background

Kaj imajo skupnega zgaga in žolčne težave?

Vzroki za nastanek žolčnih težav

Žolčne težave lahko čutimo kot slabost, spahovanje, napenjanje, zaprtje, tiščanje in bolečino pod desnim rebrnim lokom, ki lahko seva pod desno lopatico. Opisani simptomi lahko med drugim nastanejo zaradi zastajanja žolča oz. počasnega praznjenja le tega iz žolčnika v prebavila, kar pritiska na okolna tkiva in povzroča tiščanje in kolike. Nadalje zaradi premajhnega nastajanja žolča v jetrih, zaradi prevelike zgoščenosti žolča (npr. preveč holesterola in premalo žolčnih kislin ter fosfolipidov), ali pa celo zaradi nastanka peska in žolčnih kamnov. Ukleščenje kamnov v žolčnih izvodilih je denimo lahko razlog za močne žolčne kolike oz. bolečine.

Dobro je npr. poznano, da med potencialne rizične dejavnike za nastanek žolčnih težav sodijo uživanje hrane, polne holesterola, trans maščob, nasičenih maščob, sladkorja in enostavnih ogljikovih hidratov … Prav tako vemo, da v žolčne težave lahko vodi tudi psihičen stres, debelost, hitro hujšanje, telesna neaktivnost, staranje. Malo pa je poznano, da med potencialne vzroke za nastanek žolčnih težav nekateri raziskovalci prištevajo tudi slabo delovanje želodca.

Kako pomanjkanje želodčne kisline vpliva na nastanek žolčnih težav?

Želodec ima vsaj tri pomembne naloge. Nedvomno je prva naloga prebava zaužitih beljakovin (mesa, sira, jajc, mleka …). Druga je uničevanje potencialno nevarnih mikrobov, parazitov ali beljakovinskih toksinov, ki se v prebavila pretihotapijo s hrano in pijačo. Tretja pa aktivacija izločanja prebavnih sokov trebušne slinavke in žolčnika.

Vse te tri pomembne naloge lahko želodec optimalno opravlja le, če sam deluje optimalno. Torej, če želodec izloča dovolj želodčnih sokov, bo želodčna vsebina dovolj kisla, da se bodo prebavile tudi najtrdovratnejše beljakovine, kot je meso. Nadalje, če je želodčne kisline dovolj, bo dobro delovala tudi prva obrambna linija pred toksini, mikrobi in paraziti. Dovolj močna kislina v želodcu bo večino teh uničila in tako preprečila njihovo potovanje globlje v telo. Ob ustreznem izločanju želodčne kisline pa bo tudi nastajanje in izločanje žolča v prebavila optimalno. Kajti le primerno kisla želodčna vsebina v stiku z dvanajsternikom (ko se želodčna vsebina premakne iz želodca v črevo), omogoča ustrezno stimulacijo jeter, žolčnika in trebušne slinavke.

Povedano drugače, le dovolj nizek pH v dvanajsterniku (če je bilo kisline v želodcu dovolj), lahko spodbudi izločanje hormona sekretina, ki ne le spodbudi izločanje bazičnega soka, polnega encimov, iz trebušne slinavke, ampak stimulira tudi jetra. Spodbudi namreč nastajanje žolča v jetrih in posledično sproščanje tega v žolčnik. Sočasno z delovanjem sekretina se aktivira tudi holecistokinin, ki pa stimulira krčenje žolčnika. To omogoči, da se že shranjen žolč lahko izlije v dvanajsternik.

Ni čudno torej, da pomanjkanje želodčne kisline lahko vodi tudi v žolčne težave, saj je v tem primeru nastajanje in izločanje žolča v prebavila slabše. Da bi bili pri odpravljanju ali blaženju žolčnih težav kar najbolj uspešni, zato preverite tudi, kako je z delovanjem želodca in morebitne motnje čim prej odpravite.

Kako vemo, ali želodec izloča preveč ali premalo želodčne kisline?

Mnogi za pojav zgage zmotno krivijo preveliko nastajanje želodčne kisline. Zato, preden to težavo pričnete blažiti z dodatnim »zbijanjem« želodčne kisline z nevtralizatorji ali blokatorji izločanja želodčne kisline, preverite ali je imate res preveč. Kajti z napačnim odpravljanjem želodčnih težav lahko delovanje želodca še dodatno oslabite, kar pa lahko poslabša tudi žolčne težave.

Jonathan Wright, zdravnik iz Tahoma klinike v Washingtonu, npr. navaja, da ko pacientom, zlasti po 40. letu starosti, ki trpijo zaradi zgage ali GERB-a, merijo kislost želodčne vsebine, ugotavljajo, da je skoraj v 90% problem za težave premalo in ne preveč izločanja kisline. V 25 letni praksi testiranja nivoja želodčne kisline je ugotovil, da je zelo malo ljudi, ki imajo dejansko presežek kisline. Sama zgaga in GERB sta po njegovem zelo redko povezana z viškom kisline. To trditev, podobno kot mnogi drugi zdravniki ali terapevti, dokazuje s tem, da dodajanje kisline ljudem z zgago in GERB dejansko pozdravi situacijo! Pričakovali bi pa prav nasproten učinek, kajne?

Kako torej ugotoviti, ali je kisline v želodcu preveč ali premalo? Preprost test, s katerim naj bi ugotovili, ali nam težave povzroča prekomerno izločanje želodčne kisline, je opazovanje, kaj se zgodi, ko zaužijemo kavo, pravi čaj, vino ali sokove.

Če imate zgago in obenem dobro prenašate te pijače, potem zelo verjetno nimate preveč ampak premalo želodčne kisline, saj te pijače spodbujajo izločanje želodčne kisline. Če bi je imeli že sicer preveč, bi še dodatno izločanje kisline povzročilo želodcu težave. Ker pa je imate premalo, se želodec ob pitju teh počuti lahko celo bolje.

Drug način preverjanja stanja želodčne kisline je dodajanje Betain Hcl kapsul ob beljakovinskem obroku. Kako to narediti, je nazorno opisano v knjigi Konec zgage in ostalih želodčnih težav, ki jo lahko prelistate tukaj. Če dodatek tega prehranskega dodatka izboljša prebavo in umiri zgago, potem imate verjetno želodčne kisline premalo. Dodajanje betain Hcl je poleg drugih naravnih ukrepov (opisanih v omenjeni knjigi) tudi ena od učinkovitih metod odpravljanja primanjkljaja želodčne kisline. Zanimivo pa je, da ga vse več naturopatov priporoča kot prehransko dopolnilo tudi za odpravljanje žolčnih težav. Logično, saj z večanjem želodčne kisline vplivamo na boljše izločanje žolča v prebavila. Žolčni sistem je tako bolj pretočen, zaradi česar je manjša verjetnost tud nastanka žolčnih težav.

V kolikor ste starejša oseba in imate želodčne težave, so te prav tako zelo mogoče lahko posledica pomanjkanja želodčne kisline, saj te s staranjem tvorimo vse manj. Zanimivo ob tem je tudi to, da s staranjem narašča verjetnost nastanka tudi žolčnih težav. To je še en namig več, da je dobro poskrbeti za boljše delovanje želodca, posebej še če nismo prav rosno mladi.

Torej, v kolikor z dosedanjimi ukrepi žolčnih težav niste umirili, preverite še, kako je z delovanjem želodca. Če ta izloča premalo kisline, utegnete z odpravljanjem teh težav ublažiti ali celo obvladati tudi žolčne težave.

Besedilo: Adriana Dolinar

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Privoščite si dovolj spanca

Pomanjkanje spanca vodi v slabo počutje in kopico zdravstvenih težav.

Kako do boljšega spanca?

Ali ste vedeli?

Vsaka pot se začne s prvim korakom, pa tudi počasi se daleč pride. Preteči meter, kilometer res ni veliko, še manj naporno. Prava umetnost pa je skupaj zložiti več serijskih dolžin ter napor tudi osmisliti.

Zmagoviti poraz ali poražen zmagovalec?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.