background

Naravno nad vnetje sečil pri otrocih

Ustrezna higiena spolovil

Eden od pomembnih vzrokov za pojav vnetij sečil je zagotovo neustrezna nega spolovil. Pri ženskah in tako tudi deklicah so tovrstna vnetja pogostejša, saj bakterija E. coli zaradi krajše sečnice hitreje najde pot iz debelega črevesa v sečnico. Prav zato je zlasti deklice potrebno čim prej poučiti o ustrezni negi spolovil. Zelo pomembno je, da zadnjika po opravljeni veliki potrebi ne brišejo v smeri proti spolovilom in sečnici, ampak v drugu stran. Še bolje pa se je po veliki potrebi umiti in pri tem uporabiti naravno milo za nego intimnih predelov. Spodnje perilo naj bo vsak dan čisto (oprano z naravnimi detergenti, ki ne dražijo sluznice spolovil), iz naravnih materialov in ne pretesno.

Ob mesečnem perilu naj dekleta uporabljajo le vložke iz naravnih materialov (bombaž), saj tisti iz umetnih mas slabo zračijo in pogosto vsebujejo dražeče kemikalije. Posledično se sluznica spolovil in sečnica razdraži in hitreje vname.

Če otrok še nosi plenice, naj bodo iz materiala, ki je prijazen do kože in sluznice spolovil, saj ta v veliko manjši meri prispevajo k razvoju škodljivih mikrobov. Z uporabo bombažnih ali pralnih plenic prispevamo tudi k zmanjševanju onesnaževanja okolja s plastiko. Po veliki potrebi, zlasti v poletnem času, ko je razvoj bakterij hiter, pa je smiselno otroka ne le obrisati z vlažno brisačko, temveč tudi umiti.

Okrepite črevesno floro

Ker se E. coli, ki normalno prebiva v črevesu, ob porušenem ravnovesju črevesne flore prekomerno razmnoži in še hitreje povzroči vnetje sečil, je tudi otrokove prebavne motnje treba jemati resno. Diareja, napihnjenost, vetrovi in zaprtje so običajni pokazatelji, da je potrebno črevesno floro okrepiti. Če so otroci prejemali antibiotike ali druga zdravila, ki rušijo ravnovesje črevesne flore, pa je krepitev le te nujna, sicer se ne bomo izognili pešanju zdravja otrok. Črevesno floro med drugim krepijo mlečno-kislinsko fermentirana živila, napitki in prehranski dodatki (npr. Molkosan, Balance) ter klinično testirani probiotiki.

Pazite, da otroka ne zebe

Že stari ljudje so govorili, naj bo noge in področje hrbta v predelu ledvic vedno na toplem, če želimo ohraniti dobro zdravje ledvic in mehurja. Sodobna moda tega na žalost ne podpira. Tako spodnje majčke niso v modi, zato pa prekratke majice in prekratke nogavice. Če vaš otrok pogosto trpi zaradi vnetij sečil, pazite torej tudi na primerno obleko, saj je lahko že samo to sprožilec za vnetje sečil.

Tudi poletno nepreudarno pohajkovanje po bazenih, morjih, rekah in jezerih lahko mnogim otrokom zagreni počitniški čas. Ti, zatopljeni v igro, radi pozabijo, da jih v vodi že nekaj časa zebe, zaradi česar posledično lahko zbolijo tudi na sečilih.

Dodatni problem je tudi uriniranje v vodah med kopanjem. Poučite jih, da za to raje obiščejo WC, tudi zavoljo zdravja sečil, saj se po zaključku uriniranja v jezeru, bazenu … nekaj vode lahko zmuzne po sečnici navzgor proti mehurju. Če voda ni prav dobre kakovosti (vsebnost bakterij…), bo prav to lahko dovolj za pojav vnetja.

Podprimo splakovanje sečil s hidracijo

Veliko otrok v osnovi pije premalo tekočine, če pa je že popijejo dovolj, pa je ta neustrezna (npr. sladki sirupi, gazirane pijače, sladkani čaji,… ), kar le še dodatno poslabša stanje s sečili. Najboljša tekočina za hidriranje telesa in primerno čiščenje le tega je voda. Vode naj bi majhni otroci popili 1 do 2 litra, starejši tudi do 2,5 litra. V poletnem času in v času večje telesne aktivnosti pa je sorazmerno temu potrebno popiti še več vode.

Z ustreznim pitjem vode se izognemo zakisanosti telesa in koncentriranemu in posledično za sečila dražečemu urinu. Poleg tega ob primerni hidriranosti telesa ritem rednega uriniranja (vsaj 6 do 8 krat dnevno) ni moten, zaradi česar poskrbimo, da se morebiti prisotne bakterije sproti splaknejo iz sečil.

Ne ustvarjajmo kisel pH urina

Sladkor, sladkarije, gazirane pijače, veliko mesa, hitre prehrane, testenin, kruha … ustvarjajo zakisanost telesa in s tem bolj kisel urin. Če otrok ob tem še premalo pije, je urin koncentriran in močno kisel, kar sluznico sečil lahko draži ter spodbuja vnetje. Raziskave namreč potrjujejo, da E. coli (običajna povzročiteljica vnetij sečil) raje uspeva v bolj kislem pH urina. Telo pa se proti njim lažje bori, kadar je pH urina manj kisel. Zato otroku pripravite vsaj v času obolenja in še kakšen mesec po njem kakovostno, bazično delujočo hrano (npr. sveža zelenjave in sadje, zelenjavne juhe in prikuhe … - več o živilih, ki zakisajo in tistih, ki razkisajo, najdete v knjigi Alkalizirajte ali umrite, dr. Theodore A. Baroody), saj bo ta pomagala pri vzdrževanju kislo baznega ravnovesja ter preprečevala nastanek prekislega urina, zaradi česar bo telo težje dobilo borbo z bakterijami. Ko je pH urina prekisel, namreč telesna obramba proti bakteriji E. coli upade. Raziskave kažejo, da E. coli bakterije za svojo rast potrebujejo železo. Kadar je pH urina pravšnji, naše obrambne moči bakterijam ne dovolijo vsrkavanja železa, kar ovira njihovo preživetje in razmnoževanje.

Funkcionalna živila za podporo sečilom

Mnoga živila ali začimbnice lahko pomagajo tudi našim sečilom. Poleti otroku mirno vsak drugi dan privoščite sočen sadež – lubenico, če jo ima le rad. Lubenica bo podpirala sečila, saj žene na vodo. S tem pa tudi skrbi za splakovanje mikrobov iz sečil. Podobno deluje tudi kumara. Otroku lahko pripravite tudi peteršiljev čaj, ki prav tako spodbuja večje izločanje urina. Npr. za štiri letnega otroka pripravite čaj iz 7 gramov svežega sesekljanega peteršilja. Zalijemo ga z litrom vode in pokritega kuhamo 5 minut. Po 15 minutah precedimo in ponudimo otroku, da ga počasi v nekaj urah popije. Tudi koriander, kumina in janež pozitivno vplivajo na sečila. Za osem letnega otroka pripravite čaj (zavretek) iz 1/8 čajne žličke omenjenih začimb, lahko pa tudi iz posameznih začimb.

Brusnice

V ljudski medicini je brusnica že dolgo poznana za obvladovanje težav s sečili. Uporablja se jo tako za preprečevanje kot odpravljanje blažjih vnetij sečil. Da preprečuje vnetja sečil tudi pri otrocih, je pokazala kanadska raziskava. V študiji, ki je trajala eno leto, je sodelovalo 40 otrok, starih od 5 do 18 let, ki so imeli vsaj dve ali več nekompliciranih vnetij sečil v predhodnem letu. Dnevno je ena skupina pila brusnični sok, bogat s proantocianidini, druga pa placebo - brusnični sok brez prej omenjene pomembne protimikrobno delujoče učinkovine. Ugotovili so, da je bilo v skupini, ki so pili brusnični sok, bogat s proantocianidini, za 65 odstotkov manj verjetnosti za pojav vnetja sečil, kot v kontrolni skupini.

To pomeni, da je kakovosten, 100- odstoten sok ekološke brusnice ali izvleček iz brusnice z visoko vsebnostjo proanticianidinov, lahko dobra podpora pri obvladovanju ponavljajočih se težav s sečili.

Torej, kakovostne pripravke brusnice lahko otroku ponudite za preprečevanje ponavljanja vnetja sečil. Zaradi zagotavljanja učinka je najbolje uživati nerazredčen sok brusnice. Če bo otrokom okus zoprn, soka, če je le možno, ne redčite in ne dodajajte sladkorja, lahko pa ga npr. posladkate z malo medu ali s stevijo. Če res ne gre drugače, sok razredčite, npr. z dodatkom malo naravnega soka ananasa.

Ameriški slamnik

Ker je ameriški slamnik poznan ne le za obvladovanje zimskih obolenj, kot sta prehlad ali gripa, ampak tudi drugih vnetnih stanjih, povezanih s šibkim imunskim sistemom, ga lahko otroku dajemo tudi za preprečevanje vnetja sečil ali ob samem vnetju. Pogosto se namreč vnetja sečil pojavljajo pri ljudeh, ki imajo šibak imunski sistem. Zato je, seveda, poleg ostalih ukrepov, ki obrambne moči krepijo (npr. kakovostna hrana, hidracija, dovolj spanja, gibanja na prostem, obvladovanje stresnih situacij) uživanje ameriškega slamnika lahko prav tako v pomoč.

Canephron - naravno zdravilo za vnetje sečil

Otroku lahko ob težavah s sečili učinkovito pomagamo tudi z registriranim rastlinskim zdravilom iz treh zelišč – Canephron. Za tradicionalno zdravilo iz korenine luštreka, lista rožmarina in zeli navadne tavžentrože raziskave potrjujejo protivnetno, diuretično, spazmolitično, antiadhezivno in protibakterijsko delovanje. To pomeni, da zdravi vnetje, zmanjša pekoč občutek pri uriniranju, ublaži krče v trebuhu, zavira nadaljnje razmnoževanje bakterij in učinkovito odstrani bakterije iz sečil.

Uživajo ga lahko otroci od 12. leta starosti dalje, mlajši pa ob posvetu z ustreznim strokovnjakom. Lahko se uporablja samostojno ali v kombinaciji z antibiotiki, če so ti že potrebni. Raziskave npr. kažejo, da je petdnevno zdravljenje s kombinacijo antibiotika in Canephrona enako učinkovito kot desetdnevno zdravljenje samo z antibiotiki.

S Canephronom pa lahko obvladamo tudi ponavljanje vnetij sečil. Za ta namen, dokazano z raziskavami, zaleže že 12 tedensko zdravljenje, ki pogostost pojavljanja vnetij sečil zmanjša za kar 73 odstotkov!

Tekst: Adriana Dolinar

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

5 nasvetov za trdnejše zdravje otroka v jesenskem času

Otroci so vnovič sedli v šolske klopi. Za mnoge to pomeni čas novih prehladnih obolenj in drugih težav z zdravjem.

Kako naravno krepiti imunski sistem?

Ali ste vedeli?

Najbolj občutljivi za okužbe z virusi prehlada in gripe so predšolski otroci, ti v povprečju zbolijo 6 do 10-krat na leto. Pomagamo jim lahko tako, da ob prvih znakih obolenja ukrepamo s skrbno izbranimi naravnimi pripravki.

Preberite, kako ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.