A.Vogel Blog
 

Za pripravo štirih obrokov potrebujemo:

  • 700 g kumar
  • 500 g krompirja
  • 1 manjša čebula
  • 1 česen
  • 1 žlica masla
  • 2 žlici kisle smetane
  • Sol – Herbamare
  • poper
  • kumina v prahu
  • 3 manjše kisle kumare
  • 0,5 ml kisa iz kislih kumar

Kumare olupimo in jih naribamo. Nekaj časa jih pustimo, da spustijo vodo. Kumare ožamemo.
Krompir olupimo, narežemo na kose in ga v slanem kropu skuhamo do mehkega.

Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo žličko masla in na njem rahlo prepražimo čebulo in česen. Kumare dodamo k česnu in čebuli, posolimo, premešamo in jih dušimo približno 15 minut.

Ko je krompir skuhan, ga pretlačimo in iz njega naredimo pire, kateremu dodamo; maslo, kislo smetano, lahko pa tudi malo mleka in rahlo solimo. Narejen pire nato dodamo h kumaram in premešamo.

V zmes dodamo na zelo drobno narezane kisle kumare (najbolje, da jih stisnemo s stiskalnico za česen) in za boljši okus še kis iz kislih kumar. Dodamo poper, kumino in po potrebi dosolimo. Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo še pet minut.

Da bodo kmečke murke bolj kremaste, jih v višji posodi zmiksamo s paličnim mešalnikom. Kot priloga se najbolj prileže kuhan stročji fižol, zabeljen z ocvirki. Po želji lahko ob tem ponudimo tudi nekaj mesa ali bučkine polpete:

Bučkini polpeti s parmezanom

  • 500 g bučk
  • 50 g moke
  • 50 g parmezana
  • 1 jajce
  • česen po okusu
  • sol - Herbamare
  • poper

Bučke naribamo, solimo in pustimo nekaj časa, da spustijo sok in jih nato ožamemo. Dodamo jajce, moko, parmezan, poper, česen in dobro premešamo. V ponvi segrejemo olje in v njem s spatulo ali žlico oblikujemo polpete. Polpete nato pečemo eno minuto na vsaki strani oz. dokler ni skorja zlato rjava.

Recepta je pripravila: Miša Potnik, strokovna sodelavka

Več receptov si lahko ogledate tukaj.