Straniščna školjka v ljudeh zbuja različna občutja. Tisti bolj srečni se najdlje ukvarjajo z njo, ko jo čistijo. Bolj študiozni na njej posebej radi berejo, že davno potem, ko opravijo svojo potrebo. Obstaja pa tudi precej takih, ki o tem sploh ne želijo razpravljati, saj jih že misel na to mesto spravlja v obup. Težave s prebavo predstavljajo tabu temo, tiho trpljenje na skrivnem mestu pa je običajno rezervirano za lastno školjko, kjer nihče ne trka po vratih. A včasih tudi tako boli! Zato je pomembno, da o tem spregovorimo in da poiščemo način, da življenje postane lažje – in to dobesedno!
Vse skupaj se prične že v ustih, kjer hrano prežvečimo. Pri ustvarjanju drobnih delčkov pomagajo tudi prebavni encimi, postopek pa se nato nadaljuje v želodcu in tankem črevesju. Delež tako prebavljene hrane se nato vsrka v krvni obtok, od tam pa preko portalne vene potuje v jetra.
Pa vendar telo še zdaleč ne sprejme vsega, kar zaužijemo. Tako vedno ostane delež neprebavljenih ostankov, ki potuje v debelo črevo. V zdravem črevesu se iz te kaše oblikuje voljno blato, ki sestoji iz 75% vode in 25% neprebavljenih ostankov hrane, poginulih bakterij, odmrlih celic, črevesnih izločkov, žolča in jeter (ki ga obarva rjavo).
V našem črevesju živi cel ekosistem najrazličnejših mikro prebivalcev. V njem v prijaznem sožitju živi preko tisoč vrst različnih bakterij. Zanimivo – nekoč so verjeli, da bakterije sodijo med rastline, zato kolonijo bakterij še danes imenujemo črevesna flora.
Ne glede na to, da bakterije pogosto enačimo s povzročitelji bolezni, pa so te v našem črevesju izredno koristne. Delce hrane, ki jih organizem ne zmore prebaviti, bakterije mlečno-kislinsko fermentirajo, da jih telo lažje izkoristi. V zameno za to življenjsko pomembno nalogo jim okolje omogoča, da se prehranjujejo s presnovnimi produkti, ki za nas nimajo vrednosti. V toplem in vlažnem okolju črevesja se obenem zelo dobro počutijo.
Kot vsa bitja, tudi črevesni prebivalci svoj življenjski prostor skrbno čuvajo pred sovražniki. Mikroorganizmi, ki naseljujejo črevesno floro, se tam počutijo tako dobro, da nikomur drugemu ne dopuščajo vstop v temne votline in z vsakim vsiljivcem spretno obračunajo. Vsiljivci so seveda bolezenske klice ali neželene glivice, ki jih tudi mi ne želimo tam, zato imajo drobni črevesni prebivalci nadvse pomembno vlogo v našem obrambnem sistemu.
Enoznačne definicije ni. Nekateri ljudje gredo skoraj po vsakem obroku na veliko potrebo, spet drugi le vsak tretji dan. Medicinske smernice oboje obravnavajo kot normalno stanje. Če pa greste na blato manj kot trikrat tedensko, pa skoraj gotovo trpite za zaprtjem.
Seveda pa je pomembno tudi, kakšno je ob tem vaše počutje. In kako to opravilo izvajate? Če se morate zares potruditi in močno pritiskati, je to že jasen znak za zaprtje. Blato je v tem primeru običajno precej kompaktno in trdo, neredko se pri izločanju poškoduje tudi tkivo okrog zadnjične odprtine. To je lahko zelo boleče, lahko tudi srbi ali peče, saj je to območje zelo občutljivo.
Zaprtje obenem lahko povzroča nastanek hemoroidov. Če ji trdo blato poškoduje, v njem lahko opazimo tudi svežo kri.
Če je blato tako trdo in grudasto, da si moramo pri izločanju pomagati z roko, ali če imamo vedno znova občutek, da črevesja nismo popolnoma izpraznili, trpimo za kroničnim zaprtjem. Ob tem imamo še sočasno druge simptome, kot so občutek polnosti ali pomanjkanje apetita.
Še posebej pa je položaj neugoden, če nas obenem mučijo še napenjanje in vetrovi. V tem primeru ne trpimo le na stranišču, temveč ves dan.
Čeprav je pojav zelo pogost, pa so vzroki zanj komaj raziskani. Premajhno uživanje vode je zagotovo eden najbolj pomembnih razlogov za zaprtje. V tem primeru je blato izsušeno. Tudi hrana s premalo vlakninami in pomanjkanje gibanja primakneta pomemben delež k omenjeni težavi.
Med ostalimi razlogi je treba omeniti tudi življenjski ritem. Ljudje, ki so pogosto na poti, so gotovo bolj dovzetni za zaprtje. Pomembna je tudi psiha, posebej kroničen stres je dandanes eden glavnih krivcev za počasno črevo.
Zaprtje pogosto spremlja nekatere bolezni kot so diabetes ali depresija, pojavi se kot neželen učinek jemanja zdravil.
Redkeje pa težavi botrujejo organsko pogojeni vzroki, kot so tumorji ali zarastline v črevesju.
Če nas dlje časa muči zaprtje, to ni le neprijetno, temveč lahko sproža tudi resne zdravstvene težave. Pri starejših se lahko pojavijo celo kamni, ki jih je potrebno odstraniti ročno ali celo operativno. Zato je zelo pomembno, da ukrepamo že pri prvih znakih zaprtja.
Praviloma bi morali biti uspešni tudi brez odvajal, ki črevo razvadijo in ga še bolj polenijo. Bolj primerne so nežnejše naravne metode, ki podpirajo delovanje črevesja in ga vnovič poženejo v tek.
Zelo pomembna je količina zaužite tekočine. Zaprti ljudje je bodo le stežka zaužili preveč. Toda pozor, ni pomembna le količina, temveč zlasti vrsta tekočine. Najboljša izbira je nedvomno voda. Navadite se, da jo spijete že na tešče in že s tem vzpodbudite črevo v tek.
Če črevesje že dlje časa ne deluje prav dobro, si lahko pomagate tudi z uživanjem sirotke, kot so to počeli že naši predniki. Sirotka je obenem osvežilna pijača, ki si jo lahko privoščite večkrat čez dan. Posebej blagodejna je koncentrirana fermentirana sirotka Molkosan, kjer je uživamo le po žlicah (razredčeno z vodo, čajem ali sokom). Sadna različica bo všeč tudi najbolj izbirčnemu okusu in seveda – otrokom.
Tudi odvajalni čaji so zelo učinkoviti. Liste sene ali skorja navadne krhlike delujejo zelo močno, zato je potrebno paziti pri količini.
Ljudje težko spremenijo svoje prehranske navade, čeprav je prav hrana pogosto ena glavnih so-povzročiteljev zaprtja. Na žalost zapira veliko jedi, ki jim imamo ljudje še posebej radi, kot so čokolada, pekovski izdelki in bel kruh. A kdor ima venomer težave, bolečine v trebuhu in slab zadah, bo morda vendarle razmislil tudi o tem, kaj se najpogosteje znajde na krožniku.
V našem okolju je kislo zelje precej priljubljena jed. Dobra novica je, da je izjemno koristno živilo za naše črevesje, posebej, če smo ga kisali po naravni poti. Tako pripravljeno krepi rast črevesne flore in jo spravlja v poln tek. Najbolje, da si pripravite sodček (ali nekaj kozarcev) svojega in ga čim večkrat zaužijete.
Če tega ne utegnete, si lahko pomagate tudi s kakovostnim sokom iz kislega zelja in zelnice Dr. Steinberger.
Industrijsko predelana hrana večino teh spretno izloči, tudi zato, ker naj bi bila takšna živila lažje prebavljiva. A dejstvo je, da prav zaradi tega dlje časa sedimo (berite: trpimo) na straniščni školjki.
Če uživate takšno hrano, si čim večkrat privoščite suho sadje, kot so posušene marelice, datlji ali slive. Pri izredno trdovratnem zaprtju jih lahko preko noči namočite tudi v vodi in jih zjutraj zaužijete na tešče.
Pri osiromašeni moderni prehrani dragoceno naravno pomoč predstavljajo tudi lanena semena in otrobi. Laneno seme je prava zakladnica dragocenih hranil, pa še prijetnega okusa so. Pomembno je le, da kupimo cela in ne že zmleta in si jih sami sproti meljemo (npr. s kavnim mlinčkom). Laneno seme v črevesju nabrekne, blato pa posledično postane zračno in voljno. Zato si lanena semena po malem dodajajte v čim več jedi, denimo v juho, jogurt, musli … Na enak način lahko jedem dodajate tudi otrobe (npr. ekološko pridelane pire).
Ne glede na izbrano začimbo si lahko obetate veliko koristi za boljšo prebavo. Komarček, denimo, ni le začimba za dojenčke, enako učinkovito pomaga tudi pri odraslih, ki jih muči napenjanje. Pomagate pa si lahko tudi z mnogimi drugimi, denimo s koriandrom, kurkumo, baziliko, ingverjem … Dodajajte jih v vsako jed in hitro boste občutili razliko.
Črevo je mišica, brez gibanja oslabi. To je razlog, da zaprtje muči osebe, ki ne morejo hoditi. Seveda črevesja ne moremo prijeti v roke in ga peljati na sprehod. Zagotovo pa bomo premaknili tudi črevesje, ko se premaknemo s kavča in gremo v telovadnico, na plavanje ali zgolj na sprehod.
Če zaradi narave dela zelo veliko sedite in le stežka ujamete nekaj svežega zraka, si lahko pomagate tudi z masažo. V ležečem položaju z rokami večkrat zaokrožite po trebuhu. Pričnemo na desni strani v dimljah in se pomikamo naprej proti bokom in preko popka na levo stran in nato znova navzdol. Pozor – masaža črevesja je zelo učinkovita, zato ne pretiravajte.
Povsem naravno in preprosto si lahko pomagate tudi s toplimi obkladki. Toplota vzpodbuja delovanje kože in organov pod njo. Pri zaprtju si obkladek položimo na trebuh. Topel obkladek s kamilicami lajša napenjanje, čebulni obkladek vzpodbudi delovanje črevesja, obkladek s komarčkom pa blaži vse simptome črevesnih težav hkrati.
Če nimate pri roki zelišč, si lahko pomagate tudi zgolj s toplo vodo.
Navada je železna srajca, pravi star slovenski pregovor. In ko govorimo o črevesnih težavah, je to še toliko bolj pomembno. Kdor namreč redno posega po odvajalih, črevo razvadi in mišičje oslabi. Zaprtje tako postaja vedno bolj trdovratno.
Veliko bolj modro ravnamo, če razmislimo o vzrokih in te čim bolj dejavno odpravljamo.
Veliko dobrega storimo tudi s tem, da si vsak dan ob približno istem času privoščimo nekaj minut za svojo dušo, ko imamo svoj popoln mir.
Pa še nekaj je zelo pomembno: kar lahko storimo danes, ne odlašajmo na jutri.
Po www.avogel.ch priredila: Sabina Topolovec
Avtorica originalnega besedila: Judith Dominguez
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Ali ste vedeli? Znano je, da post prinaša mnoge koristi. Tako lahko z njim med drugim vzdržujemo zdravje, izboljšamo fizično ali psihično počutje ter skrbimo za dolgoživost. Vendar pa post ni primeren za kogarkoli.
Gibanje je element, ki v obdobju postenja ne sme manjkati.
Za vse kreativne, ki si radi sami pripravljate svoje domače pripravke.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.