težave).

Pesticidi

Bombaž, ki se uporablja za izdelavo higienskih vložkov in tamponov, je eden od najbolj s pesticidi tretiranih pridelkov. Vsakomesečna, več destletna uporaba takšnih pripomočkov zato telo obremenjuje tudi z njimi in posledično krha splošno zdravje (pa tudi zdravje sečil). Mnogi sintetični pestcidi, herbicidi in insekticidi namreč povzročajo kup obolenj, vključno z rakom.

Koktejl kemikalij za nevtralizacijo vonja in za odišavljenje

V kolikor se imate radi, se je dobro izogibati tamponom in damskim vložkom, ki nevtralizirajo vonjave ali pa so odišavljeni z umetnimi dišavami. Ti niso namreč nič drugega kot zmes umetnih barvil, poliestra, lepil, polietilena (PET), polipropilena in propilen glikola (PEG), ki jih med drugim povezujejo z izsuševanjem sluznice, z rušenjem hormonskega ravnovesja, z neplodnostjo, z motnjami v razvoju ploda in z rakom. Več o toksičnih snoveh, s katerimi se ženske tekom nege telesa med rdečim perilom srečujejo, si lahko prberete v tem prispevku.

Besedilo: Adriana Dolinar

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Čudežna moč njivske preslice pri vnetju mehurja

Sedeče parne kopeli z njivsko preslico hitro ublažijo pekoč občutek pri uriniranju.

Poglejmo, kako se tega lotiti...

Utopite nadležne simptome menopavze

Premalo vode povzroča številne simptome. Pijmo po malem skozi ves dan in odplaknimo težave.

Poglejmo, kako se tega lotiti...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel