background

6 stvari, ki jih je dobro upoštevati pred čiščenjem organizma

Raziskovalci ocenjujejo, da povprečen posameznik v svojem telesu zaradi kopice toksinov, s katerimi pridemo v stik preko vode, hrane, vdihanega zraka, kozmetike, čistil … v svojem telesu nosi ca. 700 toksinov. Ti se nahajajo v skoraj vseh kotičkih našega telesa – v krvi, koži, jetrih, možganih, prebavilih, maščobnem tkivu, laseh in drugod. Ker je kopičenje toksinov v telesu dober povod za povečanje rizika, da zbolimo za katero od kroničnih obolenj ali celo za rakom, je dobro telesu pri odstranjevanju toksinov pomagati. Eden od načinov je tudi spomladansko čiščenje telesa s postenjem ob sokovih. Kako naj bi takšno čiščenje izvajali, kot je priporočal Alfred Vogel, smo že pisali v prispevku Alfred Vogel o čiščenju telesa. Tokrat pa poglejmo, kako se je dobro na čiščenje, da bi bilo to čim učinkovitejše, pripraviti oz. kaj je še dobro upoštevati.

1. Umirite um

Ker telo med čiščenjem dela nadure, ga ni dobro obremenjevati še s psihičnim stresom. Zato pred postom opravite s konlikti, razrešite čustvene stiske – jih „prebavite“, da boste imeli dovolj energije za čiščenje telesa. Pomaga tudi, da svojim najbližjim poveste za namero po čiščenju telesa, da vas pri tem tudi psihično podprejo.

2. Uživajte koristne beljakovine in maščobe

Da bi uravnali nivo glukoze v krvi in zmanjšali nihanja v stresnih hormonih med čiščenjem, je dobro nekaj časa pred postom uživati uravnoteženo prehrano, ki vključuje zdrave beljakovine in maščobe. Zato je npr. dobro uživati meso (goveje, perutninsko …), maslo, gi, jajca iz ekološke in pašne reje. Prav tako naj ne manjka kvalitetno ekološko, hladno stiskano olivno olje, konopljino olje, kokosova maščoba. Te jedi kombinirajte zlasti z obiljem ekološke zelenjave (tudi sveže, ki je polna encimov) in začimbami.

3. Zmanjšajte uživanje ogljikovih hidratov

Hrani, bogati z ogljikovimi hidrati (sladkor, testenine, kruh, sladice, krompir, žita, predelani, konzervirani, fast food hrani, alkoholu, sladkim pijačam …) se, če se le da, izogibajte oz. jo zmanjšajte. S tem boste lažje stabilizirali nivo sladkorja v krvi med čiščenjem. To se bo videlo v manjši potrebi oz. hrepenenju po uživanju sladke hrane oz. želji po hrani nasploh, manj pa bo tudi motenj razpoloženja. Hrano z več maščob in manj ogljikovih hidratov uživajte najmanj 3 dni pred pričetkom čiščenja. Takšna hrana npr. znano tudi zmanjša riziko za nastanek telesnih vnetij, ki so običajno osnova mnogih kroničnih obolenj.

4. Podprite telo z mlečnokislinsko fermentiranimi pripravki

Telo, če že ne vsak dan, pa vsaj pred in med čiščenjem podprite z uživanjem mlečnokislinsko fermentiranih jedi in/ali napitkov. Ti so polni desnosučne mlečne kisline (prebiotika), antioksidantov, mineralov, organskih kislin … lahko pa, če niso termično obdelani, vsebujejo tudi encime in dobre mlečnokislinske mikrobe. Te jedi in napitki telesu pomagajo v procesu čiščenja na več načinov.

Npr. z desnosučno mlečno kislino, vlakninami, probiotičnimi mikrobi pomagajo krepiti črevesno floro. Znano je, da uravnotežena črevesna flora omogoča optimalno prebavo zaužite hrane in optimalno vsrkavanje vitalnih snovi iz črevesja v telo, pomembnih tudi za čiščenje telesa. Uravnotežena črevesna flora skrbi tudi za optimalno delovanje prebavil (npr. odvajanje blata, polnega toksinov) in zdravje črevesja. Telo tako ščiti tudi pred vdorom s hrano ali pijačo … zaužitih tokisnov v telo, saj je sluznica črevesja zdrava in neprepustna. Ker koristni mlečnokislinski mikrobi tudi kelirajo (nase vežejo ali pa prebavljajo) toksine v črevesni vsebini, uravnotežena črevesna flora pomaga čistiti toksine že na nivoju prebavil.

Mnogi encimi pripomorejo tako k prebavi hrane kot k telesnemu metabolizmu. Antioksidanti, kot so npr. polifenoli, C vitamin …, ki jih je v fermentiranih pripravkih mnogo več kot v nefermentiranih, pa med drugim pomagajo v boju z oksidativnim stresom. Znano je, da je ta lahko v porastu tudi pri pojavu utrujenosti, ki je posledica preobremenjenosti telesa s toksini.

Med koristne fermentirane jedi in napitke npr. sodijo tradicionalno kisano kislo zelje, kisla repa, kim-či, kefir, domač jogurt, sirotka, kisava itd. V pomoč pa so vam lahko tudi pripravki, kot je npr. A. Vogel Molksan, ki je koncentrat desnosučne mlečne kisline, ali pa npr. A.Vogel Balance, ki poleg desnosučne mlečne kisline vsebuje še bazične minerale in vitamin D3.

5. Po potrebi dodatno podprite črevesno floro

V kolikor ste nedavno jemali antibiotike (in druga zdravila, ki močno narušijo ravnovesje črevesne flore in s tem okrnijo tudi razstrupljevalno moč telesa), je pred pričetkom čiščenja telesa dobro narediti vsaj 2 mesečno kuro krepitve črevesne flore s probiotičnimi pripravki. Kvalitetne probiotike najdete v kapsulah, ampulah ali prahu, z natančno označenim sevom probiotične bakterije (npr. Lactobacilus acidofilus DDS1) in številom prisotnih mikrobov v dnevnem odmerku. Za učinkovito podporo črevesni flori naj jih ne bo v dnevnem odmerku manj kot 1-3 miljarde, še bolje pa je, da jih je več.

6. Odpravite zaprtje

Če vas muči zaprtje, je dobro tudi s tem prej opraviti, preden se lotite prečiščevalne kure. Blato, ki v črevesju predolgo čaka na izločanje zaradi zaprtja, lahko ne le poruši ravnovesje črevesne flore, ampak tudi omogoči, da se strupi, ki bi se z blatom morali izločiti ven iz telesa, v telo ponovno vsrkajo. Jetra kopico predelanih strupov namreč pošljejo v črevesje, da bi se z blatom izločili. Čiščenje telesa torej ne bo smiselno, če z zaprtjem strupi ponovno vstopajo v telo.

V pomoč pri odvajanju bodo že zgoraj opisani ukrepi, ki krepijo črevesno floro. Poleg tega ne pozabite zaužiti tudi dovolj vode (2,5 do 3 litre vode pijte tudi med čiščenjem telesa), saj je prav pomanjkanje te lahko razlog za nastanek zaprtja. Dodatno pomoč za spodbudo odvajanju lahko poiščete tudi v različnih zeliščnih pripravkih. Eno takih je kombinacija lanenih semen, skorje navadne krhlike in listov sene. Gre za naravno rastlinsko zdravilo A.Vogel Laksan, ki se uporablja za kratkotrajno zdravljenje občasnega zaprtja. Hkrati mehča blato ter pospeši njegov prehod. Lan s svojo sposobnostjo vezave vode in nabrekanja prispeva k večjemu volumnu blata in mehkejši konsistenci. Hkrati deluje tudi kot lubrikant. Sena in krhlika spodbujata peristaltiko debelega črevesja, zavirata vsrkanje vode in tako tudi prispevata k večji količini tekočine v črevesju. Včasih je za oljašanje težav z zaprtjem in normalizacijo odvajanja potrebno poseči tudi po klistirju.

Besedilo: Adriana Dolinar

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Ali ste vedeli?

Da obstaja preprost in poceni način, da bo srce láhko kot peresce in nam bo še dolgo služilo? Vse to, če razumemo, da je ta organ veliko več kot zgolj črpalka.

Čudežni napitek za zdravo srce ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.